Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Elke dag een nieuwjaarsduik

‘Een lichte stress op ons lichaam lijkt prima, maar niet constant en ook niet te intensief’, leidt Frits Muskiet zijn column over homeopathie in. Als dat geldt voor kankerverwekkende stoffen en straling dan hoeven we voor een beetje kou al helemaal niet bang te zijn. De grote vraag is natuurlijk: wat is licht en wat is intensief?
Betrokken op de blootstelling aan koude is dat ook een interessante vraag. Worden we sterker door koud te douchen? En zo ja, hoe lang moet die koude douche dan duren? Of moet je om echt wat te bereiken Wim Hof-achtige toeren uithalen? Het blijft een kwestie van zelf (voorzichtig!) uitproberen, want de wetenschap komt daar voorlopig niet uit. De laagste temperatuur in de studies die Australische onderzoekers in hun meta-analyse hebben opgenomen was 7 graden Celsius. Bovendien waren alle proefpersonen gezond.
Dus klik vooral even door naar het prachtige en nog altijd actuele Uitzicht-artikel waar het nieuwsbericht naar doorlinkt. Met daarin een interview met Wim Hof, deskundig commentaar en het verhaal van een in koudetraining gespecialiseerde huisarts.
Uitproberen is ook het devies als het om waterlinzen gaat. Zodra het in winkel of restaurant verkrijgbaar is. Dat wel.
Wat baden in koud water oplevert
Het is stoer om te doen. En daarbij zijn er aanwijzingen dat baden in koud water een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Maar of die groot genoeg zijn om de koudwatervrees te overwinnen? Australische onderzoekers zetten het bewijs voor gezonde volwassenen op een rijtje en komen tot de conclusie dat er nog veel te onderzoeken is.
Lees verder
EU verklaart eiwitrijke waterlinzen veilig voor consumptie
Waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, mag na uitvoerig onderzoek door Wageningen University & Research (WUR) in Europa als groente verkocht worden. Het plantje is eiwitrijk, bevat veel vitamines en mineralen en heeft het in zich een even smakelijke als gezonde aanvulling op de voeding te worden. Producenten staan te trappelen, maar te verkrijgen in de winkels, is het nog niet. Is thuis kweken een optie?
Lees verder
Column Frits Muskiet over homeopathie: nanogeneeskunde ‘avant la lettre’
Bij een te lage dosis doet een geneesmiddel ‘niets’. Vanaf een bepaalde dosis neemt het effect toe tot een maximum wordt bereikt. Ga je hoger, dan ontstaat louter giftigheid. Deze farmacologische vlieger gaat op voor de meeste geneesmiddelen. Maar op homeopathie is een ander principe van toepassing.
Lees verder
Wandel mee met MMV in Vasse!
Op 22 februari organiseren we weer een prachtige MMV-wandeling voor iedereen die van de natuur houdt. Dit keer starten we bij het Bezoekerscentrum IJs & Es in Mander. Hier krijg je een unieke inkijk in de heuvelachtige ontstaansgeschiedenis van Twente. De route van ongeveer 9 kilometer leidt ons langs historische paden, over de Manderheide en door het mooie Mosbeekdal.
Geen kosten, iedereen welkom. Wilt u carpoolen? Geef dit aan bij uw aanmelding.

En verder:
  • Aflevering Universiteit van Nederland over waterlinzen met Ingrid van der Meer
  • Bij nog een halve graad extra aardopwarming verdriedubbelt het oppervlak dat ook voor jonge, fitte mensen tijdelijk te heet kan worden. Scientas
  • Meer plastics in de hersenen dan acht jaar geleden
  • Depressief? Misschien helpt stimulatie van de nervus vagus. Duitstalige podcast
  • 1 op de 5 Haagse kinderen heeft overgewicht. GGD Haaglanden
  • Een gezond microbioom in de mond draagt bij aan betere cognitieve functies
  • Drenten, Groningers en Friezen kunnen meedoen aan het grootste beweegonderzoek van Nederland. Radboudumc
  • Vijftig uur watervasten in een glazen spreekkamer. Komend weekeinde houden twee huisartsen spreekuur op Utrecht CS. Beweegalliantie
  • Radboudumc: anti-verouderingsmedicijnen voordeel op korte termijn, risico op lange termijn
  • Diagnose prostaatkanker nu net zo vaak gesteld als borstkanker (15.000 keer). NOS
  • Zwanger? Klassieke muziek gunstig voor het hartritme van ongeboren kind
  • Tienduizenden illegale vapes in beslag genomen. NVWA
  • Podcast: hoe weet je of je een lintworm hebt?
  • 10 februari: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand
  • Abonneer je op ons gratis YouTube-kanaal, volg ons via LinkedIn, Facebook en ontmoet anderen door lid te worden van de Facebook-groep 'Eten volgens Moerman'
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.