Onderzoeken naar de vermeende gezondheidsvoordelen van rode wijn waren grotendeels afkomstig van universiteiten en onderzoeksinstituten in belangrijke wijnregio’s. Deze studie naar het verband tussen de consumptie van olijfolie en kanker komt – al dan niet toevallig – uit een regio waar de olijfteelt welig tiert. Zonder olijfolie tot de Haarlemmerolie van deze tijd te willen verheffen, kun je veilig stellen dat het een ereplaats verdient in een gezond voedingspatroon.
Dan hebben we het echter wel over de echte koudgeperste en ongeraffineerde olijfolie van ‘extra vierge’ kwaliteit. En de kans dat we die in keuken hebben staan is bijzonder klein.
Datzelfde echtheidsprobleem doet zich voor bij honing. En trouwens ook de schijn van belangenconflicten bij het wetenschappelijk onderzoek. Zo is de studie naar probiotische yoghurt en honing gefinancierd door de National Honey Board en het Amerikaanse ministerie van landbouw. Zoals nagenoeg alle notenstudies door de notenbranche betaald zijn en chocola een gezonde naam verdiende door de onderzoeksinspanningen van Mars Inc.
Laat dit soort overwegingen u er vooral niet van weerhouden een beetje honing en veel olijfolie te consumeren, maar u vooral wél motiveren op zoek te gaan naar producten die écht puur natuur zijn. Ondoorzichtigheid en complexiteit zijn de uitdagingen waar de moderne jager-verzamelaar mee te maken heeft. Alleen daarom al zou iedereen met interesse in gezondheid de columnbundel van Frits Muskiet en Rineke Wisman moeten lezen, schrijft Rineke Dijkinga. Want, citeert ze Cees Buisman: ‘Veel zaken zijn niet complexer dan we denken, maar complexer dan we kunnen denken.’
Italiaanse studie linkt olijfolie aan lager kankersterfterisico
‘De consumptie van olijfolie is gelinkt aan lagere sterfterisico’s, maar de potentiële impact op sterfte als gevolg van kanker blijft controversieel’, motiveren Italiaanse wetenschappers hun analyse van een bevolkingscohort met bijna 24 duizend deelnemers van middelbare leeftijd en ouder. Ze berekenden een flink lager risico bij een hogere olijfolieconsumptie en bespreken mogelijke verklaringen.
Helpt honing de probiotica in je Budwigpap overleven?
Melkzuurbacteriën behoren tot de good guys. Je wilt ze er graag bij hebben. Zuivelproducten als kefir en biogarde bevatten deze gezondheidsbevorderende probiotica in grote getale, maar een flink deel daarvan zal de passage door het zure maagmilieu niet overleven. Amerikaans commercieel gesponsord onderzoek concludeert dat honing hun overleving bevordert. Al had dat geen meetbare positieve effecten op de proefpersonen.
‘Bundel vol bagage om het gesprek aan te gaan’ – Recensie van Rineke Dijkinga
Het kan niet anders of de columnbundel ‘Wat je niet doodt, maakt je sterker’ leidt bij lezers tot opgelucht ademhalen. En het biedt handelingsperspectief. De titel is bovendien geniaal, vindt voedings- en natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga. Zij las het boek en schreef deze recensie. ‘Dit boek geeft je een rugzak vol bagage om het gesprek aan te gaan.’
Met het warme zomerweer zijn onze frisse salades perfect voor een lichte en gezonde maaltijd. Probeer bijvoorbeeld deze heerlijke rettichsalade, boordevol verse groenten en gezonde vetten. Handig als je een MMV-dieet volgt: naast de ingrediënten staat aangegeven of de ingrediënten aanbevolen zijn en in welke mate. Meer salades ontdekken? Ga naar de MMV website voor meer salade-inspiratie!
'Hortensia is waardeloos.' Gras minder maaien, biologische planten en meer tips voor een vlindervriendelijke tuin
12 augustus:voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.