mailheader
Elektrisch fietsen? Helmplicht!

Is het bezit van de zaak ook bij de elektrisch fiets het einde van het vermaak? Je zou het bijna denken. In de massa informatie die VeiligheidNL voor de ‘Rapportage (brom-, snor) en fietsongevallen verzamelde, vinden we ook de fietskilometers. In tabel 7.4 om precies te zijn. Bijna een kwart bezit een elektrische fiets om daar wekelijks nog geen tien kilometer mee af te leggen.

Was de ‘E-bike’ aanvankelijk een uitkomst voor de mobiliteit van bejaarden, de laatste jaren fietsen mensen steeds jonger elektrisch rond. Het tempo waarmee de gemotoriseerde fiets oprukt, maakt van de echte pedalist letterlijk en figuurlijk een achterblijver. Daardoor behoren nu zelfs gezonde kinderen tot de doelgroep. Met alle gevolgen van dien: jongeren van twaalf tot achttien jaar op een E-bike hebben een twee keer zo groot risico op ernstig hoofdletsel.

Zeven kilometer naar school fietsen, leverde vroeger op jaarbasis drieduizend kilometer gezonde lichaamsbeweging op. Goed voor de verbranding van vele tienduizenden calorieën. Trade off daarvan is een verhoogd risico op ongelukken. Door het gebruik van de loodzware accufietsen als elektrisch snorfiets neemt de gezondheidswinst van fietsen af en het risico op blijvend letsel toe. Een helmplicht voor elektrische fietsers zou een logische stap zijn. Te vrezen valt echter dat een helmplicht, als die er al komt, voor alle fietsers zal gelden.
AQV
Paassoep
Paassoep met pastinaak - lekker en voedzaam voor de feestdagen
Heb je nog een lekker Paas-recept liggen voor het weekend, Klazien? Ja hoor, schrijft Uitzicht-kokkin Klazien van der Toorren. 'Voor mijn schoonzus en zwager die op bezoek komen, heb ik deze soep klaar gemaakt.' Vers, fris, romig en met een variatie aan smaken.
Lekker met deze warme sandwich met shiitake. Kijk hier voor meer recepten.Dailyvit feb 2022
Medisch ethici spreken zich uit over crowdfunding
Online inzamelingsacties om medische behandelingen te financieren zijn in opkomst. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) vreest hiervan een negatieve invloed op solidariteit als uitgangspunt van het zorgsysteem. Daarnaast signaleert het ‘een inherente perverse prikkel om een rooskleurig beeld te schetsen’.
Lees verder
Crowdfunding2
banner Health Benefits april 2022
Fietsen-1536x1024
Elektrische fietsers dubbel zo vaak op de eerste hulp
Ruim twee van de drie verkeersslachtoffers met ernstig letsel zat op de fiets. De toename van achttien procent over de laatste tien jaar komt geheel voor rekening van enkelzijdige fietsongevallen. Met name onder jongeren en 55-plussers. Vorig jaar liepen ruim 11.0000 fietsslachtoffers hersenletsel op. Uit de jongste rapportage van VeiligheidNL komt de elektrische fiets als een serieuze risicofactor naar voren.
Lees verder
Vit Ortho april 2022 II
Wat het Warburgeffect is en wat het niet is
Kankercellen houden van suiker (glucose) en dat heeft te maken met het Warburg-effect. Wat is dit voor effect en wat betekent het voor de klinische praktijk? Een nieuwe column van em. prof. dr. Frits Muskiet staat online!
Lees verder

Frits website
Vit ortho april 2022 I
En verder:
 • Konijn dit jaar niet het haasje. Haas meestal wel. Jachtverbod
 • Oostenwind en paasvuren: smogalarm tot en met zondag. 'Zware lichamelijke inspanning vermijden'
 • Wereldwijde verkoop kankermedicatie biedt ‘enorme economische kansen voor Nederland.’ Belastingbetaler subsidieert bedrijfstak met 325 miljoen euro
 • Virussen verergeren chronische darmziekten
 • 20 april: Landelijke Dag van de Fietshelm
 • Arbo-Unie: gezonde leefstijl 'lastig' gespreksonderwerp op de werkvloer
 • NVWA voert nieuwe analysetechniek in en vindt meteen teveel ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica in rundvlees
 • Gesprek tussen vier zorgdirecteuren: 'Pilletjes waarmee je geneest, bestaan niet.'
 • Veelbelovend: onderzoek naar aanvullende behandeling met propolis bij depressie
 • Experimenteel kankervaccin uitgeprobeerd op Mechelse herder Rax
 • 29 april: kruidenworkshop in Lopik, maak in dit filmpje alvast kennis met MMV-columnist Nelly Visser
 • 30 april: MMV-wandeling in en om Ommen
 • 2 mei: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 4 mei: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 12 mei, 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728