mailheader
Behandelprotocollen zijn op veel punten vergelijkbaar met economische maatregelen. Zo wordt een kwakkelende economie graag als patiënt voorgesteld. Bedrijven of sectoren saneer je als een slecht gebit. Net als in de geneeskunde is de economische wetenschap minder exact dan vaak voorgesteld. Over de juistheid van recepten en behandelingen kun je eindeloos discussiëren. En de winnaars van dergelijke discussies hebben lang niet altijd gelijk.
Is de patiënt in levensgevaar, dan heet dat in de economie een systeemcrisis. Geen tijd voor discussie, het systeem moet overeind gehouden worden. Koste wat het kost. Belangrijke thema’s degraderen tot bijzaken. Prioriteiten verschuiven. Wie aan de honger dreigt te sterven, heeft meer aan een zak meel dan aan een kist bleekselderij.

De meeste oncologen lijken op die manier naar voeding te kijken: eten doe je voor de aardigheid en om in leven te blijven; met mijn specialisme heeft het verder niet te maken. Daar is volop ruimte voor verbetering, melden deelnemers aan de facebookgroep eten volgens Moerman massaal. Annie (71) ondervond het effect van voeding aan den lijve: 'Mijn cholesterol is gehalveerd, alleen door een gezondere leefstijl.' Zij geeft regelmatig de Uitzicht cadeau om anderen te inspireren.
Vergeleken met het eind van de negentiende eeuw is de levensverwachting spectaculair gestegen. De grootste winst was al geboekt vóórdat de met afstand meest levensreddende geneesmiddelen – antibiotica – op de markt kwamen. Dankzij effectieve bestrijding van infectieziekten, betere hygiëne, betere voeding en betere leefomstandigheden algemeen. Kortom, dankzij alles wat wij nu preventie noemen.
Inmiddels loopt het gezondheidszorgsysteem weer achter de feiten aan. Het probeert te genezen wat voorkomen had moeten worden. Hopelijk grijpt het kabinet de crisis aan om de zorg ingrijpend te veranderen. Dat is ook de wens van veel artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers die een petitie initieerden voor een ‘zorgstelsel gebaseerd op het voorkómen van ziekte en zonder marktwerking.’ Tekent u ook? Onderaan het bericht staat de link naar de petitie.

Vitals advertentie april
Mirjam Boertien staand
'Oncoloog: neem chips voor het zout en cola tegen de misselijkheid'
'Neem chips voor het zout en cola tegen de misselijkheid.’ En: ‘Eet veel slagroom, zodat je niet afvalt.’ Vaak krijgen mensen die behandeld worden voor kanker van hun oncoloog geen of een ongezond voedingsadvies. Hoe komt dat toch? Dat onderzoekt afstuderend natuurgeneeskundige Mirjam Boertien uit Hoogeveen.
Lees verder
roderoos728
Geef Uitzicht cadeau met 5 euro korting
‘Eigenlijk zou iedereen de Uitzicht moeten lezen!’ Denkt u dat ook wel eens? Geef dan, net als Annie Pronk (71), een jaarlidmaatschap op Uitzicht cadeau. Gezond leven doet haar enorm goed. 'Mijn huid is niet meer droog, ik slaap beter, ben niet meer opgeblazen, heb een stabiel gewicht en mijn energie is terug. Mijn te hoge cholesterol is gehalveerd alléén door gezond eten en supplementen. Ook mijn man heeft ruim 5 jaar geleden zijn medicijnen afgebouwd. We zijn niet bang voor corona. Omdat we erop vertrouwen dat ons immuunsysteem in goede conditie is.'
Lees verder

Staand-portret-Annie-Pronk-2
Sapmaker 728x90
plaatje_petitie_zorg
Petitie voor preventie en tegen marktwerking
‘Wij willen een zorgstelsel gebaseerd op het voorkómen van ziekte en zonder marktwerking.’ Is getekend: oud huisarts Paul Jonas. De universitair docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum en zijn medeondertekenaars roepen het kabinet op de coronacrisis aan grijpen om de zorg ingrijpend te hervormen.
Lees verder
Banner Nutriphyt
Schraler winkelaanbod door grillige groentemarkt
Een bloemkooltje voor vier en een pond broccoli voor tweeënhalve euro. De brassica wordt duur betaald. Maar ook kasgroenten als paprika, tomaat en courgette zijn duur voor de tijd van het jaar. Het winkelaanbod van verse groenten en fruit zal schraler worden, waarschuwt Greenports Nederland. Buiten de gebaande winkelpaden blijft het vooralsnog voordelig shoppen.
Lees verder
markt staand
banner Lamberts nieuwsbrief 1ste kwartaal 728x90 px
En verder:
  • Hoog tijd dat we de pandemie van chronische, niet-overdraagbare aandoeningen net zo serieus nemen als die van COVID-19, vindt prof. dr. Hanno Pijl.
  • Pollen verminderen antivirale afweer
  • Schaf de term 'alternatieve geneeskunde' af. Er bestaat maar één geneeskunde, aldus arts Maarten Klatte.
  • Leuk om te doen deze wilde plantenwandeling
  • Een vraag over voeding, over het Moermandieet of de NTTT-richtlijnen? Bel dan a.s. maandag 27 april met het telefonisch spreekuur van 10.00 – 12.00 uur. Nummer: 06-57574461. Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
MMV is een vereniging van mensen die actief bezig zijn met hun gezondheid. Voor slechts 3,50 per maand steun je dit goede doel, krijg je 10 x per jaar het ledenmagazine Uitzicht, en korting op interessante producten en diensten.
Op zoek naar een origineel cadeau? Geef een jaarlidmaatschap weg, de ontvanger krijgt een jaar lang Uitzicht, nu met 5 euro korting.

Deze nieuwsbrief is gratis. Schrijf u hier in om Divitaal wekelijks automatisch te ontvangen.Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
MailPoet