Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Plant aardig voor prostaat
Toegegeven, deze prostaatkankerstudie is niet de sterkste vorm van bewijs, want van observationele aard. Dat een gezond, hoofdzakelijk plantaardig dieet de terugkeer en/of progressie van prostaatkanker kan verhinderen, moet altijd nog beter in gerandomiseerde klinische studies aangetoond worden. Maar laat dat niemand er van weerhouden de consumptie van groenten, fruit, peulvruchten en noten op te schroeven. Dat is voor veel meer goed dan alleen het voorkomen en managen van kanker. Ook voor hart en bloedvaten en de kwaliteit van leven, niet in de laatste plaats het leven op aarde.
Vers plantaardig voedsel is om verschillende redenen een weldaad voor de gezondheid. De eerste reden is eenvoudig: wie daar flink van eet, heeft geen trek meer in calorierijke ongezonde voeding. De tweede reden is de enorme diversiteit aan inhoudsstoffen. Sulforafaan, rijkelijk aanwezig in broccolikiemen, is daar slechts een van. Wel een met goede papieren als complementaire kandidaat voor een natuurlijke ondersteuning bij prostaatkanker. Ze zijn eenvoudig zelf te kweken, zoals dit nieuwe MMV-instructiefilmpje laat zien.
De begeleidende tekst linkt door naar een heuse dubbel blind gerandomiseerde klinische studie in 78 mannen met prostaatkanker; waarbij de sulforafaangroep duidelijk betere PSA-waarden hield dan de placebogroep.
Maak je eigen broccolikiemen - de ultieme sulforafaanboost
Ze zien er leuk uit, zijn lekker én gezond. Kiemgroenten. Vooral broccolikiemen dragen een fabelachtige potentie in zich. Maar hoe maak je ze? Speciaal voor MMV maakte onze foodstyliste Marjolein van Heumen deze instructievideo. Zo maak je zelf anti-kanker superfoods!
Lees verder
Is prostaatkanker in toom te houden met gezonde voeding? Het lijkt er op van wel
Een studie onder ruim tweeduizend prostaatkankerpatiënen wijst uit dat de mannen met het gezondste dieet de helft minder kans hadden dat de tumor terugkwam of toenam. ‘Deze bevindingen suggereren dat het in kaart brengen van voedingsgewoonten van prostaatkankerpatiënten en het geven van voedingsadviezen is aan te bevelen’, concluderen de onderzoekers van de universiteit van Californië.
Lees verder


Meidoorn: onmisbaar voor ons motortje
De meidoorn is een van de interessantste boomachtige struiken uit de familie van de roosachtige (Rosaceae). Deze uitbundig bloeiende wilde struik wisten onze verre voorouders al uitermate nuttig te gebruiken.
Lees verder

Ledendag 8 juni
Op 8 juni 2024 vinden zowel de jaarlijkse algemene ledenvergadering als de ledendag van MMV plaats, met als thema darmgezondheid. Spreker Peter van Berckel zal ingaan op het proces en de voordelen van fermentatie voor de darmen. Tijdens de ledendag zal Myrthe Johansen haar verhaal delen over haar kankerdiagnoses en ingaan op de MMV-voedingsadviezen.
Bovendien is er gezorgd voor een heerlijke lunch die aan de richtlijnen van MMV voldoet.
Lees hier meer over het programma

En verder:
 • Overheid: nieuwe suikertaks voor dranken in de maak
 • 'Enorme gezondheidswinst' voor de bevolking en geld overhouden voor de overheid. Fiscalist en voormalig bestuursvoorzitter van het Register Belastingadviseurs Fons Overwater pleit voor nul procent btw op gezonde en 21 procent op ongezonde voeding. Dit schreef Divitaal hier eerder over
 • Herenboeren bestaat tien jaar. Open dagen van 25 mei tot 9 juni
 • GGZ-nieuws: structurele middelen nodig voor verbetering mentale gezondheid
 • MIND: leefstijlinterventies in de GGZ zijn onvoldoende toegankelijk
 • Merendeel van de kinderen die al twee jaar Ritalin gebruikt 'zou kunnen stoppen', zegt Anne-Flore Mathijssen na promotieonderzoek
 • Interview bioloog over onderzoek naar microplastics en gezondheid. 'Als het ecosysteem gezond is, zijn wij het ook.'
 • Onderzoek onder ruim 14.000 jongeren: Goed zicht hangt samen met goed slapen
 • Meta-analyse: yoga-nidra verlaagt de bloeddruk
 • Leuk om te weten: waarom word je emotioneel van muziek?
 • Luistertip: wat is de betekenis van vitamine C in een kankertherapie? Connie Jimenez legt het uit in deze podcast (Engelstalig). Lees haar verhaal in de laatste Uitzicht
 • Preventiebudget komende regeerperiode 'weggevaagd'. Daniëlle Jansen van NSC: 'Heel erg pijnlijk.'
 • ‘De tijd voor perspectiefrijke oplossingen verstrijkt terwijl de natuur verder verpietert.’ Hoofdeconoom Triodos Bank ziet in het hoofdlijnenakkoord een coalitie die met de rug naar de realiteit staat.
 • 27 mei: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
 • 22 en 29 mei: Wilde woensdagavondwandeling. Vanaf 19 uur in Beekbergen bij Marry Foelkel. Kijk op de website
 • 5 juni: MMV-wandeling in Zoetermeer met excursie naar bioboerderij 't Geertje
 • 8 juni: ALV en ledendag. Thema: darmgezondheid, drie boeiende sprekers waaronder Peter van Berckel 'Fermenpeer'. Kijk hier voor het programma en om aan te melden.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.