Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Eigen verantwoordelijkheid eerst
De hype rond de nieuwste afslankmedicatie wakkert overal in de geïndustrialiseerde wereld de discussie aan over de vraag of de collectieve zorgverzekering deze moet vergoeden. Niet alleen wordt dat een dure grap – meer dan de helft van de bevolking heeft overgewicht of erger – je kunt je ook serieus afvragen wat de belofte van zo’n ‘quick fix’ doet met de motivatie van mensen om hun leefstijl te verbeteren. Er zijn ook argumenten die voor vergoeding pleiten. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid produceerde een heuse argumentenwijzer voor wie zich genuanceerd in dit discours wil mengen.
De tijd zal leren hoe het compromis er uit gaat zien, want het wordt natuurlijk een compromis. Het zou zomaar kunnen dat het ozempic-gat gedicht wordt met een suiker- en vleestaks. Of de eigen verantwoordelijkheid, waarover Hans Klaasse zich met een markt minnende politica onderhield, nog enige steun krijgt in de vorm van een minder 'obesogene' omgeving, is al weer minder waarschijnlijk.
En totaal verwaarloosbaar is de kans dat grote groepen aan het vasten slaan. Toch zou dat helemaal geen gek idee zijn. Het houdt je uit het ziekenhuis. Een plek waar je een serieus risico loopt binnen dertig dagen na binnenkomst te overlijden. Dat risico is trouwens wat kleiner als je een vrouwelijke arts treft.
Nabootsend vasten voorkomt leverontsteking en kanker in muizen
Niet-alcoholische leververvetting (NALFD) is wereldwijd de meest voorkomende chronische leveraandoening. Gezien de huidige obesitasepidemie is de verwachting dat deze risicofactor voor leverontsteking, -cirrose en -kanker de komende decennia alleen maar zal toenemen. Op zoek naar een aanpak van dit probleem, toonden Duitse onderzoekers aan dat nabootsend vasten een ‘veelbelovende interventie tegen leverontsteking en de daaropvolgende leverkanker is’.
Lees verder

Verantwoordelijkheid nemen - column
Ik sprak laatst een mevrouw die er ogenschijnlijk best gezond uitzag. Een blos op haar wangen, niet te dun en niet te dik, op het eerste gezicht vitaal en ieder geval welbespraakt. Na een half uurtje sloeg de twijfel toch toe. Was zij wel zo gezond?
Lees verder


Ziekenhuispatiënt is beter af met vrouwelijke arts
Amerikaanse ziekenhuispatiënten die door vrouwelijke arts behandeld werden, werden minder vaak opnieuw opgenomen en ze kwamen ook minder vaak te overlijden. Dat blijkt uit de patiëntgegevens van bijna 800duizend Amerikanen die tussen 2016 en 2019 werden opgenomen. Het voordelige effect was groter onder vrouwelijke patiënten.
Lees verder
MMV 50 jaar? Bakken maar! Doe mee aan onze bakwedstrijd
MMV bestaat vijftig jaar. Dit jaar vieren we ons gouden jubileum! Wie jarig is trakteert. Maar hoe doe je dat als je de voedingsrichtlijnen van MMV volgt? Heb je daar ideeën over en/of ervaring mee? Doe dan mee aan onze wedstrijd: Heel Holland bakt….. à la Moerman!
Lees verder
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.