mailheader
Magnesium en zeaxanthine uit de natuur

Tumoren klein krijgen door het eigen immuunsysteem te boosteren. Dat behoort tot de belangrijkste doelen van de Moerman/Niet Toxische Tumor Therapie. Met de komst van immunotherapieën heeft de medische wetenschap volop aandacht voor deze benadering. Zo plannen de Nederlandse academische ziekenhuizen een eigen faciliteit om T-cellen genetisch ‘op te voeren’. Daarmee komt CAR-T-celtherapie sneller naar de patiënt en wordt het waarschijnlijk ook beter en minder duur.
Wat artsen nu alvast bij kunnen dragen aan betere patiëntuitkomsten is een welgemeend advies zich te voeden volgens de NTTT-richtlijnen. Deze week verscheen – weer – een studie die daar aanleiding toe geeft. CAR-T-celtherapie sloeg beter aan bij patiënten met hogere magnesiumwaarden in hun bloed. Daarnaast toonden de onderzoekers waarom T-cellen in een magnesiumrijke omgeving hun doelen beter kunnen aanpakken. Groenten, fruit, noten en zaden zijn de rijkste magnesiumbronnen die de natuur beschikbaar heeft.
Ander laag hangend fruit dat deze week te oogsten was, betrof de goij bes. In traditionele Chinese geneeskunde staat het zure besje bekend als gunstig voor de ogen. Dat heeft te maken met de onwaarschijnlijk grote hoeveelheden zeaxanthine die het bevat. Een kleine studie in Nutrient toonde dat consumptie van een handvol goji bessen de hoeveelheid beschermende pigmenten in de macula vergroot. De Nederlandse naam van de heester die deze bijzondere bessen voortbrengt is nogal nuchter, de ‘gewone boksdoorn’. Voor een paar euro te koop en winterhard tot minus vijftien.
roderoos728
amandelen
Magnesium boostert antitumorwerking immuuncellen
Lage magnesiumwaarden in het bloed, voorspellen slechtere uitkomsten voor patiënten die behandeld worden met verschillende soorten immunotherapie. Wetenschappers toonden aan dat een bepaald antigen immuuncellen pas ‘aanzet’ wannneer voldoende magnesium in de omgeving is.
Lees verder

Dailyvit.gif
Goji bes verhoogt pigment in de macula
De plantstoffen luteïne en zeaxanthine staan bekend als beschermend voor ogen. Met name die laatste komt slechts sporadisch in voedsel voor. Uitgezonderd in bepaalde bessen, zoals Goij bessen. Nieuw onderzoek vond dat zeaxanthine uit bessen de hoeveelheid beschermende pigmenten in de macula verhoogt.
Lees verder
Goji
Raw Milk banner
afbeelding column jan 2022 Marjan_Tamoxifen
Eindstreep in zicht - vijf jaar hormoontherapie
Voor Marjan Smoorenburg is een mijlpaal eindelijk binnen handbereik. Nog een paar dagen en dan is de laatste reguliere behandeling voor de tweezijdige, familiaire borstkanker helemaal afgerond. Ze is blij dat het haar lukte de anti-hormoontabletten gedurende vijf jaar te slikken, maar de opluchting overheerst nu.
Lees verder

AQV
Vitamine D en kanker: melanoom agressiever zonder vitamine D-receptor
Een tekort aan vitamine D hangt samen met het ontstaan van kanker, terwijl een hoge D-status is gerelateerd aan een langere overleving na de diagnose kanker. Naast een adequate vitamine D-status is een actieve vitamine D-receptor een belangrijk onderdeel in een anti-kankerstrategie.
Lees verder
Zonnetje
Lamberts 4e kwartaal 2021
En verder:
 • Amsterdam UMC en UMC Groningen starten leefstijlloket voor ziekenhuispatiënten
 • UMCG: vijftien procent Nederlanders met het meeste selenium in het bloed hebben een lager risico op hartfalen en overlijden
 • Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde stopt met plaatsen advertenties van de farmaceutische industrie
 • Erasmus MC onderzoekt of vijf dagen calorie- en eiwitrestrictie voorafgaand aan chemo bijwerkingen en hartschade vermindert
 • Parkinson. 'Hoe fitter, hoe groter het denkvermogen', zegt Nijmeegse promovendus
 • WUR rekent Green Deal-doelstellingen na. Halvering gif, twintig procent minder kunstmest, kwart landbouw biologisch en tien procent extra natuur - kost tien tot twintig procent gewasopbrengst
 • Hoe maak je groentesap? Bekijk hier het recept of ga direct naar de instructievideo
 • Het kan niet op. Microbiologen bouwen aan een bacterie die CO2 omzet in voedsel
 • 50 tinten groen: levende algen, betonmos en een groene muur van plantenbakken, het kan wél
 • Woensdagavond 26 januari: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • Zaterdag 29 januari: gratis webinar ‘Sneller Herstel na (borst)kanker en de rol van voeding’. Van 11.00 tot 12.00 uur. Aanmelden? Klik hier.
 • MMV heeft een eigen YouTube kanaal waar (oude) video-interviews, online lezingen en instructiefilms te zien zijn.
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals november 2021 banner kaneel