Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Ontgiften kan heel lekker zijn
De chemicus die teflon ontdekte, kreeg een medaille. Wegens de bijdrage van zijn uitvinding aan het ‘comfort, welzijn en geluk van de mensheid’. Superblij was de mensheid met teflon. En zoals dat gaat met materialen die later uiterst problematisch blijken te zijn, verscheen het in van alles en nog wat. De anti-aanbakpan kennen we allemaal, maar in haarverzorgingsproducten?! O ja, dat waren natuurlijk die ‘zijdezachte’ haren die de televisiereclames beloofden.

De prijs van dit geluk is onder meer een flinke toename van het aantal jaarlijkse gevallen van schildklierkanker. Dat steeg in Nederland over de afgelopen kwart eeuw procentueel 3,3 keer sneller dan het totaal aantal kankerdiagnoses. Ongetwijfeld zijn niet alleen de ruim 6.000 PFAS daar debet aan. Er zwerven meer dan genoeg andere ‘endocriene verstoorders’ in het milieu. En nog veel meer stoffen die ons op andere manieren het leven zuur maken. In combinatie slaan deze onze ontgiftingsmechanismen op tilt, stellen Spaanse onderzoekers.

Het goede nieuws: selenium bleek daar in hun experimenten gedeeltelijk tegen te beschermen. Hetzelfde selenium dat zo belangrijk is voor een behoorlijk functionerend immuunsysteem en waarvan de bevolking dan weer niet bijster veel binnen krijgt. Zo effectief mogelijk ontgiften is de ene kant van de MMV-medaille. Zo min mogelijk gif en andere belastingen tot ons nemen is de andere kant. Dat kan op een bijzondere manier in Wittelte. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen deze (keuken)handschoen opnamen!
Blootstelling aan PFAS verhoogt risico op schildklierkanker
Wereldwijd neemt het aantal gevallen van schildklierkanker veel sneller toe dan de vergrijzing en bevolkingsgroei kan verklaren. Blootstelling aan poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) draagt aan die trend bij toonden onderzoekers van Mount Sinai’s Icahn School of Medicine in New York. Ze vergeleken patiënten met gezonde mensen en vonden bij een dubbel zo grote blootstelling een 56 procent hoger risico op schildklierkanker.
Lees verder

Efficiëntere ontgifting met selenium
Risicobeoordelingen van potentieel schadelijke stoffen baseren zich in de regel op proefdieronderzoek. De veilige grenzen voor blootstelling van mensen worden afgeleid van de dosering die proefdieren ziek maakt. Spaanse onderzoekers draaiden deze logica om. Ze keken wat een combinatie van schadelijke stoffen deed met de ontgifting. En vestigen de hoop op selenium.
Lees verder

Laatste kans op kaarten voor de ledendag op 11 november in Zwolle
Siliconen implantaten, zijn die wel veilig? Nee, zegt dr. Rita Kapel, plastisch chirurg. Zij houdt hier een lezing over tijdens een ledendag in Zwolle. Ook Femme Zijlstra geeft een lezing: zij gaat in op borstgezondheid, de mogelijkheden van diagnostiek en leefstijl en het belang van voeding en leefstijl. Ook ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal en natuurlijk is er een uitgebreide lunch!
Lees verder


Een avond met een onverwachte wending
Het leuke van ‘eten bij ons in Wittelte’ is dat je nooit weet welke mensen je gaat ontmoeten en hoe een avond zal verlopen. Een nieuwe column van Willy Bosga.
Lees verder
En verder:


    Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
    roderoos728