Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
FODMAPs fermenteren, niet elimineren
Een prikkelbare darm. Miljoenen Nederlanders kunnen er over meepraten en een daarvan schreef dit stukje. Meestal – en voor de meeste mensen – valt met de symptomen prima te leven. Maar dat kan veranderen en wat doe je dan? Liever niet wachten tot je van prikkelbaar naar ontstoken degradeert. Een voor de hand liggende gedachte is de oorzaak van de problemen aan te pakken. De resultaten van een Zweedse studie impliceren dat dit niet per se de FODMAPs in de voeding hoeven te zijn. Want een compleet ander dieet had bijna net zoveel succes.
Dat is goed nieuws omdat de meeste FODMAPs in gezonde voeding zitten. In granen bijvoorbeeld, in peulvruchten, in fruit en in groenten als bietjes, spruiten en prei. De ‘F’ in de afkorting staat voor fermentabel, de meeste andere letters staan voor verschillende types koolhydraten. Deze zijn voeding voor het darmmicrobioom, prebiotica dus. Bij de fermentatie van deze ‘ODMAPs’ ontstaat behalve gas allerlei nuttigs. Zoals vitamines, enzymen en korteketenvetzuren die het darmslijmvlies voeden.
Het laag-FODMAPdieet is een eliminatiedieet: eerst alle FODMAPs eruit en ze na verloop van tijd één voor één weer introduceren; in de hoop de boosdoener te identificeren. Een langdurige en best vervelende procedure, waarvan je bovendien geen wonderen mag verwachten. Veel effectiever is het meteen en voorgoed de fabrieksvoeding, snelle suikers en lege koolhydraten te elimineren.
Helemaal een feest voor je darmen wordt het als je de FODMAPs alvast in de keuken fermenteert: zo maak je probiotica van prebiotica. En melkkefir bevat nauwelijks nog lactose, met waterkefir raak je de fructose uit vruchtensap kwijt, desembrood is een weldaad voor de prikkelbare darm. Zuurkool ook. En er valt nog veel meer te fermenteren.
Peter van Berckel gaat ons daar de komende MMV-ledendag van alles over vertellen! Komt u ook?
Prikkelbare darm beter af met voedingsinterventie dan medicijnen
Klinisch onderzoek onder 294 Zweden met prikkelbare darm syndroom (PDS) toonde dat een verandering van dieet vaker verlichting bracht een gepersonaliseerde behandeling met medicijnen en leefstijlinformatie. ‘Dieetinterventies zijn te overwegen als een eerste behandeling voor patiënten met PDS’ concluderen zij in The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Lees verder


MMV 50 jaar? Bakken maar!
MMV bestaat vijftig jaar. Dit jaar vieren we ons gouden jubileum! Wie jarig is trakteert. Maar hoe doe je dat als je de voedingsrichtlijnen van MMV volgt? Doe mee aan onze wedstrijd: Heel Holland bakt….. à la Moerman!
Lees verder


Peter van Berckel op MMV-ledendag: ‘Fermenteren is voedsel veredelen’
Peter van Berckel is mateloos enthousiast over fermenteren, een ‘hyper boeiend proces om groenten langer houdbaar, smaakvoller en beter verteerbaar te maken’. Op de MMV-Ledendag op 8 juni deelt de kok en natuurvoedingskundige zijn passie en demonstreert de eenvoud van de techniek.
Lees verderDe voedingswaarde van asperges?
Asperge is arm aan caloriën, maar rijk aan voedingswaarde. Zo bevat deze groente naar verhouding meer antioxidanten dan veel andere. Saponinen bijvoorbeeld en glutathion. Asperge werkt ook vochtafdrijvend, ontzurend en is gunstig voor de nieren, dankzij het aminozuur asparagine. Meer weten over de voedingswaarde van asperge? Of van andere voedingsmiddelen? Kijk dan op onze voedingsmiddelenlijst.
Nu naar de lijst
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.