Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Afkicken van koekjes
Calorierestrictie doet hetzelfde met de genen van mensen als met die van muizen. En dat is goed nieuws want muizen – apen ook trouwens – leven stukken langer als ze stukken minder te eten krijgen. Langer, gezonder en actiever. Voorwaarde is wel dat ze ruimschoots voorzien blijven van vitaminen en mineralen. Een beetje minder calorieën en flink veel vezels, vitaminen, mineralen en al die secondaire plantstoffen die de natuur in petto heeft. Doet denken aan het Moerman/NTTT-dieet, nietwaar?
De natuurlijke vijand van dat gezonde eetpatroon is wat de voedselindustrie over de samenleving uitstort. Met tactieken die aan die van de tabaksindustrie doen denken weet ‘Big Food’ zich tot nu toe te onttrekken aan beperkende maatregelen. Cruciaal in de verdediging is het ontkennen van en twijfel zaaien aan het verslavende potentieel van hun producten. Want dat etiket doet de zaken bepaald geen goed. Zie ook de succesvolle strijd die Purdue Pharma decennia lang voerde om hun opiaat uit de hoek van verslavende middelen te houden.

Beweging is de natuurlijke bondgenoot van een gezond eetpatroon. Voor Irene van Zeeland staat beweging gelijk aan leven. ‘Ik kan niet zonder beweging en dans. Ik denk dat iedereen het nodig heeft.’ Een plotselinge ziekte en de zware behandelingen dwongen haar het rustiger aan te doen. Deze periode benutte de professioneel danser om verdieping aan te brengen in een project waar ze voor het Holland Dance Festival al aan werkte: de danswereld toegankelijker maken voor dansers en choreografen met een fysieke of mentale beperking.
‘Keep moving me’, heet de reeks lessen die ze speciaal aanpaste op de reële mogelijkheden van het herstellende lichaam.
Dans je zorgen weg - gratis online proefles voor herstel na borstkanker
Dansend herstellen van borstkanker. Irene van Zeeland (37) maakte na haar behandeltraject een reeks danslessen voor vrouwen die herstellen van borstkanker. Het is bedoeld als stimulans voor lotgenoten. ‘Bewegen en dansen is niet alleen enorm belangrijk voor je herstel, maar ook een manier om je lichaam terug te claimen na alle behandelingen.’ Maak kennis met haar werk via een gratis online proefles.
Lees verder
Meer mensen verslaafd aan junkfood dan aan alcohol of tabak
Gezondheidsautoriteiten zouden zich meer bewust moeten zijn van het verslavende potentieel van bepaalde voedselproducten. ‘Het begrijpen van dit voedsel als verslavend, kan tot nieuwe benaderingen leiden op het gebied van sociale rechtvaardigheid, ziekenzorg en beleidskeuzes’, schrijft een internationaal team van experts in een speciale editie van de British Medical Journal.
Lees verder
Calorierestrictie. Minder eten = langer en gezonder leven
Proefdieren leven tot vijftig procent langer als ze dagelijks flink minder te eten krijgen. En dat niet alleen. Ze blijven langer actief, ziektevrij, functioneren beter en kunnen beter tegen stress. Het Amerikaanse National Institute on Aging (NIA) onderzocht wat calorierestrictie bij mensen doet en bericht opbeurende resultaten.
Lees verder

Afzien van reguliere behandelingen bij borstkanker? Praat mee op ledendag
Afzien van reguliere behandelingen bij borstkanker, is dat verstandig? Radioloog Femme Zijlstra vindt van niet. En: protheses van siliconen, zijn die wel veilig? Plastisch chirurg en leefstijlarts Rita Kappel zegt van niet. Beide artsen geven een lezing op de ledendag van MMV op 11 november. Ook twee ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal. Toegankelijk voor leden (voor 20,- euro) en niet-leden (voor 30,- euro). Inclusief uitgebreid lunchbuffet.
Lees verder
En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728