mailheader
3 x voedingswaarde

Gangbare land- en tuinbouwgewassen vergelijken met opbrengsten van biologische landbouw leidde in het verleden niet altijd tot duidelijke uitspraken over de voedingswaarde. Wisselende weersomstandigheden en bodemgesteldheden degradeerde menig vergelijking tot die van appels met peren. Ten onrechte is in veel onderzoeken niet gecorrigeerd voor bodemgezondheid, stelt David Montgomey. Zijn onderzoek laat duidelijk hogere voedingswaarden zien voor producten die van topbodems komen.
Ons voedsel bevat minder vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Doet het er toe? Er zijn voedingswetenschappers die vinden van niet. Gewoon de helft meer broccoli en je bent er ook. Die redenatie gaat voorbij aan het feit dat het negen op de tien mensen nu al niet lukt de dagelijks aanbevolen hoeveelheden groenten en fruit te eten. Bovendien geeft het te denken dat die aanbevelingen gebaseerd zijn op bevolkingsonderzoeken met deelnemers waarvan een groot deel leefde in tijden van hogere voedingswaarden.
Dat ruime hoeveelheden vitaminen en mineralen er ook veel toe doen bij zoiets ongrijpbaars als ADHD, toont deze studie. En dit, eveneens placebogecontroleerde, onderzoek laat een flinke daling zien van het kankerrisico bij een combinatie van vitamine D, visolie en beweging. Met dit in gedachten is het MMV-advies van dagelijks vijf ons groenten minder uitzonderlijk dan je op het eerste gezicht zou denken. En met een beetje hulp en inspiratie best goed te doen.
Vitortho Mei 2022
ADHD-tara-winstead-8378729-1
Vitaminen en mineralen helpen bij ADHD
Dagelijks suppleren met vitaminen en –mineralen verbeterde bij kinderen met ADHD in meer dan de helft van de gevallen het gedrag. De dubbelblind placebo gecontroleerde klinisch studie toonde daarnaast een groeivoordeel. En geeft een extra dimensie aan de kennis over het placebo-effect bij gedragsproblemen.
Lees verder

Gerard & Suus banner advertentie
Column - Die kanker hadden we liever niet gedeeld
Hoewel we ruim vijf jaar schelen, heb ik een hechte band met mijn zus Tanja. Eerst was het leeftijdsverschil ‘te groot’, maar vanaf haar 16e bleken we veel gemeen te hebben. Die borstkanker hadden we liever niet gedeeld, maar dat we nu samen kookvideo’s maken voor de MMV is een mooi gevolg daarvan.
Lees verder

Tanja en Marjan 1
banner Health Benefits april 2022
Bio landbouw vierkant
Gewassen van gezonde bodem ook rijker aan fytonutriënten
Lang niet alles was vroeger beter maar de voedingswaarde van groenten, fruiten en granen was dat wel. De precieze afname van micronutriënten blijft onderwerp van debat. Maar vast staat: wie ouderwetse kwaliteit zoekt, wil voedsel van een gezonde bodem. Amerikaans onderzoek vond in spinazie van ‘regeneratieve’ bodem vier keer meer polyfenolen dan in de spinazie uit de supermarkt.
Lees verder
AQV
Lager kankerrisico ouderen in 3 stappen
Een groot opgezette publiek-privaat gefinancierde, kortlopende studie toont duidelijke preventieve effecten voor beweging, vitamine D en omega-3 vetzuren in gezonde ouderen. Met name de combinatie ervan gaf een indrukwekkend resultaat. ‘Reductie van risicofactoren die laat in het ontstaan van tumoren een rol spelen, zou in een snelle daling van het kankerrisico kunnen resulteren.’
Lees verder

Food vierkant
Vitals mei 2022
En verder:
  • 10 euro korting voor leden! Ledendag op 11 juni in teken van integrale oncologie en NTTT. Lezingen van twee gerenommeerde artsen, informatiemarkt en uitgebreide Moermanproof -lunch. Ledenentree € 20,- per stuk. Niet-leden ook welkom!
  • Groentechips en groentewraps gezonder dan 'normale' chips? Was het maar waar!
  • Wat is een gezond microbioom? UMCG onderzoekers brengen samenstelling gezonde en ongezonde organismen in darm in kaart
  • LUMC onderzoeker: seksuele problemen als gevolg van kankerbehandeling voor veel oncologen lastig onderwerp in de spreekkamer
  • Podcast. Wat als de dokter je geen medicijn maar een portie natuur voor zou schrijven? Een politicoloog en milieuwetenschapper vertelt: wat doet natuur voor je gezondheid?
  • Zeg nee tegen glyfosaat; teken de petitie
  • ICT-hulp gezocht - het centraal bureau van MMV zoekt assistentie tijdens de ledendag. Ben je handig met hardware (laptops, beamers, usb-sticks) en software (Powerpoint) en communicatief vaardig? Neem dan contact op met het centraal bureau: cb@mmv.nl 0347 - 346955
  • 2 mei: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
  • 4 mei: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
  • 12 mei, 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728