Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Vette pech
De recente herwaardering van het belang van vette voeding voor hart en bloedvaten, schiet soms door in een overwaardering van vetten. Het ketogene dieet is daarvan het sterkste voorbeeld. De gezondheidsvoordelen die er op korte termijn mee te behalen zijn, wegen waarschijnlijk niet op tegen de nadelen op korte termijn, waarschuwen Japanse wetenschappers. Ze adviseren ‘extreme diëten’ te mijden. Het aardige is dat de Moerman- en NTTT-richtlijnen in dit perspectief allesbehalve extreem zijn. Beide garanderen behalve een rijke variëteit aan micronutriënten namelijk ook een gezonde balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.

In hetzelfde artikel ook aandacht voor experimenteel onderzoek dat toont hoe te vette voeding darmkanker bevordert. Dat gebeurt door de promotie van bacteriën die galzuren in een voor de darm gevaarlijke vorm veranderen. Maar of we nu dik worden van vet of van koolhydraten, statistisch gezien verhoogt overgewicht het risico op darmkanker. Duitse kankerepidemiologen vermoeden dat dit risico zelfs flink hoger is dan tot nu toe wordt aangenomen.

Hun argument: een darmtumor is gemiddeld al drie tot zes jaar voor de ontdekking aanwezig. En een veelvoorkomende effect daarvan is… gewichtsverlies. Ondergewicht bij kanker is dit jaar een speciaal thema bij MMV. De online bijeenkomst van aanstaande woensdag zoomt in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van medicijnen, genotsmiddelen en andere middelen bij ondergewicht bij kanker. Voeding is medicijn, toont een Amerikaanse studie. Vooral als er groenten en fruit op het recept staan.
Overgewicht groter risico voor darmkanker dan aangenomen
Overgewicht is een risicofactor voor de ontwikkeling van darmkanker. Dat blijkt onder meer uit de samenhang die langlopende onderzoeken tonen. Een nieuwe analyse van zo’n bevolkingscohort koos een ander vertrekpunt en kwam uit bij een bijna twee keer zo hoog risico. Wat is dat andere vertrekpunt en waarom vinden de onderzoekers deze verandering van belang?
Lees verder
Groente en fruit op recept helpt aantoonbaar
Een lager lichaamsgewicht, lagere bloeddruk en lagere bloedsuikerwaarden. Veel voorkomende bijwerking: een gezonder gevoel. Dat blijkt uit een analyse van verschillende proefprojecten waarin de deelnemers groenten, fruit en voedseleducatie van de dokter kregen voorgeschreven.
Lees verder


Extreme voedingsgewoonten verlagen de levensverwachting en verhogen het risico op kanker
Voedselpatronen met een groot aandeel vet of juist een hoog aandeel koolhydraten verhogen het risico op voortijdig overlijden, onder andere door kanker. Maar er zijn man-vrouwverschillen in de gevolgen van extreme voedingsgewoonten, concludeert een Japanse cohortstudie. Amerikaans proefdieronderzoek toont hoe een vetrijk dieet veranderingen teweeg brengt die het ontstaan van darmkanker bevorderen.
Lees verder
Gratis online sessie over middelengebruik bij ondergewicht bij kanker
Op gewicht blijven bij de ziekte kanker is voor velen een uitdaging. Door de behandelingen en de ziekte zelf komt het regelmatig voor dat je gewicht verliest. Wat is de invloed van medicijnen en supplementen op ondergewicht bij kanker? Daarover vindt een online meeting plaats op 13 september om 19 uur.
Lees verder

En verder:
 • Kanker onder jongvolwassenen blijft toenemen, maar kennelijk niet in België
 • Stijging voedselprijzen ten einde, sommige groenten en fruit zelfs minder duur. Volgens onderzoek in opdracht van de NOS
 • Heb je het warm? WUR vraagt Amsterdammers om een foto van hun thermostaat en een emoticon om de wetenschap vooruit te helpen
 • Moet er een minister van gezondheid komen in plaats van een minister van zorg?
 • Extra biomarkers maken prognose longkanker beter voorspelbaar
 • Wat is er bekend over stress/ontspanning en ondergewicht? Het onderzoeksteam van MMV zette de feiten op een rij
 • Dit weekend kalm aan doen vanwege ozonsmog en fijnstof, waarschuwt RIVM
 • Nivel: 1 op de 8 mensen bezuinigt op zorgkosten, 1 op de 20 heeft moeite de premie van de zorgverzekeraar te betalen
 • Onderzoek: basilicum verbetert slaapkwaliteit bij menopausale vrouwen. Check onze MMV-voedingsmiddelenlijst voor de eigenschappen van basilicum
 • ‘Vooral zoete drankjes, ongezonde snacks en veel schermtijd.’ Leefstijl van Nederlandse dreumes ‘kan beter’. Promotieonderzoek
 • Al van gamma delta T-cellen gehoord? Volgens UMC bieden ze hoop op gepersonaliseerde immuunbehandelingen
 • Toekomstmuziek: groenten uit de 3D printer (voor mensen met slikproblemen)
 • 11 september: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
 • 5 oktober: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728