Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Een dag niet gelopen is een dag niet geleefd

Weer een studie die aandacht vraagt voor de problemen met nieuwe kankermedicijnen. Ze zijn altijd duur en ze bewerken zelden iets positiefs. Waarom ze dan toch op de markt komen en hoe dat anders moet, zijn vragen die hoog op de agenda staan bij wetenschappers en beleidsmakers. Natuurlijk mag iedereen zich daar een mening over vormen. Daarom linkt het artikel door naar een lobbydocument van het Koningin Wilhelmina Fonds dat onder meer pleit voor het afschaffen van fase III-studies. Daar zouden kankermedicijnen minder duur van worden.

Hopelijk is ook bij het KWF inmiddels het voortschrijdend inzicht doorgebroken dat het miljardencircus van patentmedicijnen geen uitzicht biedt op een betere kankerzorg. Wat dan wel? Voeding en beweging natuurlijk. Zeker als het gaat om de kwaliteit van leven bij kanker, wat nogal een blinde vlek is bij de beoordeling van nieuwe medicijnen. Het verhaal van Gemmie Vrolijk in de laatste Uitzicht – thema bewegen – illustreert dat prachtig. Ze wandelt vijf kilometer per dag en heeft ook veel baat bij Chi Neng Qigong.

Preventief zijn voeding en beweging al helemaal onovertroffen. De nieuwste meta-analyse van (cohort)studies naar beweging vond een 67 procent lager sterfterisico bij mensen die dagelijks 10.400 stappen zetten. Dat risico bleef dalen bij meer stappen. En Amerikaanse onderzoekers vonden bewijs voor een strategie waarmee ex-rokers hun risico op longkanker nog verder kunnen terugdringen: door gezond te gaan eten.
Voor lopen geldt: meer is beter
Een nieuwe analyse van bestaande studies bevestigt het belang van lopen voor een lang leven. Hoe meer dagelijkse stappen, hoe lager het overlijdensrisico. Neem als het even kan de benenwagen, is dus het devies. Maar trap niet in de valkuil van de stappenteller.
Lees verder
Chi Neng Qigong bij kanker - column van Frank Lageweg
In het MMV-tijdschrift Uitzicht vertelt mijn Chi Neng Qigong-cursist Gemmie Vrolijk (69) hoe Chi Neng Qigong haar geholpen heeft bij de grootste uitdaging uit haar leven: de diagnose kanker. ‘Het helpt me in balans te blijven.’
Lees verder
Onwerkzame nieuwe kankermedicijnen verdringen echte zorg
Europa laat nieuwe medicijnen tegen kanker toe op basis ‘surrogaatuitkomsten’. De gedachte daarachter is dat patiënten geen tijd te verliezen hebben. Een Zweedse studie toont opnieuw dat het zelden de patiënten zijn die profiteren. Want veruit de meeste medicijnen leveren geen klinisch relevante verbetering op.
Lees verder


Lager longkanker-risico voor ex-rokers met een gezond(er) dieet
Stoppen met roken is de meest effectieve manier om het risico op longkanker te drukken. Maar ex-rokers houden een verhoogd risico ten opzichte van mensen die nooit rookten. Amerikaans cohortonderzoek vond goed nieuws voor ex-rokers: een gezond voedingspatroon verlaagt het risico op longkanker verder.
Lees verder
En verder:
  • Longarts Wanda de Kanter heeft in haar strijd tegen de tabaksindustrie weinig aan de overheid. Laatste juridische stand van zaken omtrent de sjoemelsigaret
  • Door Zorginstituut in opdracht gegeven onderzoek concludeert: sluis (wachtkamer) voor dure medicijnen bespaarde in vijf jaar 1 miljard euro aan zorggeld
  • Een op de vijf Nederlanders voelt zich extra eenzaam in de zomer
  • Lespakket over gezonde voeding helpt leerlingen richting bewustere keuzes
  • CBS: zorguitgaven gestegen met 1,2 procent
  • Hoe meer beweging, hoe beter. Ook voor de geest. Bekijk hier het kennisdossier 'Bewegen en mentale gezondheid'
  • Experimenteel kankermedicijn helpt misschien wel tegen langdurende Covid. NOS
  • Uit eten in West-Drenthe? Peter en Willy koken op afspraak een menu in Moermanstijl voor mensen met kanker of een verleden met kanker
  • 27 augustus: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
  • 28 augustus: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728