Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Zinvolle zorg

De ‘beter-niet-doen-lijst’ van het Nederlands Huisartsengenootschap, waar de vorige Divitaal over berichtte, trok veel aandacht. Een homeopathisch huisarts in ruste schrijft de redactie dat het in de beroepsgroep gebruik is geworden ‘een programma af te werken om de patiënt het gevoel te geven iets te doen zonder daar zelf enige inspanning voor te hoeven verrichten.’ Hetgeen resulteert in overbodige diagnostiek en operaties.
De kop boven het stukje waar deze lezer op reageerde was dubbelzinnig: bij deze klachten kan uw huisarts beter niets doen. Uiteraard is nietsdoen een zwaktebod voor iemand die geneeskunde heeft gestudeerd. ‘Door het afwijzen van allerlei behandelmethoden zoals natuurgeneeswijzen, homeopathie en dergelijke’, aldus de briefschrijver, ‘is geneeskunde verworden tot een diagnostisch doolhof; dat tot nodeloze verwijzingen naar het specialistische circuit leidt.’
Naast dit soort zinloze zorg bestaat er gelukkig ook nog zinvolle zorg. Letterlijk. Op de MMV Ledendag vertelde Flemming Lehrmann welke artsen hem inspireerden en hoe hij aankijkt tegen genezing en gezondheid. Het geestelijke aspect verdient dezelfde aandacht als het lichamelijke. ‘Wat is de kern van mijn leven en wat wil ik? Is dat niet duidelijk dan gaat het schuren.’
Inès von Rosenstiel is in Nederland pionier op het gebied van integratieve geneeskunde en oncologie. Hoewel op dat gebied vooruitgang te melden is, loopt Nederland volgens Rosenstiel achteraan bij het omarmen van integratieve oncologie. ‘Dat is best shocking. Voorlopers zijn Amerika, Canada, Australië, Zwitserland en Duitsland.’ Is het alleen maar toeval dat in deze landen duidelijk minder mensen aan kanker overlijden?
De Nederlandse oncologische zorg kan zinvoller en MMV helpt daarbij. Helpt u MMV?
05per5MagA4FCc cover
Helpt een ketogeen dieet tegen lymfoedeem?
Veel vrouwen met een borstkankerverleden worstelen met een oedeemarm als gevolg van de operatie. Het ketodieet biedt mogelijk verlichting, blijkt uit onderzoek. Maar is dit wel goed voor het lichaam? In de nieuwe Uitzicht een artikel over het onderzoek, een interview met een ervaringsdeskundige en de visie van de wetenschap op dit vetrijke voedingspatroon.
Word lid van MMV en ontvang Uitzicht 10 x per jaar voor 35,- euro. Of koop dit magazine los in de webshop.

Vitortho Mei 2022
Von Rosenstiel inspireerde op ledendag: 'Ik houd van verbinden en uitbouwen'
Inès von Rosenstiel vertelde op de MMV-ledendag op 11 juni 2022 enthousiast over de weg die ze bewandelde om Integrative Medicine en Oncology in Nederland op de kaart te zetten. ‘In het verbinden van reguliere met aanvullende zorg is al heel wat bereikt.
Lees verder
Ledendag MMV 2022
Health Benefits juni 2022
Ledendag MMV 2022
'Genezing vindt plaats op drie niveaus', aldus NTTT-arts Lehrmann
Flemming Lehrmann (77) vertelde op 11 juni 2022 over zijn visie op gezondheid en genezing van kanker. Lehrmann's lezing draaide deels om de lessen die hij van de beroemde dokter Hans Moolenburgh leerde. ‘Iedere dag de psyche even met rust laten, is van het grootste belang.’
Lees verderAQV
Ben ik in beeld? Ontmoeting en inspiratie: ledendag in beelden
Zo’n 150 mensen bezochten de lezingen aansluitend op de Algemene Ledenvergadering afgelopen zaterdag 11 juni in Bunnik. Een verslag van de dag door de ogen van fotograaf Martine Sprangers.
Bekijk hier alle beelden


Ledendag MMV 2022
roderoos728
En verder:
 • Lucht vandaag ‘slecht’ door ozonsmog vooral in Brabant, Gelderland en Limburg
 • Nieuwe lymetesten niet beter. Te veel foutpositieve en -negatieve uitslagen
 • Huh, stikstofcrisis?! De geschiedenis samengevat in 5 vragen
 • Antitrombosemedicijnen verlagen levenskwaliteit kankerpatiënten. Leiden krijgt zes miljoen euro voor een app die het probleem bespreekbaar moet maken
 • Waarom komt de ene patiënt weer op krachten en de andere niet? Wageningen’s buitengewoon hoogleraar Voeding en Metabole Stress wil het effect van micronutriënten op IC-patiënten onderzoeken. Zinvolle zorg
 • Onderzoek Jantje Beton: 4 op de tien kinderen spelen minder dan een uur buiten per dag
 • Op zoek naar informatie over gezonde voeding? Kijk dan niet op TikTok, maar op de website en voedingsmiddelenlijst van MMV
 • Teveel en te vaak eten, verstoort de netwerken in onze hersenen die ons eetgedrag reguleren. Onderzoek Amsterdam UMC
 • 'Soms ben je de beste dokter door te zeggen dat je niet de beste dokter bent voor de patiënt'. Huisarts Pieter Bathoorn
 • CBS: jongeren vaker somber en neerslachtig
 • 22 juni: online bijeenkomst over waterstofgas - Meld je aan bij onderzoekcoordinator@mmv.nl, registreer je op het platform www.gezondlevenmetkanker.nl en wissel tijdens de meeting ervaringen uit.
 • 29 juni: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
 • 4 juli: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.