mailheader
Overleven of leven geven

Wat kinderen en volwassenen gemeen hebben, is dat ze graag zelf beslissen. Een andere overeenkomst is dat zowel kinderen als volwassen feitelijk helemaal niet zoveel te kiezen hebben. En dat ze vaker niet dan wel de kennis en ervaring bezitten die nodig is om een verstandige keuze te maken. Dat is helemaal niets om je voor te schamen. Op alle vakgebieden zijn experts die ontzettend veel meer kennis en ervaring hebben dan de gemiddelde mens.
Vertrouwen op deskundig advies kan voor een patiënt net zo ingewikkeld zijn als ‘samen beslissen’ voor een oncoloog. Veel van haar collega’s ‘durven niet buiten hun boekje te gaan’, constateert medisch oncoloog Annemijn Aarts. Ze handelen vanuit de aanname dat de persoon die ze tegenover zich hebben niets ander kan wensen dan een behandeling die statistisch gezien de beste kans op overleven geeft. Maar bij het verwijderen van de baarmoeder gaat het bij jongere vrouwen ook om de vraag: wil je nog kinderen krijgen? En wat betekent uitstel van een operatie voor het verloop van de ziekte?
Het mag duidelijk zijn dat de procentuele uitkomsten, van welk onderzoek dan ook, op individueel niveau geen garantie voor de toekomst zijn. Dat geldt ook voor een gezonde leefstijl als ‘beste vruchtbaarheidsbehandeling’ die er bestaat. Op basis van minstens zo sterk bewijs kun je claimen dat de Moerman/NTTT-therapie de beste complementaire behandeling bij kanker is.
VitOrtho banner 2022
mspr-20220211-Hans van Haasteren 026
Aan de slag met waterstofgas? Gratis online sessie met MMV op 22 maart
Waterstofgas is een vernietiger van vrije radicalen waarmee gunstige resultaten zijn geboekt bij vrijwel alle ziekten en orgaansystemen. Het is de reden dat steeds meer mensen waterstofgas drinken, inhaleren of erin baden. De ervaringen van Hans, Marcel en Wilfred in de laatste Uitzicht wekten zoveel interesse dat MMV op 22 maart een online sessie over dit thema organiseert. Geef u nu op!
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Gyn. oncoloog: 'We zijn vooral getraind om richtlijnen en protocollen te volgen'
In theorie beweegt de oncologische zorg naar een situatie van ‘samen beslissen’. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Gynaecologisch oncoloog Annemijn Aarts pleit voor een goed gesprek en acceptatie van ‘minder effectieve behandelingen’. Iraans onderzoek naar een alternatieve aanpak van baarmoederkanker geeft een indruk van de kans op zwangerschap. En kan suppleren met astragalus daar iets aan toevoegen?
Lees verder

Astragalus
Lamberts 4e kwartaal 2021
pexels-hussein-altameemi-7707315
Verbetert de vrouwelijke vruchtbaarheid door verbeterde leefstijl?
Vrouwen met obesitas krijgen vaak het advies om af te vallen als het niet lukt zwanger te worden. Helpt dat echt? Ja, zegt een Rotterdamse psycholoog die op het onderwerp promoveerde. Nee, concluderen Amerikaanse onderzoekers uit een klinische studie. Wie heeft gelijk?
Lees verder

AQV
Heerlijk broodbeleg en volop andere voedzame recepten op MMV.nl
Wie overstapt op een anti-kankerdieet is de hele dag met eten bezig. Je moet anders boodschappen doen, maaltijden uitkienen, kilo's groenten verwerken, sappen persen. Eventueel zaden kiemen, kefir maken, zuurdesem brood bakken en wat doe je dan op dat brood als je weet dat broodbeleg uit de supermarkt niet voedzaam is? De recepten en informatie op onze website helpen je op weg. Kijk ook eens naar de pagina's over fermenteren en kiemen!
Eet smakelijk!
beleg-5-1536x1124
Raw Milk banner
En verder:
 • EFSA: veilige bovengrens van suikerinname 'niet te bewijzen', advies luidt: zo min mogelijk te consumeren
 • Waarom draagt een optimistische houding bij aan emotioneel welzijn minder stress? Onderzoek onder mannen
 • Nivel: 52 procent Nederlanders benadert graag zorgverzekeraar voor 'zorgadvies'
 • Dubbelblind placebogecontroleerde onderzoek: gunstige relatie tussen het eten van chocola (85% cacao) en microbioom
 • Bewegen en borstkanker, hoe meer je beweegt hoe langer je leeft
 • Jonge kinderen hebben geen ADHD, aldus Laura Batstra: 'Geldverslindend gespeur naar psychiatrische ziektes helpt kinderen niet'
 • Ervaring met voeding en migraine? Doe mee aan de enquête van het ErasmusMC!
 • Hoe tikt jouw biologische klok? Kom erachter op 25 maart in Leiden, ieder half uur herhaalt de presentatie zich.
 • Schone Lucht Akkoord, eventuele gezondheidswinst in levenstijd door minder fijnstof en stikstofdioxide per gemeente in kaart
 • Leefbarometer toont ‘leefbaarheid’ op buurt- en straatniveau. Nog een kaart
 • Meedoen aan onderzoek naar radon in huis?
 • 1 april moet etiket vermelden of zaaizaad met gif is behandeld
 • 28 maart: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 6 april: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 7 april: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals nieuwsbrief banner maart 2022
roderoos728