‘Weten is eten’, heet de gedrukte uitgave van de MMV-voedingsmiddelenlijst. Achter die titel gaat enig wensdenken schuil. Want hoewel wetenschap een voorwaarde is om juiste keuzes te kunnen maken, is het geen garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Je hoeft niet lang naar voorbeelden te zoeken. Dat heeft veel te maken met de hardnekkigheid van gewoonten. Af- of aanleren, het valt allemaal niet mee. Ook al omdat het vaak meer tijd kost dan je zou denken.
Wat ook niet meehelpt is onze ingebakken biologie. We zijn geprogrammeerd om energie te sparen. Door meer trek in suiker en vet te hebben dan we verbruiken. En door niet meer energie te verbruiken dan strikt noodzakelijk is. Dat er toch nog mensen marathons lopen, is een teken van goede wil en een bewijs van de macht der gewoonte. Want als hardlopen werkelijk verslavend was, dan zag je het wel vaker gebeuren. Hoe leuk kan het zijn om het jezelf ongemakkelijk te maken? Wat dat betreft hadden onze voor-industriële voorouders het toch maar makkelijk!
‘Geen bewijs voor de Schijf van vijf’
Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Dat is wat het Voedingscentrum ons sinds jaar en dag vertelt. Maar voor die uitspraak is geen bewijs. Dat blijkt uit een gesprek tussen Frits Muskiet en Ellen Kampman in de gouden Uitzicht, de uitgave die verscheen ter ere van het 50-jarig bestaan van MMV. ‘Waarom zeg je niet tegen het publiek dat je het eigenlijk niet weet?’
Wat gebeurt er als je gezonde volwassenen voor drie weken van de industrievoeding afhaalt en laat eten zoals de Papoea’s in Nieuw Guinea? Ierse onderzoekers deden een poging met voedsel dat in Canada verkrijgbaar is en een lokale buikbacterie. Het resultaat: verbeterde suikerhuishouding, bloedvetten, ontstekingsmarkers en een lager gewicht bij dezelfde hoeveelheid calorieën.
Botkanker op haar 16e: ‘Laat ik alles maar doen wat mogelijk is’
‘Wat kan ik zelf doen?’ Die vraag stelde Lisanne Spaander (26) zich toen ze tien jaar geleden met botkanker werd geconfronteerd. Naast de behandelingen volgt Lisanne vanaf het begin Moermantherapie. Sinds 2018 is ze genezen.
Hoe lang het duurt om beweging in je gedrag te krijgen
Fysieke inspanning stimuleert de hersenwerking en het geestelijk welzijn. Omgekeerd is een betere stemming gelinkt aan meer lichaamsbeweging, stelden Finse onderzoekers vast. Hoe krijg je deze positieve spiraal aan de gang en hoe lang duurt dat? Australische wetenschappers spitten de wetenschappelijk literatuur door op zoek naar antwoorden.
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd: omzetting van 'ervaringscertificaten' in zorgdiploma's is verdienmodel voor criminelen. NOS
3 februari:voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
6 februari: MMV-informatieavond in Ede. Lezingen over homeopathie, acupunctuur en Emmy Veenendaal over haar aanpak met voeding tegen darmkanker. Start om 20.00 uur. Meer weten en aanmelden? Klik hier
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.