mailheader
Chocoladelobby

Je zou bijna denken dat het Kris Verburgh zijn schuld is dat we voor onze gezondheid elke dag precies dertien gram ultra pure chocola zijn gaan eten. Want dat is tien jaar na dato van zijn Voedselzandloper blijven hangen. En het handje walnoten. Beide adviezen leunen zwaar op onderzoek dat is gesponsord door Mars en de Califoria Walnut Commission. Mars – van de gelijknamige snoepreep – bewandelt al sinds 1982 de wetenschappelijke weg en de Amerikaanse voedingswetenschapper Marion Nestlé herinnert ons daar graag aan.

Pure chocola is geen noodzaak voor de gezondheid van hart en bloedvaten. Dure cacaosupplementen ook niet. En het dagelijkse handje walnoten kunnen we met een gerust hart vervangen door welke andere noot dan ook. Of pompoenpitten. Denk bij het verzamelen van de dagelijkse kost vooral aan de planten en struiken die géén dure lobby hebben, maar het moeten hebben van MMV en haar voedingsdeskundigen .

Goede kans dat je dan uitkomt bij soorten die, zoals kruidendeskundige Marry Foelkel het zegt, voor je voeten liggen om op rapen. Die kans neemt toe naarmate die voeten meer stappen zetten. De volgende MMV-wandeling, onder leiding van bestuurslid Jan Meijering, voert door de omstreken van Ommen. Misschien wel langs de jeneverbessen op de Lemelerberg. Maar eerst nagenieten van de wandeling door het Drentse Westerbork.
VitOrtho banner 2022
Angelique vierkant
'Wat gezond is voor mij, is niet per se gezond voor jou'
Eetproblemen en blessures in haar jonge jaren leidden bij Angelique den Engelsen (54) twintig jaar geleden tot een scala aan klachten. Stap voor stap paste zij haar leefwijze aan, nu is ze natuurgeneeskundige en begeleidt ze – ook voor MMV – mensen met voedselovergevoeligheden. ‘Wat gezond is voor mij hoeft niet gezond te zijn voor jou.’
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Ontspannen wandeling met MMV: 'Iedereen brengt dezelfde energie mee'
In de voorjaarszon verzamelden negentien leden van MMV op 19 maart in Westerbork voor een rondwandeling naar museumdorp Orvelte. Het werd een ontspanning ontmoeting tussen gelijkgestemden in de natuur.
Lees verder

wandeling-Jan-1536x864
Lamberts 4e kwartaal 2021
Cacao vierkant
Flavonolen uit cacao beter dan een multi?
In een groot opgezette studie toonden wetenschappers van Harvard spectaculaire preventieve effecten voor flavonoïden uit chocola. Het slikken van multivitaminen daarentegen voorkwam nauwelijks gezondheidsproblemen. Voedingswetenschapper Marion Nestlé serveert de uitkomsten af omdat de industrie het onderzoek meefinancierde.
Lees verder
AQV
Maak je eigen zadencrackers! Een voedzame variatie tijdens de lunch.
Wie overstapt op een anti-kankerdieet is de hele dag met eten bezig. Je moet anders boodschappen doen, kilo's groenten verwerken, sappen persen. Je kunt je eigen brood bakken, maar denk ook eens aan deze crackers. Lekker met zoet aardappelbeleg of hüttenkäse, champignons en kiemen of gewoon een plakje kaas.
Eet smakelijk!
Crackers-1021x1536
Raw Milk banner
En verder:
  • Science Direct: zitten regelmatig onderbreken is beter voor het brein
  • Negentig procent van de gebruikers heeft geen indicatie (meer) voor maagzuurremmers
  • Langer leven door darmkanker niet te opereren? Leiden UMC gaat het onderzoeken
  • Zeven nadat Tros Radar een mandarijnennetje liet goedkeuren, constateert het RIVM dat veiligheid en werkzaamheid van bekkenbodemmatjes 'niet goed zijn onderbouwd'
  • Interview met arts die leefstijl op kaart zet bij orgaantransplantatie
  • Tragisch: mensen gebruiken giftige middelen om blanker te worden
  • Daslook, bode van het voorjaar en bekijk zevenblad eens van de nuttige kant
  • 28 maart: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden, houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • 6 april: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
  • 7 april: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
Vitals nieuwsbrief banner maart 2022
roderoos728