mailheader
Laaggradige ontsteking bevordert kanker

Lang niet iedereen wordt dik van ongezond eten. Je kunt er ook gewoon ongezond van worden. En wie aanleg heeft om dik te worden, die lukt dat ook op gezonde voeding. Bloeddruk en suikerhuishouding zijn eveneens voor een flink deel een kwestie van aanleg. Dat maakt het lastig om uit dit soort kenmerken het risico op ziekten af te leiden.
Het etiket ‘metabool syndroom’ bevat tenminste een aantal van deze kenmerken. Metabool syndroom is een toestand van laaggradige ontsteking. Dat gaat gepaard met verhoogde waarden van het ontstekingseiwit CRP in het bloed. Japanse wetenschappers onderzochten de relatie tussen CRP en kanker. Ze vonden een veel sterker verband met kanker dan Europees onderzoek dat gewicht, bloeddruk, bloedsuiker en bloedvetten als maatstaf nam voor metabool syndroom.
Een uitgebalanceerd voornamelijk plantaardige voedingswijze, met veel verse groenten en fruit, is om verschillende redenen gezond. Niet in de laatste plaats omdat het een ontstekingsremmende werking heeft.
Matigheid met dierlijke eiwitten is een van belangrijkste kenmerken van een ultra gezonde vegetarische voedingswijze zoals MMV die voorstaat. De vleeslobby mag graag doen geloven dat zonder massa’s essentiële aminozuren en ijzer uit vlees, kinderen opgroeien als kleine slappelingen en ouderen aan spierslapte door de benen gaan. Maar dat is onzin. Canadees onderzoek liet geen verschil zien in lichaamslengte en ijzerwaarden tussen vegetarische en niet-vegetarisch etende kinderen.
Vitortho Mei 2022
04per4MagA4FCc cover (002)
Chronische lymfatische leukemie: Elles wedde in 1994 op 'twee paarden'
'Kan ik zelf iets doen om de stijging van de bloedwaarden te voorkomen?', vroeg Elles 27 jaar geleden aan de oncoloog. Nee, was het antwoord, maar Elles wilde niet lijdzaam afwachten en koos voor een aanvullende behandeling. MMV pleit voor verbinding tussen reguliere en - door ervaring of wetenschap - bewezen 'alternatieve' therapieën. Lees Elles' verhaal in de nieuwe Uitzicht die de komende week bezorgd wordt bij leden. Leden houden de vereniging in leven, voor minder dan 3 euro per maand ontvang je Uitzicht iedere maand en krijg je kortingen op supplementen en lezingen. Van harte welkom.
Gerard & Suus banner advertentie
Nederland beste land om een hartaanval te krijgen
Is het de Calvinistische zuinigheid, de superieure nazorg of zijn Nederlanders net wat gezonder? Feit is dat van zes onderzochte rijke landen, Nederlanders die met een hartaanval in het ziekenhuis komen de minste kans hebben op een medische ingreep, maar de grootste kans na een jaar nog te leven. Daarbij liggen ze de minste dagen in het ziekenhuis.
Lees verder


Hart - kopie
banner Health Benefits april 2022
Kindervoetjes vierkant
Vegetarische kinderen even lang als vleesetende leeftijdgenootjes
Komen kinderen die vegetarisch opgroeien tekort? De vleeslobby mag dat graag doen geloven en internationale studies laten ruimte voor twijfel. Een langlopende studie onder Canadese kinderen vond geen verschillen in lengte, gewicht, bloedvetten en enkele belangrijke voedingsstoffen. Wel was er een grotere kans op ondergewicht.
Lees verder
AQV
Metabool syndroom verhoogt ook algemeen kankerrisico
Metabool syndroom vergroot het risico op diabetes type 2, cardiovasculaire ziekten en bepaalde vormen van kanker, heette het tot nu toe. Japans onderzoek laat zien dat deze conditie ook het algemene kankerrisico verhoogt. Ongeacht geslacht en lichaamsgewicht.
Lees verder


Obesitas vierkant
Vitals mei 2022
En verder:
 • Aardbeien zijn er in meer dan 20 soorten. Meer weten over de voedingswaarde? Check het hier op de MMV-voedingsmiddelenlijst.
 • Waar houden groenten en fruit op groenten en fruit te zijn? Voor de zomer geen afschaffing btw, misschien wel een plan van aanpak
 • Integrale oncologie en NTTT centraal op ledendag 11 juni. Leden krijgen €10,- korting op deze bijeenkomst en betalen € 20,- inclusief de uitgebreide Moermanproof lunch. Niet-leden ook welkom! Lees verder en wees verzekerd van een plaats.
 • Als gewoon naar binnen schuiven geen optie is: met een beloning zijn kinderen 'misschien eerder bereid' iets groens te eten.
 • GGZ-nieuws: Uitschakelen specifieke hersencellen beschermen tegen stress
 • Haagse Hogeschool: basisschoolkinderen bewegen steeds minder
 • IKN: bevinden uit studie naar schildklierkanker bij kinderen
 • Wat is beter voor je energierekening: in bad of onder de douche?
 • Mei: de favoriete moestuinmaand van Jelle van de 'Makkelijke Moestuin'. Het is nog niet te laat om te beginnen
 • ICT-hulp gezocht - het centraal bureau van MMV zoekt assistentie tijdens de ledendag. Ben je handig met hardware (laptops, beamers, usb-sticks) en software (Powerpoint) en communicatief vaardig? Neem dan contact op met het centraal bureau: cb@mmv.nl 0347 - 346955
 • 16 mei: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 18 mei: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden en het Moermandieet - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728