Het verdienmodel van de voedingsmiddelenindustrie is je meer te laten eten dan goed voor je is. Van producten die om te beginnen al niet goed voor je zijn. Gemaakt van de goedkoopste ingrediënten en additieven, die ook al niet goed voor je zijn. In het beste geval zijn ze niet al te slecht, en voor wat de additieven betreft: daar heeft Europa het E-nummersysteem voor. Additieven die mensen probleemloos tot zich kunnen nemen omdat super goed(koop) dieronderzoek dat zou bewijzen. Maar aangezien de wetenschap voortschrijdt, valt er geregeld een E-nummer door de mand.
In het ‘zwarte boekje’ van Corinne Gouget, editie 2008, staat E407 in het geel: ‘een additief waarover tegenstrijdige wetenschappelijke analyses bestaan’. Maar na een opsomming van alle mogelijke ellende die het kan veroorzaken, luidt de conclusie dat het net zo goed als rood ingedeeld had kunnen worden. Hoe ironisch dat dit natuurlijke geleer- en verdikkingsmiddel vooral problemen oplevert bij mensen met overgewicht, terwijl het met name veel wordt toegepast in dieetproducten. Om water dik te maken. Hopelijk laat het onderdeel ‘voedingsadviezen’ van het ZONN-onderzoek geen misverstand bestaan over het effect van ultra-bewerkte voeding. Want die vallen niet weg te mediteren. En zo niet dan heeft u altijd Divitaal nog om er op te wijzen dat we naast vers en zo min mogelijk bewerkt, ook op de micronutriënten moeten letten!
Klinisch onderzoek suggereert diabetes en darmklachten door E407
Carrageen (E407) is een veelgebruikt verdikkings- en geleermiddel. Het wordt geproduceerd uit rode zeewier. Ondanks de natuurlijke oorsprong bestaan al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw aanwijzingen uit proefdieronderzoek dat het de darmwerking en de suikerhuishouding kan verstoren. Recent dubbelblind gerandomiseerd placebo-gecontroleerd klinisch onderzoek uit Duitsland voedt deze verdenkingen. Met name voor mensen met overgewicht.
Doe mee aan onderzoek naar zelfherstellend vermogen
Word je gezonder en vitaler als je elke dag een half uur investeert in je gezondheid? Dat wordt de komende maanden onderzocht door het Amsterdam UMC en het Louis Bolk Instituut. MMV moedigt u als ‘community’ in het Zelf Onderzoek Netwerk Nederland (ZONN) aan om ook mee te doen aan dit onderzoek naar de invloed van voeding en leefstijl op het zelfherstellend vermogen.
Emmy Veenendaal (53) heeft een druk leven wanneer zij halverwege 2020 de diagnose dikkedarmkanker krijgt. Met het vermoeden van een aambei ging ze naar de huisarts, maar het bleek ernstig. Naast de reguliere therapie gaat ze met voeding aan de slag. ‘Ik heb het gevoel dat je zelf het heft in handen moet nemen en je niet alleen moet overgeven aan de artsen.’ Emmy vertelt erover in de film die is gemaakt naar aanleiding van 50 jaar MMV. Kijk hier
Gezondheidsraad maakt draai bij voedingsadvies selenium
Voortaan adviseert de Gezondheidsraad vrouwen die borstvoeding geven dagelijks 85 microgram selenium te consumeren. Daarbij wil de raad ‘meer inzicht’ in de inname van selenium en meer onderzoek naar de ‘seleniuminname in relatie tot een optimale gezondheid’. Hiermee komt de wetenschappelijke adviesraad voor regering en parlement terug op haar standpunt dat monitoring ‘niet relevant’ is.
Kun je in de toekomst geholpen worden door een virtuele psychiater? Prototype in de maak
RADAR-poll: vind je het een goed idee als jouw werkgever een gezonde leefstijl aanmoedigt?
9 december:voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
18 januari: Wie wandelt er mee vanuit Diever door het Nationaal Park Drents-Friese Wold? Leden en niet-leden welkom. Geen kosten. Meer informatie en aanmelden klik hier
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.