Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Een boterham met tevredenheid

Gematigdheid is een van zeven deugden. Betrokken op het eetpatroon beschermt deze deugd automatisch tegen de vele gevaren van wat tegenwoordig de obesogene omgeving wordt genoemd. Die betreft veel meer dan de vermeende gevaren die in ons DNA schuilen. De wetenschappers die onderzoek doen naar een schadelijk bijproduct uit (ultra-)bewerkt voedsel propageren intermitterend vasten als middel om van deze schadelijke stoffen af te komen. Wat feitelijk een vorm van tijdelijke zelf opgelegde armoede is.

Anders wordt het verhaal als de armoede niet tijdelijk en vrijwillig is. De angst en spanning die dat met zich meebrengt bedreigt de gezondheid en belemmert het herstel. ‘Volgens onze cijfers hebben vijf miljoen mensen in Nederland moeite om rond te komen’, vertelde Inti Schutte van Vereniging Humanitas tijdens de online sessie van de MMV-onderzoeksgroep rond het thema ‘bestaansonzekerheid’. Spreker Lizette maakte van de geldnood een deugd en cancelde alle snoep en limonade in de opvoeding van haar vijf kinderen. Helaas valt deze omgang met schaarste in de praktijk meestal precies omgekeerd uit.

Hans Klaasse wijst op een andere vorm van armoede dan gebrek aan tijd en geld. Namelijk sociale relaties die je leegzuigen. Mensen die vooral jouw fouten zien in plaats van jouw kansen en talenten. Hier een positieve draai aan geven kost geen geld, bespaart tijd en levert een zonniger toekomstperspectief op.
AGE's, gevaarlijk lekker
Waarom smaakt wat de bakker maakt toch zo fijn? Dat zullen niet in de laatste plaats de Advanced Glycation End-products (AGE’s) zijn. Deze met suikers samengesmolten eiwitten smaken heerlijk maar doen de gezondheid helaas geen goed. Amerikaanse onderzoekers vermoeden op basis van experimenteel onderzoek dat een dieet met veel AGE’s aanzet tot overeten.
Lees verder

Bestaansonzeker en ziek? 'Overwin je schaamte, er zijn veel hulpbronnen'
Bestaansonzekerheid, een situatie van armoede, in tijd en/of in geld, beïnvloedt de gezondheid en het herstel bij kanker. Deskundigen wisselden kennis en ervaring uit tijdens de online sessie van de MMV-onderzoeksgroep op 11 oktober. Een wegwijzer in inspiratie, hulpregelingen en adviezen.
Lees verder
Polygenetische risicoscore slechte voorspeller van kanker
Persoonlijke risicoscores op basis van dna kunnen aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en borstkanker nauwelijks beter voorspellen dan een blinde gok. Polygenetische risicoscores wijzen gemiddeld slechts elf procent van de individuen aan die later ziek zullen worden, volgens recent onderzoek.
Lees verder
Positieve relaties geven je kracht en moed
Weet je wat belangrijk is in het leven? Positieve relaties! Met wie je omgaat, word je ‘besmet’. Het is dus aan te bevelen om je sociale contacten bewust uit te kiezen. Laat je inspireren door de nieuwe column van Hans Klaasse.
Lees verder

En verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728