Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Bibliotherapie
Dat de oncoloog op je zeventigste verjaardag met een fles wijn voor de deur staat. Glimlacht en zegt: ‘Ik weet niet of dat mag van dokter Moerman.’ Daar kun je als veertiger die voor de derde keer kanker heeft alleen maar van dromen. Wim van den IJssel leeft die droom en is al 27 jaar een ambassadeur van MMV. Maak kennis met deze energieke Gouwenaar en zijn unieke eigen complementaire therapie.
Bibliotherapie noemt hij deze. Naast levende voeding en gezonde lichaamsbeweging, voedt Wim zijn geest met opbouwende literatuur. Want de ‘biologie van de overtuiging’ kan nét dat zetje geven dat een dubbeltje op zijn kant de juiste richting geeft. Het ambassadeurswerk is met het juiste boek overigens ook geholpen. ‘Als ik zeg: je moet dit niet en dat moet je wel eten dan ben ik de aandacht zo kwijt. Liever geef ik ze boeken van wetenschappers en artsen die het veel beter kunnen uitleggen dan ik.’
Maak ook kennis met Hans Klaasse. Boekrecensent voor Uitzicht, voorzitter van de mediaraad en vanaf nu ook columnist voor deze website. Lezen levert duurzamer inzichten op dan een filmpje kijken. Voor beide activiteiten zijn min of meer gezonde ogen echter onontbeerlijk. En ook deze opzienbarende organen kunnen geholpen zijn met een eigen specifieke voedingstherapie.
sandra_zeilstra-AD14sept20-5 vierkant
3 keer kanker, sinds 2006 patiënt-af dankzij Moermantherapie
Wim van den IJssel (75) kreeg drie keer de diagnose kanker. Darmkanker in 1991 en 1992 en longkanker in 1994. Na die derde keer ging hij op zoek naar manieren om zelf bij te dragen aan gezondheid en kwam uit bij de Moermantherapie. Sinds 2006 is hij patiënt-af. ‘Ik ben al 27 jaar een ambassadeur van de MMV.’
Lees verder


Vitortho Mei 2022
Meer dan de helft minder long Covid met omicron
Brits onderzoek naar langdurige gevolgen van Covid-19 toont dat de kans daarop bij de Omicronvariant tot 75 procent lager is dan met de vroegere varianten. Gezien het grote aantal besmettingen neemt het aantal mensen met long Covid echter wel toe. Nederlands onderzoek vond, afgezien van geur- en smaakverlies, geen bescherming van vaccinatie tegen long Covid.
Lees verder
A
Health Benefits juni 2022
retina
Nieuwe studie bevestigt effectiviteit van maculasupplement
Leeftijdgerelateerde maculadegeneratie is met supplementen te vertragen. Dat bevestigt opvolgonderzoek van een grote klinische studie. De analyse vond en passent ook bevestiging voor het vermoeden dat suppletie met betacaroteen de ontwikkeling van longkanker bij rokers bespoedigt.
Lees verderAQV
MMV en kanker als rode draad
Tot op heden zei nog geen enkele arts tegen mij: ‘Mijnheer Klaasse, u heeft kanker.’ Toch loopt kanker als een rode draad door mijn leven. En de MMV is daar -voor mij- nauw mee verbonden. Ik ben actief als vrijwilliger en fervent uitdrager van de boodschap van de vereniging.
Lees verder


Hans Klaasse
roderoos728
En verder:
  • Kritiek op bevolkingsonderzoeken naar kanker. LUMC: gericht screenen van mensen met verhoogd erfelijk risico op alvleesklierkanker wel zinvol
  • Erasmus: link tussen psychische aandoeningen en immuunziekten
  • Casusverslag: acupunctuur tegen neuropathische pijn
  • Arts, onderzoeker Daan de Frel: 'Hart- en vaatziekten, diabetes en kanker met respectievelijk 80, 80 en 40 procent te voorkomen met leefstijlgeneeskunde'
  • Rookdoelen preventieakkoord worden niet gehaald: aantal rokers daalt te langzaam
  • ‘Het verwachte financiële rendement belangrijkste factor’ bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. Schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer
  • Hoe was de ledendag? Lees hier de verslagen van de lezingen van dokter Flemming Lehrmann, arts Inès von Rosenstiel of bekijk de beelden
  • 29 juni: buddyspreekuur - Een buddy, iets voor u? Een buddy is een opgeleide ervaringsdeskundige die weet wat leven met kanker betekent. Voor een luisterend oor of een (praktisch) advies. Van 19.00 tot 21.00 uur. Bel met 0347-346955. Lees in de laatste Uitzicht meer over deze service van MMV.
  • 4 juli: voedingsspreekuur. Bel met een MMV-voedingskundige met vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand)
MMV is een vereniging die in 1974 is opgericht door oud-patiënten van dokter Cornelis Moerman. Anno nu telt de MMV ruim zesduizend mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Om ziekten te voorkomen, ter ondersteuning van een (kanker)behandeling of om het leven met een chronische ziekte (samen) draaglijker te maken. Want dat kan!

Voor slechts € 2,92 per maand krijg je 10 x per jaar het magazine Uitzicht, korting op workshops, lezingen en producten en de kans om nieuwe mensen te leren kennen.

Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Een selectie ervan staat in deze nieuwsbrief Divitaal. Noteer hier je mailadres om Divitaal rechtstreeks te ontvangen.