mailheader
MMV straks op radio 5

‘Tien procent van de kankerpatiënten volgt het Moermandieet’, leest een KRONCRV-redacteur in een krant van 2 april 1984. Een aardig onderwerp voor het radioprogramma ‘Theater van het sentiment’, dat de inhoud baseert op kranten van een bepaalde dag uit het verleden. Rond half zes op deze zaterdagmiddag mag MMV-voorzitter Marlie Hillekens antwoord geven op de vraag wie Moerman is, wat zijn dieet inhoud, wat de populariteit ervan verklaart en of het ook toepasbaar is op andere ziekten. Binnen vijf minuten graag.
Moerman was een dokter die een duidelijke samenhang zag tussen onvolwaardige voeding en het ontstaan van kanker. Dat had hij goed gezien en tegen de heersende opinie in bleef hij daar een leven lang standvastig op hameren. Veel van het noodzakelijke bevolkingsonderzoek om dit punt te bewijzen, is pas na de dood van Moerman opgetuigd. Zoals het Franse NutriNet-Santè cohort waaruit onlangs de conclusie getrokken werd dat kunstmatige zoetstoffen samengaan met een hoger kankerrisico.
Als ultra-bewerkte voeding het ene uiterste is, dan is het Moermandieet het andere uiterste. Behalve van de preventieve werking was Moerman ook overtuigd van de heilzame werking die ultra-gezonde voeding heeft. Bij een ziekte als diabetes type 2 bijvoorbeeld, wordt dat dankzij de onvermoeibare arbeid van stichting Voeding Leeft in Nederland steeds vaker aangetoond.
Ook voor een extreem complexe ziekte als kanker komt steeds meer bewijs voor gezonde voeding (leefstijl) als aanvullende therapie. Maar als je bedenkt dat zelfs de wetenschappelijke strijd rond de gevaren van ultra-bewerkte voeding nog lang niet gestreden is, hoeven we ons geen illusies te maken over het antwoord op de vraag die bij een gesprekje over het Moermandieet onvermijdelijk opkomt: is bewezen dat het helpt?
Dat hangt helemaal af van welke bewijzen je toelaat, hoe zwaar je ze weegt en dat hangt weer af van de positie die je inneemt. Werk je bij Unilever of ben je biologisch-dynamische boer? Ben je patiënt die zich met het Moermandieet stukken vitaler voelt? Of ben je wetenschappelijk recht in de leer en wil je eerst een meta-analyse zien van dertig gerandomiseerde dubbel blind gecontroleerde klinische onderzoeken met een P < 0,0001?
Wie heeft tachtig jaar tijd om op consensus te wachten? Gelukkig hoeft dat ook niet. Niet toxische therapieën lenen zich uitstekend voor zelfonderzoek. Dat geldt ook voor het gebruik van kruiden. Meestal dan. Nelly Visser knoopte de waarschuwing van Marrie Foelkel goed in de oren. ‘De meeste kruiden zijn eetbaar, maar sommigen slechts één keer.
Vit ortho april 2022 I
Waterstof 1
Ervaring met waterstof? Doe mee aan onderzoek van MMV
Honderd mensen meldden zich aan voor de online MMV-sessie over waterstofgas op 22 maart. Een arts, een vertegenwoordiger en gebruikers deelden hun ervaring met het lichtste element in het universum. Op het onderzoeksplatform van MMV start een groep waar geïnteresseerden zich bij aan kunnen sluiten. ‘Bijzonder slim molecuul, maar geen quick fix.’
Lees verder


Dailyvit feb 2022
Nelly hongert naar kruidenkennis
Al jong was Nelly Visser geïnteresseerd in de natuur. Toen ze moeder werd, kwam de verdieping in kruiden erbij. 'Kinderen hebben nog wel eens wat en ik wilde het gebruik van medicijnen zoveel mogelijk beperken.' Het mooie is dat haar kleikinderen het nu óók leuk vinden. ‘Oma, is het echt waar dat een koolblad helpt bij een kneuzing?’
Lees haar column


Nelly-Visser vierkant
banner Health Benefits april 2022
Mammography
3D-mammografie bijna net zo vaak fout-positief
Tomosynthese, de 3D-techniek bij opsporing van borstkanker, levert nauwelijks minder vaak vals alarm op bij mammografieën. Vrouwen die jaarlijks voor borstonderzoek opkomen, hebben na tien jaar nog vijftig procent kans op een fout-positieve uitslag. Met de 2D-techniek was dat 56 procent. De kans op een onterechte biopsie nam af van twaalf naar elf procent.
Lees verder
Vit Ortho april 2022 II
Meer kanker met Aspartaam & Co
Frans bevolkingsonderzoek wijst een hoger kankerrisico uit voor mensen die kunstmatige zoetstoffen consumeren. Met name aspartaam en acesulfaam sprongen er uit. Het grootste risico ligt bij borstkanker.
Lees verder

pastinaak vierkantt
AQV
En verder:
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728