mailheader
Gezonde bijdrage
Dit is al weer de derde keer in dit jonge jaar dat Divitaal op onderzoek stuit waarin een vorm van prebiotica een positief effect laat zien bij immuuntherapie. En wie weet hoeveel gelijksoortig wetenschapsnieuws aan de aandacht ontsnapt is. In het ene onderzoek gaat het om magnesium, in het andere om voedingsvezel en in het volgende om een tropische vrucht. De overeenkomst is echter dat het elementen betreft die rijkelijk aanwezig zijn in groenten, fruit en noten. Wordt het niet eens tijd dat patiënten dit van hun behandelend arts te horen krijgen?

Voor de tweede keer in relatief korte tijd vragen wetenschappers van hoog aangeschreven universiteiten hun collega’s eens door een andere bril naar kanker te kijken. Als iets om in toom te houden in plaats van proberen te vernietigen. De vorige keer ging het er om gezonde weefsels te beschermen tegen bijwerkingen van tumoren, ditmaal gaat het om de theoretische mogelijkheid de weerstand van weefsels te versterken tegen de doorgroei van tumorcellen.

Geen illusies, de gedroomde route naar dit doel zal via schreeuwend dure patentmedicijnen lopen. Maar net als bij alle andere therapieën zul je zien dat gezonde voeding een flinke – zo niet doorslaggevende – bijdrage kan leveren aan de effectiviteit ervan. Best heel aardig dus dat dankzij de American Chemical Society voor het eerst onderzocht is hoe verschillende kweekmethoden uitwerken op voedsel met zóveel fytonutriënten dat je het gerust medicijn kunt noemen.

roderoos728
Camu-camu_Myrciaria_dubia
Bessen boosten immuuntherapie
Consumptie van Camu-Camu verbetert de werking van immuuntherapie. Canadese wetenschappers toonden in proefdieronderzoek aan dat dit effect verliep via aanpassing van darmbacteriën. Een specifiek polyfenol uit de tropische bes zou de truc doen.
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Kanker begrenzen in plaats van bestrijden
Vergelijkingen tussen kanker en zwangerschap mogen behoorlijk onkies overkomen, Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat de overkomsten de weg kunnen wijzen naar een fundamenteel andere aanpak. ‘Van therapieën die kanker doden, naar nieuwe therapieën die kanker begrenzen.’
Lees verder
babybuik
Lamberts 4e kwartaal 2021
Broccolikiemen vierkant
Boerenkool- en broccolikiemen onderzocht op fytonutriënten
Wat maakt het uit als kiemgroenten commercieel gekweekt zijn of gewoon thuis op de vensterbank? De American Chemical Society liet het onderzoeken. Conclusie: hier en daar zijn er verschillen, maar qua fytonutriënten overtreffen beide kiemvarianten hun volwassen soortgenoten ruimschoots. En voor de bekendste maakt het niets uit.
Lees verder

AQV
Laatste ronde voor gratis leefstijl-programma bij kanker
Bent u behandeld voor darm-, borst- of blaaskanker en geïnteresseerd in wat u zelf kunt doen? Meld u aan voor het gratis online leefstijlprogramma van Radboud UMC en Voeding Leeft. Op 7 april start de laatste groep.
Lees verder
pexels-a-koolshooter-6974990
En verder:
  • Onderzoek KU Leuven: dubbele mutaties in één op de vijf tumoren
  • Vitamine D vermindert terugkeer fibromen (vleesbomen) met vijftig procent
  • Pesticide Action Network: 'Aantal schadelijke bestrijdingsmiddelen op groente en fruit toegenomen'
  • RadboudUMC onderzoekt het nut van leefstijl op het denkvermogen. Ook nog deelnemers gezocht tussen de 60 -79 jaar.
  • Moestuin? Tijd voor de eerste voorbereidingen
  • Sterker worden van ellende? Meld je aan voor gratis inspiratiesessies post-traumatische groei
  • Samen wandelen? Wandel mee met MMV op 19 maart in Westerbork - 10 kilometer door bos en hei naar museumdorp Orvelte
  • Woensdagavond 23 februari: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
  • Maandagochtend 14 februari: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • MMV heeft een eigen YouTube kanaal waar (oude) video-interviews, online lezingen en instructiefilms te zien zijn.
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.