mailheader
Onze omgeving

Kan het helpen ook een internationaal tribunaal in stellen voor milieumisdaden tegen de menselijkheid? Misschien zal het enigen ervan weerhouden mee te werken aan de verspreiding van stoffen en producten die ziek, dom en ongelukkig maken. Meer respect en waardering en voor de mensen die er iets aan proberen te doen, zoals Clair Patterson, zou ook aan een leefbaarder wereld kunnen bijdragen.
Zelf kunnen we ook het een en ander doen om onze omgeving op te schonen. Een paar kamerplanten maken al verschil. En om in deze sombere tijden nog een lichtpuntje te noemen: het Voedingscentrum staat met alle aandacht voor een gezondere voedselomgeving, tegenwoordig aan de kant van de vooruitgang. Dat was wel eens anders. Nog maar een paar jaar geleden had het een directeur die koppig bleef volhouden dat een Magnum prima paste binnen een gezond voedingspatroon.
Je mag het met elkaar oneens zijn. Probleem is alleen dat meningen leiden tot keuzes. En die gaan óók over de ander, merkt Sophie Hospers op. Hoe houd je de relatie met ander goed, 'ook als je verschilt tot op het bot'? Suggesties zijn van harte welkom!
VitOrtho banner 2022
Lepelplant
Kamerplanten verwijderen luchtvervuiling op raadselachtige wijze
Potplanten bieden duidelijk mogelijkheden om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. ‘Met name in afgesloten, matig geventileerde ruimten en/of in gebieden met veel luchtvervuiling.’ Dat concluderen Britse wetenschappers uit metingen met drie populaire kamerplanten en stikstofdioxide.
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Bar ingewikkeld
Vorige keer schreef Sophie Hospers dat ze de vermijding voorbij was. Omdat ze de keuze had gemaakt twee borstprothese te laten verwijderen. Dat is ze nog steeds. Het vreugdevol en bevrijdend, en tegelijk is het óók verwarrend en confronterend. Want in mijn acceptatie van ‘het is zoals het is’, ontmoet ik anderen voor wie het anders is.
Lees verder

20161230_Sophie_HR_002_ vierkant
Lamberts 4e kwartaal 2021
Mc_Donalds_Burger_King_Subway_FEBo
Gemeenteraadsverkiezingen, 'eetomgeving' vaak geen thema
De lokale politiek heeft weinig aandacht voor en nog minder visie op voedsel en leefomgeving. Slechts de helft van de gemeenten heeft deze thema’s bij de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda staan. Dat blijkt uit een vluchtige analyse van 120 verkiezingsprogramma’s.
Lees verder
AQV
Lood in de benzine was dom en maakt dom
Loodhoudende benzine is in Europa en de VS sinds een kwart eeuw uit de handel. Maar de toxische erfenis ervan dragen we met ons mee. Dit zware metaal veroorzaakt onder meer kanker. Amerikaanse wetenschappers beperkten zich tot de neurotoxische eigenschappen en berekenden dat de zwaarst getroffen generatie gemiddeld 9 punten aan intelligentie heeft ingeleverd.
Lees verder

Aa
Raw Milk banner
En verder:
 • Canadese meta-analyse: bewegen vergroot kwaliteit van leven en levensduur na borstkanker. Een ochtendwandeling, een boodschap op de fiets, de trap of de lift. Alle beetjes helpen.
 • Nationaal Preventieakkoord veranderde haalde niets uit: 'Overgewicht, roken en drinken nauwelijks gedaald'. Geen wonder: nieuwe gewoonten ontstaan niet vanzelf, maar kosten tijd en aandacht.
 • LUMC zet antipsychoticum in tegen de groei van blaaskanker. Onlangs bleek ook dat het de de groei van borst-, alvleesklier en hersentumoren kan remmen
 • Gezondheidsraad: kinderen van 1 t/m 4 jaar moeten in totaal 3 uur per dag lichamelijk actief zijn
 • Blog van Hanno Pijl. Persoonlijke ervaringen illustreren de potentie van leefstijlverandering voor het individu.
 • Ervaring met voeding en migraine? Doe mee aan de enquête van het ErasmusMC!
 • Hoe tikt jouw biologische klok? Kom erachter op 25 maart in Leiden, ieder half uur herhaalt de presentatie zich.
 • 14 maart: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 17 maart: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
 • 19 maart: wandel mee met MMV in Westerbork - 10 kilometer door bos en hei naar museumdorp Orvelte
 • 23 maart: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu een club van duizenden mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals nieuwsbrief banner maart 2022
roderoos728