Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Voeding en kanker

Wat gebeurt er met 21 vrouwen - die balanceren op het randje van obesitas en behandeld worden voor uitgezaaide borstkanker, als ze acht weken lang puur plantaardig gaan eten? Zonder dat daar plantaardige spijsolie aan te pas komt? Het was niet eerder onderzocht en nu weten we: ze ondergaan een metabole metamorfose en zakken twee punten op de Body Mass Index. Het was te verwachten.
Voor sommigen zal het misschien een verrassing zijn dat een dergelijke voedingsinterventie de toestand van patiënten niet verslechtert, maar wat je na veertig jaar lidmaatschap van MVV wel eens zou willen weten: bewijst dit dat je er langer door zult leven? Nee, dat kan zo’n kleine kortlopende studie dus niet. Het zal verdwijnen op de grote stapel van te kleine, te kortlopende klinische studies naar voeding(ssupplementen) bij kanker. Weliswaar proberen de betreffende wetenschappers een grote klinische studie op te tuigen, maar als dat al lukt dan duurt het minstens tien jaar voor we de uitkomsten daarvan in Divitaal kunnen melden.
Daarom hebben we de moeite genomen het bericht over de veganistische studie aan te vullen met de conclusies uit recente meta-analyses van reeds gepubliceerde studies over dit thema. Observationeel onderzoek wijst duidelijk in de richting van langere overleving met meer verse groenten, fruit, noten, zaden, volle granen en peulvruchten. Maar dat zijn geen grote, langlopende interventiestudies. Helaas zijn die er nauwelijks. En die er wel zijn verschijnen niet allemaal in de een meta-analyse.

PS Laatste kans om je aan te melden voor de ledendag over darmgezondheid aanstaande zaterdag!
Voeding als therapie bij (borst)kanker
Een dieet van groenten, fruit, volle granen, noten, zaden, peulvruchten en aardappel, leidde bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker binnen acht weken tot een ingrijpende verbetering van hun metabole gezondheid. De onderzoekers werken aan een grotere, lang lopende studie die moet uitwijzen of dit voedingspatroon uitgezaaide borstkanker inderdaad kan remmen en de overleving verlengen.
Lees verder

Tuinieren. Vuile handen maken loont
Binnenshuis tuinieren met ‘bosaarde’ vergrootte de diversiteit van het huidmicrobioom, toont onderzoek onder 28 Finnen. Dit verrijkte bacterieleven ging samen met grotere hoeveelheden van een anti-ontstekingseiwit in het bloed. De studie levert nieuw bewijs voor de zogeheten hygiëne- en biodiversiteitstheorie. En een argument om van potgrond af te zien.
Lees verder

Pimp je salade op met een madeliefje - column van Marry Foelkel
Deze zachte winter waren ze eigenlijk overal te zien: de madeliefjes, ook wel meizoentjes genoemd. Deze bloemetjes zijn minder gewoontjes dan je denkt. Ze kleden niet alleen het gras gezellig aan, maar zijn ook een decoratief en gezond ingrediënt in een voorjaarssalade.
Lees verder

Wandeling met excursie in Zoetermeer op 5 juni
MMV-lid Marcel Rietjens organiseert een wandeling op Wereld Milieu Dag woensdag 5 juni. De wandeling begint en eindigt bij boerderij ‘t Geertje in Zoetermeer. Boer Bas neemt wandelaars mee naar een Community Supported Agriculture (CSA) en vertelt over zijn missie. Van 14.00 tot 16.00 uur. Gratis toegankelijk voor leden en niet-leden.
Meer informatie en aanmelden.



En verder:
  • Anorexia en boulimia kenden we, maar ARFID? Morgen is het ‘Wereld eetstoornissendag’ en ARFID is daar een van. Max Nieuwsweekend luisteren
  • RCT met fybromyalgie: mindfulness vermindert pijnklachten, ook na zes maanden nog waarneembaar
  • Spreek supermarkten rechtstreeks aan op het voedsel dat ze verkopen. Strijd voor gifvrije graanvelden. Print deze brief uit van Foodwatch en lever 'm in!
  • Jos de Blok (Buurtzorg) wil minister van WVS worden
  • Ecologische tuinen kijken. Dit weekend stellen 280 eigenaren hun tuin gratis voor u open
  • Filmpje! Maak je eigen broccolikiemen
  • Luistertip (18 minuten): Voedingsgeneeskunde in gesprek met Frits Muskiet over de zin en onzin van supplementen. Hij roept collega's op tot verdieping en verbinding en noemt het 50-jarig jubileum van MMV.
  • 3 juni: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 5 juni: MMV-wandeling in Zoetermeer met excursie naar bioboerderij 't Geertje
  • 8 juni: ALV en ledendag. Thema: darmgezondheid, drie boeiende sprekers waaronder Peter van Berckel 'Fermenpeer'. Kijk hier voor het programma en om aan te melden.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.