Boer Beuling had twee keer moeten nadenken of hij Zembla te woord zou staan. ‘Glyfosaat is een omstreden middel’, echoot de Drentse akkerbouwer Beuling de woorden van Zemblajournalist Ton van der Ham, ‘en Zembla is in de sector ook omstreden.’ Dat zal alles te maken hebben met de kritische berichtgeving over de intensieve landbouw door de onderzoeksjournalisten van BNNVARA.
Het plantengif glyfosaat maakt integraal onderdeel uit van de gangbare landbouw. Akkerbouwer Beuling: ‘Middelen worden toegelaten na toetsing door het College voor de toelating gewasbeschermingsmiddelen (Cbtg) en dat is een heel uitgebreide toets. Als die zegt: het is veilig, het is goed, dan is dat voor ons een waarborg dat we als sector goed bezig zijn.’
Een verbod zou het hele verdienmodel van de sector echter op losse schroeven zetten en Zembla laat zien hoe het Ctgb dat niet liet gebeuren. Daarbij gaat het om de link tussen glyfosaat en de hersenziekte Parkinson, die het Ctgb niet ziet, en over de verschillende beoordeling van de studies op basis waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat in 2015 als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ classificeerde.
Als relativering bij alle zorgen die je als onbespoten groeten- en fruiteter kunt hebben over overwaaiende landbouwgiffen: zo kankerverwekkend als roken is het gelukkig niet. Uitzicht nr. 2 van dit jaar besteedt overigens uitgebreid aandacht aan glyfosaat en aan de holistische visie van hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen Imke de Boer. Uitzicht nr. 3 gaat in op bedrog met olijfolie en honing. Hoedt u voor surrogaat, want de gezondheidsvoordelen zijn natuurlijk voorbehouden aan het eerlijke product.
Nieuwe hulp bij stoppen met roken
Gisteren stemde het Britse parlement voor een wet die de verkoop van sigaretten verbiedt aan mensen die na 2009 geboren zijn. Doel: een rookvrije generatie en op termijn een algemene ban op tabak. Hoge belastingen zouden bestaande rokers moeten motiveren te stoppen. In Nederland krijgen zij daar hulp bij. Sinds kort vergoed de basisverzekering een nieuwe stoppen-met-roken-interventie.
Honing bevat 82 gram koolhydraten per 100 gram, waaronder fructose, glucose, maltose, sucrose en meer dan 22 andere suikers. Honing is een ‘vrije’ suiker, maar is het daarmee ongezond?
De verlenging met tien jaar van de markttoelating van glyfosaat was onder meer te danken aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctbg). Dat verklaarde het plantengif veilig. Maar het RIVM vond de ontkenning van een link tussen glyfosaat en Parkinson ‘niet logisch’, ontdekte Zembla. En deskundigen kwalificeren de beoordeling van de kankerstudies als bevooroordeeld.
Echte honing heeft allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen en op onze website staat een variëteit aan recepten met een klein beetje honing. Knollenzoetzuur, boerenkoolsalade, gouden melk en heerlijke perenbootjes. Doe hier inspiratie op voor recepten (zoekwoord: honing). En geniet gedoseerd. Meer dan een theelepeltje per dag moet je er niet van eten.
22 april:voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.