Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Lekker ouderwets
In Japans onderzoek ging dagelijks vis eten samen met het bereiken van een hogere leeftijd. Wat zegt dat? Dat ook Nederlanders het gezondst oud worden als ze elke dag voor de viskraam staan? Misschien wijst die hoge visconsumptie op iets anders, namelijk op een traditioneel voedingspatroon. Een in Japan gangbare vissnack is voor het ongeoefende oog niet te onderscheiden van een leren schoenveter. En voor ongetrainde kaakspieren trouwens ook niet. Het is eten dat niet gegeten wil worden, en daarin het absolute tegendeel van de verslavende slappe hap die uit de voedsellaboratoriums rolt.
Nog zo’n traditioneel dingetje: op tijd naar bed. Canadees onderzoek onder voormalige borstkankerpatiënten met obesitas, vond dat tijdbeperkt eten automatisch leidde tot een lagere voedselinname. Dagelijks 450 calorieën minder, alleen maar door de etenstijd tot acht uur te beperken. Wie met zichzelf afspreekt ’s avonds niet meer te eten, kan maar beter naar bed gaan voor de avondtrek toeslaat. Dat slaapt ook veel lekkerder.
Vitortho Mei 2022
MMV Ledendag
Integrale oncologie en NTTT centraal op MMV ledendag - welkom!
Op 11 juni vindt in Bunnik de MMV-ledendag plaats met lezingen van NTTT-arts Flemming Lehrmann en Ines von Rosenstiel, voorvechter van integrale geneeskunde. Leden krijgen € 10,- korting op de entree en betalen slechts € 20,- inclusief een uitgebreide lunch. Niet-leden zijn ook welkom.
Lees verder
Gerard & Suus banner advertentie
Leefstijlverbetering ook effectief bij zieke tachtigers
Langlopende studies bevestigen unaniem de aanname dat een gezonde leefstijl het leven verlengt. Zo ook een recent Japans studie. De epidemiologen onderzochten ook het effect van gezonde leefstijlaanpassingen op de levensverwachting van ouderen en zieken. Het blijkt op elke leeftijd positief uit te werken en vooral bij kanker.
Lees verder


Japanner-1024x1536
banner Health Benefits april 2022
wekker4
Borstkankerpatiënten profiteren van tijdbeperkt eten
De meeste in de oncologie gangbare behandelingen tegen borstkanker, verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Op zoek naar gemakkelijk haalbare leefstijlinterventies, bestudeerden Canadese onderzoekers het effect van tijdbeperkt eten op dit risico. Gemiddeld genomen daalde dat. De kwaliteit van de voeding bleef buiten beschouwing.
Lees verder

AQV
Aspergetijd - eat all you can
Het is aspergetijd, een groente waar je je in het seizoen mee mag uitleven vanwege alle gunstige eigenschappen, maar vooral ook omdat ze zo heerlijk zijn. Met ei en roombotersaus. Of wat te denken van deze feestelijke aspergesoep?
Lees verderAspergesoep-4-300x300
Vitals mei 2022
En verder:
 • Binnen blijven of om het uur smeren? Is de zon nu goed of slecht voor ons? Lees hier het genuanceerde antwoord.
 • ICT-hulp gezocht - het centraal bureau van MMV zoekt assistentie tijdens de ledendag. Ben je handig met hardware (laptops, beamers, usb-sticks) en software (Powerpoint) en communicatief vaardig? Neem dan contact op met het centraal bureau: cb@mmv.nl 0347 - 346955
 • Slaapgeneeskunde. Metabolisme, angst, stress, temperatuur- en emotieregulatie niet los zien van slaap. ‘Leefstijlinterventies moeten hier meer op worden afgesteld.’
 • Lijkt apenpokken op gewone pokken? En nog 4 vragen over het virus
 • Lekkende borstimplantaten. ‘Platinum haartest biedt geen bewijs.’ Aldus onderzoek door Amsterdam UMC
 • Sportscholen als paddenstoelen uit de grond, maar jong-volwassenen bewegen minder dan ooit
 • Geen tijd voor, geen verstand van en eng. Seksualiteit en kinderwens ondergeschoven kindjes in de oncologie
 • Slechts de helft jonge vrouwen met kanker krijgt kans op behoud vruchtbaarheid
 • De extra moeite die sommige mensen met fructose hebben, werpt nieuw licht op de relatie met darmkanker. En is nieuwe munitie voor suikertaks
 • Lage rugpijn. Pijnstiller werkt ‘vrijwel nooit’. Recept: geduld en beweging
 • Covid was nog maar een voorproefje. Doemscenario zorgsysteem in 2040 is alleen met preventie te voorkomen. Filmpje Zorginstituut
 • 30 mei: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 1 juni: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden en het Moermandieet - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.
roderoos728