mailheader
Congruentie

‘Veel dingen gaan moeilijker dan vroeger. Maar dan luister ik naar mijn lichaam. Een vaardigheid die ik in de periodes met kanker heb ontwikkeld.’ In het bijzondere en bemoedigende verhaal van Lucy Sarink duikt het woord congruentie op. Een tem die zowel in de meet-, reken- en taalkunde als in de psychologie gebruikt wordt en zoveel betekent als ‘met elkaar in overeenstemming zijn’. Zoals woorden en getallen onderling overeen kunnen stemmen, kunnen gedachten, gevoelens en gedragingen dat ook.

Ideale overstemming kan vleugels geven en een tekort aan overstemming gaat schuren en knellen en maakt uiteindelijk vleugellam. Letterlijk en figuurlijk. Vandaar dat de bewegingsleer in verband met gewrichtsvlakken ook al spreekt van congruentie. Een schijnbaar eenvoudige activiteit als lopen gebruikt enorm veel hersencapaciteit. Zo veel dat peuters en mensen met gevorderde dementie niet kunnen lopen en spreken tegelijk. Geen toeval dus dat de overeenstemming die lichaam en geest bij elke geplaatste stap bereiken een meetbare positieve invloed op de hersenen heeft.

Congruent zijn ook de resultaten van Israëlisch onderzoek naar vitamine D-status voorafgaand aan een infectie met Sars-Cov2 en het beloop ervan. Een extra pilletje bleek in ander onderzoek zelfs te beschermen tegen auto-immuunziekten.
roderoos728
Lucy vierkant
Lucy (2 keer borstkanker) koos met succes haar eigen behandelpad
In 2003 en 2009 treft de diagnose borstkanker Lucy Sarink (65). Twee keer wijkt ze af van het advies van de artsen en volgt ze haar eigen pad. Tot op de dag van vandaag is Lucy gezond, vol energie en levenslust. ‘Die borst moest eraf’, volgens de arts. ‘Maar de borst is er niet af, en… ik ben er nog steeds.’
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Nieuw bewijs voor vitamine D als immuunbooster
Het hebben van een vitamine D-tekort, voorafgaand aan een infectie met Sars-Cov2, ging samen met een sterk verhoogd risico op een ernstig beloop en sterfte. Dat concluderen Israëlische wetenschappers uit de gegevens van 1.176 Covid-patiënten.
Lees verder
Pilletje-D-1536x1152
Lamberts 4e kwartaal 2021
a
Selenium doet hersencellen groeien via lichaamsbeweging
Volwaardige voeding en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste medicijnen in het recept voor een optimale gezondheid. In combinatie zijn ze zelf in staat de aanmaak van nieuwe hersencellen te verdrievoudigen, toont een internationaal team van wetenschappers aan.
Lees verder

AQV
Guur weer: tijd voor een gezonde stamppot - recepten op MMV.nl
Boerenkool is een superfood en dat geldt ook voor pompoen. Wist je dat die twee ook prima combineren? Op onze vernieuwde website vind je een origineel recept voor (warme) boerenkoolsalade met pompoen. Het is overigens ook prima weer voor een stamppot. Op de foto hiernaast een stamppotje met paprika en zoete aardappel. Snuffel gewoon eens rond bij de pagina met alle recepten, gemakkelijk geordend op ontbijt, lunch, hoofdgerecht en lekkernij.
Lees verder
boerenkoolstampot-1-1536x1024
En verder:
 • Weer een prachtig pleidooi van 'koele kankerlijer' Ivan Wolffers. 'Een goede arts neemt het risico om een beginnende kankerpatiënt met klem te adviseren dat je niet met je gezwel moet gaan afwachten tot je dood gaat.'
 • IKNL telt 124.000 nieuwe diagnoses. ‘Geen aanwijzingen dat er in 2020 door eventueel uitstel meer patiënten uitzaaiingen hadden.’
 • Ban microplastics uit je leven: 5 tips
 • Koudetherapie mogelijk interessant voor mensen met mentale klachten
 • Kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen
 • Krijgen zwangere vrouwen voldoende jodium binnen? RIVM onderzoekt jodiumstatus zwangere vrouwen
 • Glyfosaat dit jaar eindelijk uit de schappen van het tuincentrum. Kan de boerderij van de toekomst zonder? Vroege Vogels
 • Hoe kan de teelt van onder andere suikerkelp voor de Nederlandse kust efficiënter? WUR
 • Sterker worden van ellende? Meld je aan voor gratis inspiratiesessies post-traumatische groei
 • Wandel mee met MMV op 19 februari in Haarle - wandel mee met MMV in het Nationaal Park 'Sallandse Heuvelrug'. Start om 13.30 uur met koffie en thee. Er zijn geen kosten aan verbonden. Hier aanmelden.
 • Woensdagavond 23 februari: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • Maandagochtend 14 februari: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • MMV heeft een eigen YouTube kanaal waar (oude) video-interviews, online lezingen en instructiefilms te zien zijn.
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.