mailheader
Immuuntherapie

Nadat de jongste ramp voor de specialisten als een volledige verrassing kwam, beginnen de prognoses over het beloop van de invasieve maligniteit los te komen. Het verschil met de gangbare oncologische praktijk is dat bij voorbaat vaststaat dat het afweersysteem van Oekraïne de problemen op eigen kracht moet oplossen. Hier en daar gesuppleerd met versterkende middelen van buitenaf.

Dat deze strategie niet bij voorbaat kansloos is, toonde Moerman vanaf eind jaren dertig van de vorige eeuw aan. Tot grote vreugde van de opgegeven patiënten in kwestie en hun geliefden. Helaas worden dergelijke concepten pas serieus genomen als ze in een pil passen en dat is sinds enkele jaren het geval. Net als bij de Moermantherapie geeft de moderne immuuntherapie geen garanties. Al mag je ‘met Moerman’ wel op een betere kwaliteit van leven rekenen.

De miljoenenjacht op beïnvloedbare biomarkers die het succes van behandelingen voorspellen, leidt naar de darmflora. En zeg je darmflora dan zeg je voeding. Zou je denken. Maar deze even beïnvloedbare als ondersteunende factor blijft in de wetenschappelijke nieuwsstroom opvallend ver buiten beschouwing. Wat dat betreft is vooral de begeleidende boodschap van het nieuwste onderzoek – uit Groot Brittannië en Nederland! – nieuwswaardig. De ‘potentiële impact van een goed dieet’ en ‘overlevingskansen’ worden in één adem genoemd.

Over voorspellingen en strijdmetaforen gesproken. Dat de actuele situatie in de graanschuur van Europa ingrijpende gevolgen gaat hebben voor de voedselvoorziening is een no brainer. Maar plantaardige voedselproductie als oplossing, gangbare landbouw als oorlog tegen de natuur en biodynamische landbouw als vredesbeweging, dat zijn posities waar nog lang om gestreden zal worden.


VitOrtho banner 2022
02per2MagA4FCc
Nieuwste Uitzicht: HPV, voeding en kanker en doe-het-zelven met waterstofgas
Bijna iedereen raakt in zijn leven besmet met het Humaan Papilloma Virus (HPV), het virus waartegen ook jongens zich nu kunnen vaccineren. Meestal gaat het ongemerkt voorbij, de meeste immuunsystemen ruimen de infectie binnen achttien maanden op. Met gezonde keuzes kan je je immuunsysteem iedere dag een booster geven! Een verhoogd risico op kanker ontstaat pas nadat een infectie langdurig het lichaam heeft belaagd. In deze Uitzicht een verhaal over HPV, kanker en voeding. Ook drie ervaringen met waterstofgas, vier lekkere recepten en een interview met Wendelien. 'Een warme bejegening deed veel voor mijn herstel.'
Ontvang Uitzicht iedere maand voor nog geen 3,- per maand
Dailyvit feb 2022
Verdubbelde overlevingskans met gezonde darmflora
Aanwezigheid van als gunstig voor de gezondheid bekend staande darmmicroben gaat samen met de effectiviteit van immuuntherapie. Dat toont Europees klinisch onderzoek waar ook Nederlandse patiënten aan meededen. ‘Deze studie toont dat de overlevingskansen gebaseerd op gezonde microben tussen de subgroepen bijna verdubbelde.’
Lees verder

E_coli_at_10000x_original
Lamberts 4e kwartaal 2021
column Marjan foto vierkant
Column - 'Het helpt geen moer man'
Mijn eerste kennismaking met het gedachtegoed van Cornelis Moerman dateert van 2002, het jaar waarin ik mijn partner Albert leerde kennen. Zoals dat gaat maakte ik toen ook kennis met zijn familie en mijn schoonmoeder Sophia, of ‘Fie’ zoals we haar noemden. Een nieuwe column van Marjan Smorenburg.
Lees verder
AQV
Oorlog raakt ook voedselvoorziening EU
De humanitaire ramp die zich in Oekraïne voltrekt, heeft ook ingrijpende gevolgen voor de voedselvoorziening in de rest van Europa, waarschuwt de EU-landbouwcommissie. Dreigende tekorten aan veevoer en kunstmest kunnen een ‘aanzet zijn richting meer plantaardige productie’, hoopt Bert van Ruitenbeek van stichting Demeter.
Lees verder


zwarte-aarde-chernozem_02
Raw Milk banner
En verder:
 • Onderzoek UMCG: adequate seleniumstatus beschermt tegen hartfalen en, ander onderzoek, tegen auto-immuunziekten
 • RIVM berekent de toekomst tot op de cent nauwkeurig: als senioren meer gaan bewegen dan komen de zorgkosten 8 miljoen euro hoger uit in 2040
 • Meta-analyse n.a.v. 33 onderzoeken: tai chi helpt tegen cognitieve achteruitgang
 • Maar tot je zestigste ga je sowieso niet achteruit, je denkt alleen beter na
 • Ook stress: maatschappelijke polarisatie. Neemt toe in Nederland, maar minder erg dan elders
 • Drie miljoen euro voor onderzoek naar grootschalige zeewierproductie langs de Nederlandse kust
 • Zit prikkelbare darmsyndroom tussen de oren? Nee, de kennis bij artsen en patiënten ontbreekt aldus deze gastro-entroloog
 • Wandel mee met MMV op 19 maart in Westerbork - 10 kilometer door bos en hei naar museumdorp Orvelte
 • 9 maart: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 14 maart: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 17 maart: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals nieuwsbrief banner maart 2022
roderoos728