mailheader
Plastic in je bloed, is dat erg? Het lijkt een retorische vraag. Zo’n vraag waarop iedereen het antwoord weet en die je stelt om een punt te maken. Toch gaat het thema volgens de regels van de wetenschappelijke kunst onderzocht worden. Net als bij lood in de benzine, en al die andere verworvenheden van de vooruitgang, gaat het wel even duren voor er uitsluitsel is. Tot die tijd: geen paniek.

Bronwater uit plastic flessen. Haring in sierlijk voorgevormde plastic bakjes. Twee voorbeelden van producten die plastic omvatten, maar ook bevatten. Ook wie gezond eet, moet oppassen niet bij te dragen aan de 37 miljard kilo plastic voedselverpakkingen die de aarde jaarlijks te verstouwen krijgt. Overigens is het een toepasselijk toeval dat water en vis geen deel uitmaken van het oorspronkelijke Moermandieet. Dat, zo vertelde MMV-voorzitter Marlie Hillekens de luisteraars van NPO Radio 5, spreekt veel mensen aan omdat het de mogelijkheid geeft bij te dragen aan het eigen herstel.

Met het mijden van magnetronmaaltijden, water uit plastic en het zoveel mogelijk vervangen van supermarkten door echte markten, dragen we op twee manieren bij aan herstel. We brengen minder plastic in het milieu en daarmee in de eigen bloedbaan. Een gedachte die hopelijk voldoende gerust stelt om de nachtrust veilig te stellen. En voldoende slaap heeft weer zijn eigen voordelen. Maakt je niet dik, om er maar een te noemen.
Vit ortho april 2022 I
03per3MagA4FCc cover
In de nieuwe Uitzicht - Ans blijft eierstokkanker al 17 jaar een stapje voor
Het persoonlijke interview in Uitzicht is ongetwijfeld het meest gewaardeerde item in het blad. Het zijn verhalen waarin optimisme de boventoon voert. Zonder uitzondering kenmerken de geïnterviewden zich door een positieve instelling, vertrouwen in eigen opvattingen en kunnen, een sterke wil en de discipline om die in te zetten voor een duurzame en gezonde leefstijl. Ook Ans op de cover van dit nummer. Ze leeft sinds 2005 met eierstokkanker. ‘Een ziekte waarvan iedereen denkt: ‘Daar word je niet oud mee’, zegt ze. Maar het ontbreekt Ans nog steeds niet aan levenslust. 'Ik wil 80 worden.'
Koop deze Uitzicht in de webshop of inspireer jezelf met een voordelig lidmaatschap.
Dailyvit feb 2022
Moermandieet op de radio: waarom was het een hype in 1984?
Op 2 april was het Moermandieet op de radio. Het programma Theater van het sentiment besteedde er aandacht aan vanwege een krantenbericht van 2 april 1984: ‘Tien procent van de kankerpatiënten volgt deze hype’. Onze MMV-voorzitter en een oud-Moermanarts gaven tekst en uitleg. ‘Als je kanker hebt, moet je wat extra doen.’
Lees verder


Moerman
banner Health Benefits april 2022
baby-slapend-680x460
Slaapgebrek funest voor vetverdeling
Dat te weinig slapen samengaat met extra eetmomenten is bekend. En ook dat avondsnacken gelinkt is aan overgewicht. Een slaapexperiment met gezonde vrijwilligers toonde dat deze twee elementen gezamenlijk een bijzonder ongezond effect hebben. De overtollige calorieën verschenen razendsnel als vet in de buikholte.
Lees verder

Vit Ortho april 2022 II
Microplastics nu ook in ons bloed
De overvloedige aanwezigheid van plastic in het milieu, heeft via de voedselketen zijn weg gevonden naar de bloedbaan van de mens. Nederlands onderzoek toonde dat voor het eerst aan. Volgens de Plastic Soup Foundation bevat negen van de tien cosmeticaproducten nog altijd plastic en ook landbouw en visserij schijnt niet zonder te kunnen.
Lees verder
broccoli vierkant
AQV
En verder:
 • Geen kamermeerderheid voor motie afschaffing btw op groenten en fruit per 1 juli
 • Dragen we in 2050 geen plastic kleding meer?
 • Glyfosaatoranje, de kleur van het voorjaar. Directeur van Demeter hekelt in Biojournaal de agro-chemische lobby die de oorlog in Oekraïne misbruikt
 • ‘Veevoer en kunstmestcrisis geen reden de toekomst van onze kinderen in de uitverkoop te gooien.’ Lange versie opiniestuk Volkert Engelsman in Biojournaal
 • IKNL: Levensverwachting van mensen met chronische lymfatische leukemie stijgt
 • Biologisch bloemmengsel. Vijf euro (ex. verzendkosten) voor honderd gram zaad bij de Bijenstichting
 • Meer Nederlanders eten vage 'vleesvervangers'
 • Zeven dingen die je met havermout kunt doen (naast opeten)
 • Online sessie over waterstofgas gemist? Kijk 'm hier terug!
 • Kijktip: Jaap Seidell over de effecten van voeding op mentale en fysieke weerbaarheid
 • Pandemische paraatheid? Nog steeds te weinig aandacht voor leefstijl, schrijft Andrea Evers
 • Volop reclame voor een extra verslaving. Neurowetenschapper legt kort uit wat verliesaversie en 'gamblers fallacy' is en waarom niet iedereen gokverslaafd raakt
 • 11 april: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 20 april: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 29 april: kruidenworkshop in Lopik
 • 30 april: MMV-wandeling in en om Ommen
 • 12 mei, 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728