mailheader
Vlees noch vis

Gezondheid gaat boven geld en in die zin maakt geld niet gelukkig. Maar tegelijk ziek zijn en weinig te besteden hebben is in elk geval een serieuze uitdaging voor het goede gemoed. Geldontwaarding is geen probleem voor de rijken, maar voor de rest betekent het simpelweg koopkrachtverlies. Minder financiële ruimte om gezonde voeding te kopen. Het artikel met tips om meer gezonde calorieën uit een euro te persen werd veel gelezen en is, dankzij een oplettende lezer, nu uitgebreid met groentekiemen.
Iemand vroeg zich af: ‘Wat moet ik met kilo’s kruiden en 25 kilo graan?!’ Opeten, is het voor de hand liggende antwoord. Klein verpakt, met creatieve zelfgemaakt etiketjes erop, maakt het daarbij ook leuke cadeautjes. Laatste tip voor nu: wat je niet koopt, kost ook geen geld. Vlees en vis hadden in Moermandieet toch al geen plek en zeer beperkt in de voedingswijze volgens NTTT. Dat treft, want eiwitten uit peulvruchten kosten veel minder dan de helft van die uit vlees.
Een vegetarisch voedingspatroon verbetert de financiële en fysieke gezondheid. Laatste nieuws voor nu: waarschijnlijk ook van die van mensen met MS.

roderoos728
cannabisblad-nataliya-vaitkevich-7863218
Onderzoek naar cannabis bij hersenkanker
Per vandaag kunnen mensen met een hersentumor zich bij Amsterdam UMC aanmelden voor deelname aan onderzoek naar het effect van cannabidiol (CBD) op de stemming. Amerikaanse onderzoekers toonden in proefdieren aan dat CBD hersentumoren van het type glioblastoma deed krimpen.
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Samenhang tussen vleesconsumptie en MS
Uit een kleine studie met 49 deelnemers destilleerden onderzoekers ‘een potentieel belangrijk biologisch netwerk’ dat vleesconsumptie aan multiple sclerose linkt. En wel via darmbacteriën, immuuncellen en een metaboliet dat met vleesconsumptie geassocieerd is.
Lees verder
vlees
Lamberts 4e kwartaal 2021
Eyes vierkant
Eyeopener - column
Staar is een routineoperatie met louter voordelen. Ja, meestal wel. Maar één keer op de duizend à vijftienhonderd patiënten gaat het mis. Helaas overkwam dit Nelly Visser een half jaar geleden. Ze schreef er een column over.
Lees verder

AQV
Wandel mee met MMV op 16 februari in Haarle
Wandelen sterkt de gezondheid, verbetert de stemming en dient de sociale contacten. MMV-vrijwilligers Gerrit en Janneke Smit organiseren speciaal voor MMV een rondwandeling (circa 2 uur) met mooie vergezichten in het Nationaal Park 'Sallandse Heuvelrug'. De start is om 13.30 uur met koffie en thee. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Wel even aanmelden.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Schoenen
En verder:
 • Wereldkankerdag. Universiteit Tilburg zet in op leren leven met en na kanker
 • Kankeronderzoek Hans Clevers promoveert naar het Corporate Executive Committee van Roche en krijgt daarvoor jaarlijks circa 4 miljoen euro
 • Geld maakt gemiddeld genomen gelukkig, aldus geluksprofessor op de radio
 • Emotionele, fysieke en neurocognitieve klachten. ‘Focus van behandeling verleggen van tumor naar patiënt,’ stelt Leidse neurochirurg bij promotie
 • Wat doet beweging met het epigenoom van spiermassa? Het draait onze epigenetische klok terug!
 • HPV-vaccin nu ook voor jongens
 • IKN: betere overlevingscijfers Waldenström. Plus: patiënten willen graag overlevingscijfers op maat waardoor betere behandelkeuzes mogelijk worden
 • "Vroeger gingen de weegschalen in de huisartsenpraktijk maar tot 120 kilo. Tegenwoordig tot 180 à 200 kilo." Informatieve podcast over voeding en gezondheid tussen diëtiste Karine Hoenderdos en Janet Noome
 • Vakbond wil verbod op glyfosaat (round up)
 • Nationale studie naar effect leefstijlprogramma op hersengezondheid
 • Waarom steden niet vergroenen
 • Eetbare eiwitten uit algenreactor, wanneer?
 • Sterker worden van ellende? Meld je aan voor gratis inspiratiesessies post-traumatische groei
 • Na zeventien jaar vanuit de ruimte turen blijkt rol van bossen bij de vorming van wolken ingewikkelder dan gedacht
 • Woensdagavond 9 februari: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • Maandagochtend 14 februari: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • MMV heeft een eigen YouTube kanaal waar (oude) video-interviews, online lezingen en instructiefilms te zien zijn.
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.