Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Nul is niet niks
Als je een smoothie maakt met banaan, bessen en bramen dan hoef je die maar heel even te laten staan en de flavanolen uit de bessen en de bramen zijn gedecimeerd. Verantwoordelijk daarvoor is een enzym in de banaan. Die reageert met de flavanolen en dat proces gaat in de maag nog even door. Ongetwijfeld blijven er nog heel wat gezonde stoffen over, maar de hoeveelheid flavanolen dat de bloedbaan bereikt benadert nul. Geen ramp want we eten niet de hele dag door bananen. Wel handig om te weten voor wie graag met alle details rekening houdt, onder het motto ‘alleen het beste is goed genoeg’.
Wat volgens een nieuwe meta-analyse ook de nul benadert is het levensverlengende effect van kankerscreenings. Waarbij moet worden aangetekend dat dit op bevolkingsniveau geldt. Op individueel niveau geldt dat deelname het leven kan verlengen óf bekorten. Die nul is voor de één een duidelijke aanwijzing dat je zorggeld nuttiger kunt besteden, en voor een ander dat er betere screeningsmethoden moeten komen.
Hans Klaasse ziet in het nulpunt ‘een mooie gelegenheid om je leven te kalibreren’. Een nulpunt is in dit geval niet te verwarren met een dieptepunt. En met enige oefening is het voor iedereen bereikbaar. Die oefening is de ‘eigen bijdrage’ die we betalen voor het bereiken van rust, inzicht, dankbaarheid en blijdschap.
Interview met Machteld Huber in Uitzicht over Positive Health
Je kan op verschillende manieren ziek zijn en dat geldt ook voor gezond zijn. Gezond zijn kenmerkt zich niet door 'een volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn', maar veeleer via 'het vermogen om je aan te passen aan de uitdagingen van het leven en je eigen regie te voeren, zowel lichamelijk, psychisch als sociaal'. In deze Uitzicht een interview met Jacqueline die genas van baarmoederkanker in 1993, maar helaas nog altijd worstelt met een eetstoornis. Ook een interview met de bedenker van Positive Health, arts en onderzoeker Machteld Huber. 'Pak de regie, dat is gezondmakend', raadt zij aan.
Ontvang dit nummer en steun de MMV

Enzym uit banaan wil niet met flavanolen samengaan
Een zelfgemaakte smoothie met vruchten en groenten is lekker en gezond. Maar sommige combinaties zijn vanuit voedingskundig oogpunt een minder goed idee. Een aantal vruchten bevat namelijk een enzym dat flavanolen - een hele categorie gezonde stoffen - razendsnel afbouwt. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van California Davis.
Lees verder

'Schrap de screening van borstkanker', luidt advies aan minister Kuipers
Deelname aan screeningprogramma’s zoals het bevolkingsonderzoek borstkanker worden aangeprezen, omdat ze levens zouden sparen. Een nieuwe meta-analyse van achttien gerandomiseerde klinische studies, met bij elkaar meer dan twee miljoen deelnemers, vond voor vijf van de zes screeningsmethoden echter geen bewijs dat ze levens verlengen.
Lees verder
Blijheid vraagt om een eigen bijdrage
Wie is niet op zoek naar een gelukkig leven? Wie zou niet vaker blij willen zijn? Ik in ieder geval wel. Niet dat ik een chronische somber persoon ben, maar ik kan af en toe best wel een beetje ‘blij zijn’ gebruiken. Ik denk dat bewust leven bijdraagt aan ‘je blij voelen’. Althans zo werkt het bij mij.
Lees verder
En verder:
  • 12 september: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728