Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Schandalig

Breaking news is het niet geworden maar dat zegt weinig. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het natuurlijk nooit winnen van Ali B of de perikelen in het Haagse. Zeker niet een rapport met de titel ‘Commerciële determinanten van niet-overdraagbare ziekten in de Europese WHO-regio’.
Dat heb je met wetenschappers die zichzelf serieus nemen. Die kunnen nu eenmaal niet met ‘power woorden’ gaan strooien om de emotionele aandacht te trekken. Laat dat maar aan de wetenschappelijk directeur van FoodDrinkEurope over. Die noemt het ‘schandalig misleidend’ – als je ‘outrageously misleading’ zo mag vertalen – dat de WHO het waagt de voedingsindustrie op een lijn te stellen met de tabaksindustrie.

Toch kost junkfood jaarlijks een veelvoud van de doden die in Gaza, Israël en Oekraïne te betreuren zijn. Weliswaar vooral onder oudere mensen, maar de lijdensweg van kanker, cardiovasculaire ziekten, diabetes, COPD, dementie en depressie is lang en wreed. Je zou overheden wensen die hun zorgplicht serieuzer namen.
Om depressief van te worden. Ironie: de rommel die de voedselindustrie promoot als geluksmomentjes, verhoogt het risico op vele vormen van ongeluk. Waaronder dus depressie. Britse wetenschappers menen dat zelfs uit hersenscans van gezonde mensen op te kunnen maken. De desbetreffende studie is overigens gesponsord door FrieslandCampina. Precies iets waarvoor de WHO in haar rapport waarschuwt.
Gaan we rumineren door ongezonde voeding te consumeren?
Een ongezond voedingspatroon gaat samen met een verstoorde verhouding tussen twee neurotransmitters, concluderen Britse onderzoekers op basis van onderzoek in dertig personen. ‘Dit zou het hersenvolume kunnen beïnvloeden en daaropvolgend de neiging tot rumineren.’ Allemaal elementen die geassocieerd zijn met depressie en andere veel voorkomende psychische problemen.
Lees verder
Iets mediterend klein krijgen
Hoe vaak ben je helemaal stil? Doe, denk en onderneem je even helemaal niets? Altijd is er wel wat. Muziek om naar te luisteren, vragen die op een antwoord wachten, problemen die om prioritering strijden. Jammer. Stilte is heilzaam. In de stilte gebeuren prachtige dingen.
Lees verder

Ultra-bewerkt voedsel is dodelijk. WHO wijst Europa op haar verantwoordelijkheden
Dagelijks sterven 7.400 Europeanen aan niet-overdraagbare ziekten die het gevolg zijn van alcohol, tabak, ultra-bewerkt voedsel, fossiele brandstoffen en arbeidsomstandigheden. In 2010 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beleidsmaatregelen voor om dat aantal met een derde terug te brengen. Nog niet de helft daarvan is omgezet, signaleert de WHO in een dik rapport over de strategieën waarmee de industrie overheden beïnvloedt.
Lees verder
Uit eten à la Moerman, maar waar?
Wie een anti-kanker dieet volgt, komt al snel in de problemen bij het uit-eten gaan. Op veel menukaarten is vlees en frituur de norm, en wordt de groente er als een slap excuus bij geserveerd. Wat zijn de mogelijkheden?
Lees verder


En verder:
  • Commerciële aanbieders hollen de collectieve (gezondheidszorg)voorzieningen uit. Mirjam de Rijk vertelt bij Max Nieuwsweekend over het boek dat ze er over schreef. Terugluisteren
  • Beginnen met hardlopen? Atletiekunie en verzekeraar helpen je op weg met een chatbot die antwoorden en adviezen put uit 13.000 artikelen
  • Consumentenbond: Prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch iets kleiner
  • Nederlands Hersenstituut: 'Slapeloosheid eerste voorspeller van depressie'
  • Planetary Health Diet: minder vlees, meer groenten, noden en zaden: goed voor mens en planeet. Wie eet volgens de MMV-richtlijnen voldoet er ook aan
  • Hoofdzakelijk plantaardig met wat vis. Planetary Health Diet/EAT-Lancet voedingspatroon ook prima voor het brein, vond Nederlands promotieonderzoek
  • 'Voorbeelden tonen het onvermogen van de Inspectie tot het adequaat beoordelen van medisch inhoudelijke zaken over farmacotherapie.' Dick Bijl verdedigde huisarts Rob Elens met succes in zijn hoger beroep voor het Centraal Tuchtcollege
  • RadboudUMC vraagt aandacht voor magnesiumtekort
  • Volg de ontwikkelingen in de integratieve oncologie
  • 17 juni: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • 19 juni: Kookworkshop in Heerenveen. Hoe maak je een hoofdgerecht volgens de MMV-richtlijnen? Van 10.30 tot 14.30, inclusief door jezelf bereide lunch voor 20,- euro.
    Meer lezen en aanmelden
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.