Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Zinloze zorg

Naast preventie en nóg efficiënter werken, geldt het schrappen van zinloze medische handelingen al decennia als onontkoombaar om de zorg enigszins betaalbaar te houden. In maar liefst 385 gevallen adviseren de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap iets niet te doen, of zeer terughoudend te zijn. Het lijstje met dertig ‘beter-niet-doen-aanbevelingen’ dat RadboudUMC onlangs publiceerde, is dus een maar kleine selectie van onderzoeken en behandelingen, al dan niet met medicijnen, die geen nut hebben.
Van diarree, buikpijn en oorontsteking bij kinderen, via voorhoofdholte ontsteking, ontstoken ogen, rectaal bloedverlies na een darmonderzoek tot alle mogelijke vormen van pijn: het gaat vanzelf weer over, dan wel moeten we er mee leren leven. Het is een interessant lijstje om door te nemen alvorens met een klacht naar de dokter te stappen. Pijn in de knie? ‘Vraag geen beeldvormend onderzoek aan voor het vaststellen of uitsluiten van knieartrose.’ Voor huisarts en patiënt is het te hopen dat er snel een lijstje naast komt liggen met dingen die je dan wel moet doen. Zoals wandelen in het geval van knieartrose.
Vergeleken met sommige extra gemedicaliseerde buurlanden gaat Nederland al voorop in het schrappen van zinloze zorg. Denk bijvoorbeeld aan het terughoudende antibioticabeleid bij kinderen. Een flink aantal van de niet-doen-aanbevelingen zijn een impliciete erkenning voor het zelfhelende vermogen van de mens. Daar zou expliciete erkenning voor ondersteunende voeding en leefstijl heel goed bij aansluiten.
consult vierkant
Bij deze klachten kan uw huisarts beter niets doen
In de richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan 385 aanbevelingen om iets niet te doen of terughoudend te zijn. Samen met Radboud UMC selecteerden de huisartsen daaruit dertig ‘beter-niet-doen-aanbevelingen’ om het gebruik van zinloze zorg terug te dringen. Van oogontsteking tot jumper’s knee: het gaat vanzelf over, of de specialist kan er ook niets mee.
Lees verder
Vitortho Mei 2022
Lager risico op maagkanker met look
Het regelmatige gebruik van alle leden uit het plantengeslacht Look (Allium) wordt door de MMV sterk aanbevolen. Dat is vanwege hun positieve invloed op hart- en bloedvaten en hun anti-kankereigenschappen. Een internationaal onderzoeksteam concludeert dat de consumptie van ‘lookgroenten’ samenging met een lager risico op maagkanker.
Lees verder
B s
Health Benefits juni 2022
Knieartros
Wandelen recept tegen knieartrose
Wandelen zou wel eens het beste recept kunnen zijn tegen knieartrose. Een Amerikaanse observationele studie toont dat mensen met knieartrose die wandelden minder vaak pijn hadden. Ook hadden de wandelaars minder vaak te kampen met vernauwingen in het gewricht. ‘Tot op heden was er een gebrek aan geloofwaardige behandelingen die bij knieartrose zowel de pijn als de schade beperken.’
Lees verder


AQV
Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe doe je dat?
De oorzaak van kanker (en veel andere ziekten) is een tekort aan essentiële stoffen die in volwaardige voeding ruimschoots aanwezig is. Wie eet volgens de richtlijnen van de MMV krijgt volop voedingsstoffen binnen die helpen de gezondheid te handhaven.
Lees verder

A
roderoos728
En verder:
 • Pleidooi voor meer onderzoek naar werkingsmechanisme leefstijlgeneeskunde
 • Zorgkosten lopen nog harder op dan verwacht
 • Mensen uit lagere sociaal-economische klassen slechter af bij borstkanker, ondanks gelijke ziekenhuisbehandeling
 • Complementaire geneeskunde beter op de kaart in Europa
 • IKN: in twintig jaar verdubbeling van het aantal diagnoses basaalcelcarcinoom in Nederland
 • Onderzoek: nodigt een park uit tot meer beweging?
 • Volledige remissie van endeldarmkanker bij alle 18 deelnemers na checkpointremmer
 • Na RadboudUMC, verkoopt ook het UMCG een week groenten en fruit zonder btw
 • Mini magazine van Demeter met een artikel over gifvrije landbouw en gezonde bodems
 • Lekker en gezond eten met MMV! Ook in het weekend: zadencrackers en broccolikoekjes
 • 15 juni: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 20 juni: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
 • 22 juni / wilde plantenwandeling met MMV in Zoetermeer. Inloop vanaf 13.00 uur met Moermanproof versnapering. Startpunt: Hof van Segwhaert, Gaardedreef 169 2723 AZ Zoetermeer. Geen kosten. Aanmelden via cb@mmv.nl
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.