Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Geef zin
Over de zin van het leven zijn massa’s grappige films gemaakt en ernstige boeken geschreven. Op hun eigen manier proberen ze allemaal antwoord te geven op de vraag die de mensheid sinds de oertijd teistert. In The Hitchhiker’s Guide tot he Galaxy, een verfilmd boek van Douglas Adams, komt een supercomputer na een paar miljoen jaar rekenen tot het volgende antwoord: 42. Humor is zeker een deel van het antwoord. Maar als de eindigheid van het leven zich opdringt, dan staan andere zaken centraal, leert de webinar met huisarts en kaderarts palliatieve zorg Elkana Waarsenburg.

Heeft het zin je te ergeren? Wel als je bereid bent je ergernis op de snijtafel te leggen en er van te leren, betoogt Hans Klaasse. ‘Meestal erger je je aan mensen die zich tegengesteld gedragen aan jouw – vermeende – sterke punten. Let op het woord ‘vermeend’.
Zin blijkt vooral iets te zijn dat je moet geven. De deelnemers aan het Swedisch Obesity Studie (SOS) weten zich, door een ongelukkige combinatie van aanleg en omgeving, gevangen in een lichaam dat in medische termen ‘morbide obees’ heet. Zij hebben de wetenschap al veel gebracht. Recentelijk het inzicht dat afvallen ook het risico op hematologische kankers vermindert.
Afvallen vermindert het risico op hematologische kankers drastisch
Kwaadaardig lymfoom, zoals de ziekte van Hodgkin en Non Hodgkin, moet worden toegevoegd aan de rij kankers waarbij overgewicht een verhoogd risico geeft. Dat bepleit een commentaar in the Lancet Healthy Longevity naar aanleiding van een Zweedse studie. ‘De rol van voeding, nutrigenomics en vasten zou ook in de schijnwerpers moeten staan in de discussie over obesitas-gerelateerde kanker en kankerpreventie.’
Lees verder

'Hamvraag' die ondersneeuwt in dagelijks bestaan: wat geeft jouw leven zin?
Wat is écht belangrijk voor mij? Deze moeilijke vraag sneeuwt vaak onder in de hectiek van alledag, maar geeft houvast en koers in je leven. Stel jezelf regelmatig deze vraag, adviseert huisarts Elkana Waarsenburg. ‘Daardoor wordt het antwoord gaandeweg duidelijker.’ Zij gaf een inspirerende lezing tijdens de MMV- online sessie over ziekte, zingeving en steun.
Lees verder

Ergernis
Erger jij je wel eens aan mensen? Aan mensen die egoïstisch zijn, of onverschillig of zelfs een combinatie van beide? Ergernis is desastreus voor je gemoed, dus het is zaak er anders mee om te gaan, adviseert columnist Hans Klaasse.
Lees verder


Doe activiteiten die je ontspannen - dat is werken aan gezondheid
Met yoga, sport en meditatie kan je de effecten van stress verminderen. Deze ontspannende activiteiten zijn meetbaar gunstig voor de hersenactiviteit, hormoonhuishouding en voor de werking van de transcriptiefactoren die onze genen aan- en uitschakelen. Het bewust doen van activiteiten die ontspannen is werken aan je gezondheid.
Lees verder

En verder:
 • ErasmusMC gaat Casper van Eijck’s oncolytische virus produceren
 • Zoete drankjes, ongezonde snacks en veel schermtijd. Dat is de leefstijl van teveel dreumesen, blijkt uit onderzoek
 • Rechter oordeelt in PFAS-zaak tegen Chemours
 • Waarom leefstijlinterventies bij lager opgeleiden minder goed werken? Omdat ze weerstand ervaren tegen instituties: 'Men wil niet verteld worden wat men moet doen'
 • RIVM: omwonenden leven enkele maanden korter door Hoogovens IJmuiden
 • Vroeger kreeg 1 op de 3 Nederlanders kanker, nu 1 op de 2. IKNL
 • Weten hoe je gedrag samenhangt met je gevoel geeft handvaten om het welzijn te verbeteren. Kalmte en hoop als medicijn
 • Voeding Leeft over afslankmedicatie als schijnoplossing
 • Meer weten over de voedingsrichtlijnen van MMV en de therapie van onze naamgever? Geef u dan op voor de basiscursus op 21 oktober in Vianen. cb@mmv.nl
 • 5 oktober: kookworkshop Moerman- en NTTT-dieet voor beginnende en meer ervaren koks. Groepsgrootte van maximaal drie, inclusief lunch. Van 10.00 tot 13.30 uur. Kosten: € 59,50 voor leden van MMV. Aanmelden via: www.gezondgoed.nu of bel: 0481-750353. Lees hier meer over docent Angelique den Engelsen.
 • 9 oktober: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
 • 11 november: ledendag in Zwolle over borstkanker en borstgezondheid. Kaarten nu te koop via de webshop
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728