mailheader
De verzekering wekt de schade

Bovenstaand aforisme komt uit een boekje van Jules Deelder. Ooit gekocht bij De Slegte aan de Coolsingel. Toen ‘de nachtburgemeester van Rotterdam’ nog volop in het theaterlicht stond, Jan Rot nog een jonge hond was en Johan Cruijff nog rookte. Toen verzekeraars nog in sigaretten belegden. Ooit zullen de huidige beleggingen van zorgverzekeraars in junkfoodketens ook onethisch zijn. Net als hun aandelen in de farmaceutische en voedselindustrie.

Medicijnvergiftiging is de derde doodsoorzaak in Europa en de hemeltergende barbarij in Oekraïne ten spijt, sterven er wereldwijd meer mensen door onvolwaardige voeding dan door geweld. Multinationals proberen Afrikaanse baby’s van de borst te krijgen, stelen landbouwgrond en schoon drinkwater van de lokale bevolking. Voeding als medicijn en duurzame landbouw zijn de enige ethisch verantwoorde beleggingen. Zeker voor zorgverzekeraars.

Ronni van Schie leeft nu 21 jaar met kanker. Na teleurstellende resultaten met de reguliere oncologie richtte ze zich op het Moermandieet. ‘Het nam de zwaarte van mijn onmacht weg.’ En tot haar geluk deed het nog veel meer. Voeding kan medicijnen overbodig maken, maar voeding kan ook de werking van medicijnen versterken en de bijwerkingen ervan afzwakken. Laat je niet verleiden tot het uitsluiten van een van beide. ‘Op een beweeglijk standpunt sta je het sterks’, zou Deelder zeggen.
AQV
Ronnie vierkant
'De Moermantherapie heeft me veel tijd opgeleverd'
Bij uitgezaaide borstkanker sinds 2001 koos Ronni van Schie (74) koos voor een tweesporenbeleid: reguliere behandelingen en Moermantherapie. Het gaat nog steeds goed met Ronni, vertelt zij in de publicatie Kanker – kennis, kansen, keuzes’ dat nu voor 18,- euro te koop is. ‘Ik ben dankbaar dat de MMV er voor me was.’
Lees verder
Dailyvit feb 2022
Immuuntherapie: melanoompatiënten leven langer met vitamine E
Magnesium, bessen, voedingsvezel en een gezonde darmflora. Het lijstje met zelf te beïnvloeden factoren die de werking van immuuntherapie versterken wordt steeds langer. Ditmaal identificeerden onderzoekers vitamine E. En ze vogelden ook uit hoe. De vitamine haalt dendritische cellen rond de tumor van de rem.
Lees verder
zonnebloemenveld
banner Health Benefits april 2022
Nelly
29 april: kruidenworkshop van Nelly Visser met wandeling in Lopik
'Kruiden zijn mijn lust en mijn leven', zegt MMV-columnist Nelly Visser. Op 29 april verzorgt zij in Lopik een workshop waarin je leert hoe je met kruiden verzorgende producten maakt.
MMV-medewerkster Nanda Oevermans bezocht Nelly en maakte er een leuk filmpje van. Meld je hier aan voor de wandeling in Lopik. Of lees hier de column van Nelly over haar kruidenhonger.
Vit Ortho april 2022 II
Voedsel als medicijn, 'eerste academische studie ooit'
‘Of een onvolwaardig voedingspatroon het lichaam kan schaden, zou niet langer onderwerp van discussie moeten zijn’, stelt het Centre for Food as Medicine bij de presentatie van een dik rapport over dit thema. Slechte voeding veroorzaakt tal van ziekten, waaronder kanker. Maar het omgekeerde kan ook. ‘Het is ook in staat gezondheid op te bouwen, te onderhouden en te herstellen.’
Lees verder

Food
Vit ortho april 2022 I
En verder:
 • Foodwatch: 72 procent Nederlanders weet niet wat separatorvlees is
 • Alliantie voeding: aandacht voor leefstijl helpt bij chronische darmziekten
 • CBS: geluksgevoel bij jongvolwassenen het meest afgenomen
 • Edith Cowan University: healthy cooking gelijk aan healthy mind
 • Podcast Jaap Seidell over de verwarring over voeding: 'Wetenschappers weten het meestal niet heel zeker, maar andere mensen die er niet voor geleerd hebben, weten het wel heel zeker'
 • Behandel fastfood als alcohol en tabak, zeggen CDA-wetenschappers. Gaan we mooi niet doen, zegt CDA-Kamerlid
 • Zorgverzekeraars beleggen in fastfoodketens voor gezondere junkfood, zeggen ze
 • 30 april: MMV-wandeling in en om Ommen
 • 2 mei: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 4 mei: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 12 mei, 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728