Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Plastic en vis
Vissen, schelpdieren en zeewier zijn rijke bronnen van belangrijke nutriënten waar veel mensen tekorten aan hebben, zoals EPA, DHA, jodium en selenium. Maar hoe gezond is het nog om vis te eten, terwijl de zee vervuild is met microplastics? Wegen de voordelen nog altijd op tegen de nadelen? Ja, schrijft Frits Muskiet, em. hoogleraar pathofysiologie en klinische chemie, in een artikel in Uitzicht over dit onderwerp.
In Nederland is de visaanbeveling veel te laag, schreef hij eerder in deze column. Binnen Europa variëren de aanbevelingen voor de gezonde bevolking van 200 tot 1.000 mg EPA+DHA per dag. Visolie-experts leggen de norm ertussen in. Zij adviseren 500 mg EPA+DHA per dag voor de algemene gezonde volwassen bevolking om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen, en 700 mg/dag voor zwangere en lacterende vrouwen, waarvan tenminste 300 mg DHA. Ook bij (gevorderde) kanker is visolie aanbevolen. De ‘European Society for Clinical Nutrition and Metabolism’ (ESPEN) adviseert visolie – naast de chemotherapie – te nemen tegen het risico op ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding. In Uitzicht vindt u een overzicht met aanbevelingen en veilige vissoorten. Nieuwe leden krijgen eenmalig 15,- euro korting op een bestelling uit de webshop, bestaande leden krijgen standaard 40% korting. Bent u al lid?
Welke vis is nog veilig voor consumptie? Lees het in de nieuwste Uitzicht
Naar schatting dreef er in 2023 zo’n 2,5 miljoen ton plastic in zee. De micro- en nanoplastic deeltjes komen overal terecht, ook in de vis en dus ook in ons als we die eten. Toch wegen de voordelen van dit oervoedsel nog altijd op tegen de nadelen, leest u in de nieuwste Uitzicht. Op de cover Toos Scheres (82), die in 1985 gediagnosticeerd werd met borstkanker. Ze onderging een operatie, chemo- en radiotherapie. Op de vraag wat ze zelf kon doen tegen kanker, kwam ze bij MMV uit. Want de behandelend arts zei simpelweg: 'Geen frikandellen uit de muur.’
Lees verder
Column Frits Muskiet - De aanbevelingen voor vis zijn onnavolgbaar
Vis beschermt tegen hartvaatziektes, neuro-psychiatrische ziektes en veel meer.
Waarom is de aanbeveling in Spanje 482 gram vis per week maar in Nederland slechts 100 gram vis per week? Deze extreme verschillen zijn verwarrend en niet uit te leggen.
Naar de column
Naslagwerk van MMV over de waarde van bijna 250 voedingsmiddelen
Heeft u al een exemplaar van de in boekvorm uitgegeven voedingsmiddelenlijst ‘Weten is eten’? Met de verschijning van deze uitgave* ter gelegenheid van het gouden MMV-jubileum eind 2024 is een aantal voedingsmiddelen herzien. Belangrijk verschil is dat vis en schaaldieren voortaan zijn toegestaan in de voedingsrichtlijnen van MMV. Bestel de bundel hier. PS: Leden krijgen 40 procent korting!
Lees verder
Direct bestellen
Vragen over voedingsrichtlijnen? Bel met het MMV- voedingsspreekuur
Welke vetten gebruik ik in de keuken? Wat moet ik eten als ik af wil van twee keer brood per dag? Voor alledaagse praktische vragen over voeding kunnen leden van MMV terecht bij het telefonisch spreekuur van de MMV-natuurvoedingskundige. Ook als u soms even bevestiging of geruststelling nodig heeft, is het telefonisch spreekuur een aanrader. Iedere maandagochtend om 10 uur.
Lees verder

En verder:


Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Deze nieuwsbrief is gratis. Waardeert u de inhoud? Laat dit blijken en sluit je bij ons aan. MMV heeft een ANBI-status. Meer weten over MMV? Klik dan hier.