mailheader
Gezond oud worden met fit vet en energieke spieren

‘Tegelijk zoeken ze naar farmacologische wegen om de mechanismen in de mitochondria te manipuleren die calorieën in warmte omzetten, in plaats van deze als vet op te slaan.’ Moeilijke zin uit een persbericht over fitte vetcellen; in gewone taal: een pil die zorgt dat je niet dik wordt maar het warm krijgt. Van welke planeet komen deze techneuten? Mars?
Knoeien met de energiesystemen van het leven. Het klinkt krankzinnig en gevaarlijk. Je moet niet denken aan de bijwerkingen van dergelijke medicijnen tijdens een hittegolf. Aan de andere kant spreekt het idee ook tot de verbeelding. Zoveel lichaamswarmte produceren dat elf graden het nieuwe normaal wordt voor een comfortabele kamertemperatuur. Eindelijk los van wrede dictators en hun fossiele energie.
Minstens een Nobelprijs voor de Vrede waard.
Die gaan de onderzoekers in kwestie niet krijgen voor hun ontdekking dat het lichaamsvet van getrainde senioren in veel opzichten in een betere conditie verkeert dan dat van jongeren. Leuk om te weten en hopelijk inspireert het tot sporten. Maar wat mensen met overgewicht en/of chronische ziekten écht willen weten is: hoeveel pijn moet ik mijn arme voeten, knieën en heupen aandoen om die vetverbranding op gang te krijgen?
Alles is trainbaar, maar wel binnen grenzen die per persoon enorm verschillen. Sporters mogen eindeloos trainen, het is hun aanleg die bepaalt hoe ver ze komen. Dus zomaar een oorzakelijk verband afkondigen tussen het fraaie spiermetabolisme van sommigen senioren en hun sportieve gedrag is wetenschappelijk niet verantwoord. Misschien zijn ze wel zo actief dankzij hun fraaie energiestofwisseling. Ga het onderzoeken en neem alstublieft de rol van gezonde voeding mee.

roderoos728
Oud-doch-gespierd
Moeten ouderen drie keer zoveel sporten als jongeren?
Recent Nederlands laboratoriumonderzoek suggereert dat normale lichaamsbeweging een brede bescherming geeft tegen ouderdomskwalen en –ziekten. ‘De werking van mitochondria kan worden verbeterd door regelmatig sporten, ook als we ouder zijn.’
Lees verder

Dailyvit feb 2022
Fitte vetcellen compenseren veroudering
Ook lichaamsvet heeft een energiehuishouding. De functie van mitochondriën in vetcellen neemt met de leeftijd af. Maar levenslange training lijkt de negatieve effecten daarvan te compenseren, zagen Deense onderzoekers.
Lees verder

pexels-kampus vierkant
Lamberts 4e kwartaal 2021
pexels-elevate-1267320
Uit eten met Moerman?
De horeca in Nederland is weer open en we 'mogen' weer uit eten. Genieten voor wie ervan houdt. Wie een anti-kanker dieet volgt, komt al snel in de problemen bij het uit-eten gaan. Op veel menukaarten is vlees en frituur de norm, en wordt de groente er als een slap excuus bij geserveerd. Wat zijn de mogelijkheden? MMV stelde speciaal voor haar leden deze pagina samen.
Lees verderAQV
Lang en gelukkig leven op Mars?
In 2030 staat de eerste bemande ruimtevaart naar Mars gepland. Darwin leerde ons dat organismen zich aanpassen aan de omgeving. Hoe reëel is de kans dat de mens zich aanpast aan de omstandigheden buiten de aardse atmosfeer? 'Als we al heelhuids aankomen, wachten nog enkele flinke uitdagingen', aldus Uitzicht-columnist Frits Muskiet.
Lees verder

Mars
En verder:
 • Gecombineerde Leefstijlinterventie. Overzichtskaart van aanbieders bij u in buurt
 • Hoofdzakelijk plantaardig, uit het seizoen en uit de buurt. De voedseltoekomst volgens hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen Imke de Boer
 • 'Slime' en 'putty' geen ideale verjaardagscadeautjes. Te veel zware metalen en conserveermiddelen in 21 van de 76 onderzochte potjes. NVWA
 • Huidontsteking door bestraling; bewijs voor preventieve interventies 'blijft schaars'. IKNL
 • Meedoen aan de laatste ronde, start op 7 april, van RadboudUM's gratis online gratis leefstijlprogramma. Een deelnemer vertelt
 • Slechts vijf procent van de jaarlijkse18duizend schilklierknobbels is kwaadaardig. Grote besparingen mogelijk
 • Transmic Onderzoek: Tanzanianen in de stad eten anders dan die op het platteland met 'westerse' ziekten tot gevolg
 • Wandel mee met MMV op 19 maart in Westerbork - 10 kilometer door bos en hei naar museumdorp Orvelte
 • Maandagochtend 28 februari: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • Woensdagavond 9 maart: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • MMV heeft een eigen YouTube kanaal waar (oude) video-interviews, online lezingen en instructiefilms te zien zijn.
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.