Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Geen dieren dood willen maken

Al heel vroeg in de menselijke geschiedenis is het verlangen naar geweldloosheid neergeslagen in spirituele en religieuze systemen die het eten van dieren ontmoedigen. Het valt nog niet mee dat strikt in de praktijk te brengen. Niet als het een vegetarische voedingswijze betreft en al helemaal niet in de moestuin.
Wat is het praktische nut van een studie die suggereert dat je genetisch geschikt of ongeschikt kunt zijn voor een vegetarisch voedingspatroon? Vermeende genetische dwang wordt al genoeg misbruikt om de leefstijl niet te veranderen. En het Moermandieet is vegetarisch. Toch erkennen ook ‘Moermanartsen’ de individuele variatie binnen hun patiëntengroep en passen ze hun voedingsadviezen daar op aan. Daarbij maken de visvetzuren deel uit van het geëvolueerde Moermandieet.
Over het geheel genomen is het incidentele stukje wit vlees en de regelmatige visoliecapsule het probleem niet. De uitdaging zit ‘m in het aanleren en aanwennen van een vers en zo plantaardig mogelijk eetpatroon met, op het eerste gezicht, gigantische hoeveelheden groenten. Waar te beginnen? Bij de nieuwe MMV-leefstijltraining natuurlijk! De deelnemers uit de vorige groep zijn nog steeds enthousiast en geven aan er nog steeds van te profiteren.
Tweede leefstijltraining in Mechelen van start
In november vindt voor de tweede keer de MMV-leefstijltraining plaats. Deze week is bedoeld voor mensen met kanker (en eventueel een dierbare) om kennis en ervaring op te doen met de richtlijnen van MMV. Aanmelden kan tot 31 oktober.
Lees verder
Vegetariër zijn is meer dan een keuze
Waar de ene vegetariër moeiteloos een vleesloos eetpatroon handhaaft, daar bezwijkt de andere aan een onbedwingbare trek in vlees en vis. Amerikaans onderzoek suggereert dat hier meer meespeelt dan een gebrek aan motivatie en wilskracht. Kun je aanleg hebben om wel of geen vegetariër te zijn?
Lees verder
MMV aanwezig op eerste internationale conferentie burgerwetenschap
Van zondag 29 oktober tot en met woensdag november heeft op de campus van de universiteit Twente de eerste internationale conferentie ‘Burgerwetenschap voor Gezondheid’ plaats. De conferentie gaat van start met een middag speciaal voor burgers en patiënten. De organisatie daarvan gebeurde door ZelfOnderzoek Netwerk Nederland, dat mede door MMV is opgericht.
Lees verder
Slimme koolwitjes
Voor ons project ‘Eten bij ons in Wittelte’ eten we zoveel mogelijk uit eigen moestuin. Dit jaar hebben we al heel veel soorten tomaten, prei, sla, broccoli, pompoenen, komkommers en heerlijke sperziebonen kunnen oogsten. Of er ook boerenkool op het menu zal staan, dat zal de tijd leren!
Lees verder

En verder:
 • Nieuwe genen ontdekt bij kransslagaderaandoening. 'Aanpakken met bestaande medicijnen - of mogelijk zelfs met voedingssupplementen.' UMC
 • Kip staat ten onrechte bekend als gezond en duurzaam, aldus de schrijver van 'De ontplofte kip' in OVT. Luisteren
 • Vanggewassen zaaien. Daarom moeten de aardappelen voor 1 oktober van het land. WUR
 • Filmpje en 5 vijf vragen over vapen. RadboudUMC
 • Groene bladgroenten blijken ook het risico op glaucoom te verlagen. ErasmusMC
 • 'Anticonceptiepil na je 40ste vergroot de kans op trombose.' UMCG
 • Buiten overleggen en vergaderen tijdens een wandeling: leg het eens voor aan je werkgever
 • Hoogleraar gepersonaliseerde kankerscreening: 'Bevolkingsonderzoek moet maatwerk worden'
 • Nederlanders geven gemiddeld weer meer geld uit aan gezonde leefstijl. Vooral aan sport (69 procent) en voeding en supplementen (23 procent)
 • Anders eten zorgt voor vermindering CO2-uitstoot van 49- 83 procent. Schijf van Vijf verdient update naar duurzame maatstaven
 • Genetische factoren bij epilepsie ontdekt. UMC
 • ZonMW investeert in onderzoek naar gezondheidseffecten van microplastics
 • O ja, het is ook nog stoptober
 • 23 oktober: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over voeding tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
 • 4 november: Congres 'Goed te verteren - homeopathie bij chronische darmontstekingen' voor patiënten en behandelaars
 • 11 november: ledendag in Zwolle over borstkanker en borstgezondheid. Kaarten nu te koop via de webshop
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728