mailheader
30 jaar jonger

Kanker krijgen is volgens velen vooral een kwestie van toeval. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden die een ontspoorde cel de gelegenheid geeft uit te groeien tot een serieus probleem. Anderen leggen de nadruk op kanker als verouderingsziekte. Het is geen toeval, zeggen ze, dat driekwart van alle diagnoses 60-plussers betreft. De kans op ongelukken is met oudere cellen nu eenmaal groter.
Er zijn verschillende manieren om cellen te verjongen. De ironie van het lot wil dat de meest tot de verbeelding sprekende methode, met gebruik van de Yamanake-factoren, tegelijk de kans op kanker vergroot. Blijft over: de oude vertrouwde methode. Die van gezonde, volwaardige voeding en veel beweging. Het grappige is dat gezonde voeding, in dit geval voeding zonder al te veel suiker of dierlijke eiwitten, ons zelfs tot beweging aanzet.
Over oud en vertrouwd gesproken. Gefermenteerde groenten hebben de mensheid door de geschiedenis heen gezond gehouden. In onze cultuur heet het zuurkool. Als u de juiste omstandigheden creëert dan doen de altijd aanwezige melkzuurbacteriën de rest. Ze conserveren voedsel door ziekteverwekkers het leven zuur te maken en ondersteunen met hun rechtsdraaiende melkzuur uw gezondheid en die van uw darmbacteriën – die zelf ook een dagje ouder worden. MMV biedt u daarom dit sierlijke instructiefilmpje aan en hoopt u te kunnen inspireren tot een lekker potje fermenteren.
AQV
zuurkool
Je eigen zuurkool in 7 stappen: nieuwe MMV-kookvideo online!
Het is een natuurlijk probioticum, gunstig voor de darmen en rijk aan vitamine C. Zuurkool. Niet voor niets een aanrader binnen de MMV. Zelf een kool laten fermenteren, is de eenvoudigste manier. Maar hoe doe je dat? Op mmv.nl staat een nieuwe kookvideo online. Bekijk 'm via ons Youtube kanaal of via onze voedingsmiddelenlijst (doorscrollen naar beneden). Lees hier meer over de voordelen van fermenteren. En bekijk hier het recept met de instructievideo.
Dailyvit feb 2022
Geen trek in milkshake na niet-essentiële aminozuren
Kan het zijn dat het eten van plantaardige eiwitten tot beweging beweegt en het hongergevoel onderdrukt? Zwitserse onderzoekers denken van wel. Ze toonden het weliswaar aan met muizen maar, stellen ze, het hersenprogramma dat dit gedrag aanstuurt is ouder dan de mensheid.
Lees verder

peulvruchten
banner Health Benefits april 2022
huidcellen vierkant
Wetenschappers maken huidcellen 30 jaar jonger
Britse wetenschappers demonstreerden een nieuwe methode waarmee huidcellen zich drastisch laten verjongen. Ze draaiden de epigenetische klok van cellen dertig jaar terug, zonder dat deze hun functionaliteit verloren. De cellen maakten na hun verjongingskuur meer collageen aan en waren sneller bij het herstel van weefselschade. Zijn we binnenkort definitief van de rimpels af?
Lees verder

Vit Ortho april 2022 II
Doe jezelf dit boek cadeau of schenk het aan een dierbare
‘Goede voeding, gezonde leefstijl, maak er gebruik van. Ze doen wonderen. Dat weet ik uit eigen ervaring’, zegt Peter Gooijer die zijn verhaal vertelt in het boek ‘Kanker: kennis, kansen, keuzes’. Het boek – met onder andere bijdragen van artsen, wetenschappers en patiënten – is een kompas voor zelfregie en zet de mogelijkheden nuchter en met kennis van zaken op een rij. Deze prachtige uitgave is nu te koop met een aantrekkelijke voorjaarskorting voor slechts 18 euro.
Bestel het hier.
boek
Vit ortho april 2022 I
En verder:
 • Veroorzaakt landbouwgif naast kanker en Parkinson ook hartritmestoornissen? Celbioloog krijgt subsidie en gaat het onderzoeken
 • Na ‘geslaagde pilot’: Erasmus MC zoekt 130 mensen met kanker en 32 naasten voor het programma Leven met Kanker
 • De nummer 1 reden dat fitness trackers geen effect hebben
 • Onderzoek: vitamine C bevordert botherstel
 • Bang voor Poetin? Universiteit van Nederland: ‘Hoe gevaarlijk is die straling nou voor jou en wat kun doen om jezelf daartegen te beschermen?’ Filmpje
 • 1 op de 5 Nederlanders heeft naar schatting een 'vervette lever'; tijd voor een verbetering van leverstijl om leverziekten te voorkomen.
 • Artsenopleiding Radboudumc brengt voeding in het curriculum
 • Prenatale NIPT-test bij zwangere vrouw brengt ook verdenking op kanker in beeld
 • Zeven vragen en antwoorden over teken. Vaak in het groen? Doe mee aan een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • ICT-hulp gezocht - het centraal bureau van MMV zoekt assistentie tijdens de ledendag. Ben je handig met hardware (laptops, beamers, usb-sticks) en software (Powerpoint) en communicatief vaardig? Neem dan contact op met het centraal bureau: cb@mmv.nl 0347 - 346955
 • 2 mei: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 4 mei: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 12 mei, 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728