Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Kickstart
De meningen verschillen over wat de beste strategie is om je leefstijl duurzaam te veranderen. Er lijkt consensus te zijn over de stapsgewijze aanpak. Voorzichtig opbouwen die gezonde leefstijl, zoals dat met wandelen en hardlopen moet. Uit het niets de Vierdaagse van Nijmegen of een marathon gaan lopen is tenslotte ook tot mislukken gedoemd.
Klinkt logisch, maar het is een slecht onderzochte vraag of de strategie van de kleine stapjes ook opgaat voor al die zaken die we minder zouden moeten doen in plaats van meer. Zoals eten. En dan met name ultra-bewerkte voeding. De nogal marginale ‘leefstijlcampagne’ waar de toenmalige staatssecretaris voor preventie drie jaar geleden mee kwam, propageerde ook op dit punt bepaald geen dramatische veranderingen.
Een effectrapportage zat voor ‘Fit op jouw manier’ niet in de planning, de bijbehorende website is al uit de lucht en de nieuwe coalitie maakt aan preventie zelfs geen woorden vuil. Voor alle duidelijkheid: alle beetjes helpen, en er is vast wel iemand te vinden die het lukte acht kilo af te vallen door een koekje voor een appel te verruilen. De grote meerderheid zou echter gebaat zijn bij een kickstart van hun nieuwe leefstijl. Zeg nou zelf, je neemt toch veel gemakkelijker de trap als je geen rugzak van tien kilo mee omhoog hoeft te sjouwen?
Dezelfde terughoudendheid van overheid en gezondheidsautoriteiten zien we terug als het over micronutriënten gaat. Eten volgens de schijf van vijf zou voldoende zijn. Los van het feit dat 80% procent van de bevolking dat niet doet, is er geen serieus onderzoek dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden ondersteunt. Lees hier wat Frits Muskiet daar vorige week tijdens zijn lezing op het congres Voedingsgeneeskunde over zei.
Uitzicht onderweg met interviews, informatie over voeding en eigen regie
Borstkanker, non Hodgkin lymfoom en ook nog een tumor in de eierstokken. Daarbij vergezelt de gezonde voeding à la MMV Bertie als een trouwe vriend. En daarmee gaat ze ondanks alle ellende vrolijk onderweg naar de 80! Ook een interview met twee huisartsen over misdiagnoses. Artsen zouden pas stellige uitspraken moeten doen als ze honderd procent zeker zijn. Ook in dit nummer een verhaal over een Moermanklassieker: de groene erwt. Welke erwt wordt nu eigenlijk bedoeld?
Koop dit nummer in de webshop of word lid en ontvang ze iedere maand!
Lubach en Radar over supplementen: 'Slechte journalistiek'
Krijg je een betere weerstand als je voedingssupplementen slikt? Of is de aankoop ervan nutteloos? Onder de titel ‘Zin en onzin van supplementen’ gaf klinisch chemicus Frits Muskiet college tijdens het congres Voedingsgeneeskunde op 31 mei. Hij nodigt collega-wetenschappers uit zich te verdiepen in de wetenschappelijke basis van voedingsnormen. ‘Er is geen bewijs, maar iedereen wauwelt elkaar na.’
Lees verder



Uitkomsten onderzoek 'Ondergewicht bij kanker' gepresenteerd
Gezond leven helpt tegen ondergewicht bij kanker. Een integrale, persoonlijke aanpak biedt de meeste kans om op gewicht te blijven. Dat blijkt uit het rapport 'Ondergewicht bij kanker', een leefstijlonderzoek van het MMV-onderzoeksteam. Tijdens een online sessie op 29 mei werden de resultaten gepresenteerd.
Naar de sessie
Nabootsend vasten versus gezonde calorierestrictie
In een studie met 41 te dikke mannen en vrouwen vergeleken Amerikaanse onderzoekers de effecten van calorie-beperkt nabootsend vasten en een gezond dieet. Over de week genomen aten de deelnemers evenveel. Na acht weken waren beide groepen flink afgevallen, maar degenen die nabootsend vastten verloren meer gewicht. Ook waren er verschillen op het gebied van de buikbacteriën en de stofwisseling.
Lees verder





En verder:
  • Veel noten en groenten eten. 'Zo'n 1 à 2 procent van de bevolking van de bevolking heeft een magnesiumtekort dat met een gevarieerd niet overgaat.' in Radboud UMC heeft 10 tot zestig procent van de patiënten bij opname een magnesiumtekort
  • Erasmus MC start polikliniek voor leefstijl gerelateerde leververvetting. 'We zien een enorme toename.' De hoop is (uiteraard) gevestigd op een nieuw medicijn
  • Terwijl Maastricht UMC inzet op voedingssupplementen om de schadelijke effecten van overmatige vetinname op de hartfunctie te verminderen
  • 1 op de 5 jongeren heeft afgelopen jaar e-sigaret gebruikt. Artsen slaan alarm demissionair kabinet besluit tot neutrale verpakkingen
  • Gezondheidsraad: schimmels steeds vaker resistent. Gevaarlijk voor mensen met een verminderde afweer
  • PFAS. 'Eet geen particuliere eieren in de regio Zuid-Holland Zuid en de gemeente Altena', herhaalt RIVM
  • Heeft bamboeboeren toekomst in Nederland?
  • LUMC: terugkeer baarmoederkanker te voorspellen met AI-model
  • IKNL: Multidisciplinair overleg in de kankerzorg staat onder druk
  • Klinisch psycholoog Elke van Hoof legt uit hoe we stress in ons voordeel kunnen laten werken. Filmpje
  • 10 juni: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 19 juni: Kookworkshop in Heerenveen. Hoe maak je een hoofdgerecht volgens de MMV-richtlijnen? Van 10.30 tot 14.30, inclusief door jezelf bereide lunch voor 20,- euro.
    Meer lezen en aanmelden
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.