Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Het ei van Cornelis

Tenzij Chinezen compleet andere Homo Sapiens zijn dan Nederlanders, mogen we zo langzamerhand wel aannemen dat een ei per dag geen enkel risico oplevert voor hart en bloedvaten. Sterker nog, het lijkt zelfs te beschermen tegen aandoeningen op dat gebied.

Twee rauwe eidooiers per dag. Wat in de hoogtijdagen van de cholesterolfobie nog als een argument gold om het Moermandieet mee af te serveren, bewijst zich steeds meer als efficiënte manier om in één hap een hele serie essentiële nutriënten tegelijk veilig te stellen. Ook vanuit het perspectief van een duurzamer landbouw verdienen eieren de voorkeur boven vlees.

Jammer genoeg draagt het Voedingscentrum door tegenstrijdige boodschappen over het eiereten niet aan de gewenste duidelijkheid bij. Aan de ene kant roemt het de nutriënten, aan de andere kant waarschuwt het voor cholesterol en beveelt nota bene aan eieren af te wisselen met vleesververvangers. Liever duur ultra-bewerkt voedsel dus, dan elke dag een uiterst betaalbaar en oergezond eitje?

Wie de wetenschappelijke, economische en ecologische logica serieus neemt, volgt de aanbeveling van MMV: kies eieren voor je geld.
Vitortho Mei 2022
Groente kinderen
Vitaminen en mineralen uit groenten en fruit helpen bij ADHD
Kinderen met ADHD die relatief veel groenten fruit aten, konden zich in Amerikaans onderzoek beter concentreren dan kinderen die weinig groenten en fruit aten. Ook nieuw Nederlands onderzoek wijst in de richting van voeding als ADHD-medicijn. Voedselintoleranties lijken minder het probleem te zijn.
Lees verder

Gerard & Suus banner advertentie
Eieren voor hart en bloedvaten
De laatste jaren maken gezondheidsautoriteiten zich aanzienlijk minder zorgen over cholesterol uit voedsel. De vermeende gevaren ervan voor hart en bloedvaten bleken sterk overdreven. Toch heerst er rond het ei nog grote voorzichtigheid. Zo niet in China. Daar is een ei per dag het advies. Ondersteund met nieuw onderzoek dat eieren zelfs beschermende eigenschappen toedicht.
Lees verder

Ei
banner Health Benefits april 2022
Flemming Lehrmann
11 juni - Algemene Ledenvergadering en ledendag over integrale oncologie/NTTT
Op 11 juni vindt in Bunnik de ALV plaats met aansluitend lezingen van NTTT-arts Flemming Lehrmann (zie foto links) en Ines von Rosenstiel, voorvechter van integrale geneeskunde. Leden krijgen € 10,- korting op de entree en betalen slechts € 20,- inclusief een uitgebreide lunch. Niet-leden zijn ook welkom. Voor wie alleen de ALV wil bezoeken, is de toegang gratis.
Lees verder

AQV
Het Moermandieet en de Niet-Toxische Tumor Therapie
De Vlaardingse arts Cornelis Moerman (1893 – 1988) is de grondlegger van de Moermantherapie. Zijn dieet besloeg 1 A-4 en hing aan de voordeur van zijn praktijk. Moerman zag kanker als een ziekte van het lichaam als geheel en was ervan overtuigd dat het immuunsysteem kon worden hersteld met volwaardige voeding als medicijn. De Niet-Toxische Tumor Therapie is gebaseerd op het Moermandieet, aangepast naar recente wetenschap en op het individu.
Lees verder over het Moermandieet
Lees verder over de NTTT
Aspergesoep-4-300x300
Vitals mei 2022
roderoos728
En verder:
 • Zorginstituut: de meeste Nederlanders willen focus op gezonde leefstijl in de zorg
 • Maar maken we in de supermarkt al gezondere keuzes? Nee, ons geld ging vooral op aan bier, cola en sigaretten (vakblad Distrifood)
 • Kankervaccin na 16 jaar experimenten effectief in proefdieren. AMC: 'Mogelijk nieuwe vorm van kankertherapie.'
 • Tekenbeten in de tuin: Groningen spant de kroon
 • Coviddrukte in het ziekenhuis had geen invloed op eenjaarsoverleving longkanker
 • RIVM: Belangrijk zo min mogelijk vis uit de Westerschelde te eten omdat de blootstelling aan PFAS al hoog is
 • Hogeschool Arnhem Nijmegen: eet meer (nitraatrijke) groente tegen hart- en vaatziekten
 • ICT-hulp gezocht - het centraal bureau van MMV zoekt assistentie tijdens de ledendag. Ben je handig met hardware (laptops, beamers, usb-sticks) en software (Powerpoint) en communicatief vaardig? Neem dan contact op met het centraal bureau: cb@mmv.nl 0347 - 346955
 • 1 juni: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 6 juni: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 9 juni: workshop voedselovergevoeligheden en het Moermandieet - Hoe combineer je je voedselovergevoeligheid met het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Voedingsadviseur en MMV-kookdocent Angelique den Engelsen helpt je op weg met een op maat gemaakte workshop inclusief lunch. Eventueel datum in overleg. Tijd: 10.15 - 13.00 uur. Kosten: €60,-. Neem contact op via info@gezondgoed.nu, 0481-750353, www.gezondgoed.nu
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.