Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Een gezond relativeringsvermogen
Hoe ouder en/of zieker je word, hoe dringender de noodzaak gezondheid ruimer te definiëren dan het zwart-witte ‘de afwezigheid van ziekte’. Ook de ‘staat van volledig fysiek, mentaal en sociaal welbevinden’ van de Wereldgezondheidsorganisatie doet meer aan een Disneyfilm denken dan aan de realiteit. Sophie Hospers’ overpeinzingen weerspiegelen de inzichten die Machteld Huber onlangs in Uitzicht over dit thema deelde. ‘Houd jezelf niet gevangen in het idee dat je niet gezond bent. Ook als je ziek bent, kun je met volle teugen genieten van het leven.’

En ja, dat gaat ook over gezond eten, beweging en ontspanning. Elk van de drie kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je door ziekte gestrest en moe bent en geen trek in eten hebt. ‘Bewegen is goed voor iedereen’, zegt Matijs Jansen van stichting Tegenkracht in het verslag van de online bijeenkomst over beweging en ondergewicht bij kanker.
Stichting Tegenkracht helpt kankerpatiënten met een netwerk van specialisten bij het opstellen van een beweegplan op maat. Maar dan nog blijft het bepalen van de juiste hoeveelheid en intensiteit ‘een puzzel die iedereen voor zichzelf moet leggen.’ Maaike de Vette, lid van MMV’s onderzoeksteam en ervaringsdeskundige, geeft tips. Neem ze tot u. Want bewegen kost energie, maar kan gewicht opleveren.
Ongezonde voeding wil nog wel eens in de strijd geworpen worden tegen ondergewicht. Dat is het paard achter de wagen spannen. Toch is ook het bepalen van wat gezonde voeding is, een puzzel die je zelf moet leggen. Want met het voordeel van bijna elk gezond voedsel komt wel een nadeel mee. Meestal in de vorm in de vorm van vervuilingen. Vis is daarvan misschien wel het beste voorbeeld. En chocola het slechtste. Want chocola is niet gezond en wel vervuild.
AMC-onderzoeker Jan Paul Medema in Uitzicht en wat heb je aan de ADH?
De gangbare behandelmethoden van kanker, chemotherapie en bestraling - delen harde klappen uit aan tumorcellen, maar beschadigen ook de gezonde cellen. Wetenschapper prof. dr. Jan Paul Medema deelt in de nieuwe Uitzicht zijn inzicht in het gedrag van kankercellen. En zijn visie over hoe deze gerichter kunnen worden bestreden. Uitzicht is nu onderweg naar leden. Nog geen lid? Klik hier en sluit je direct aan bij een community die al 49 jaar kennis en ervaring deelt over voeding en kanker.
Vitaal zonder borsten
Vandaag vertelde Sophie Hospers op de ledendag in Zwolle over haar ervaringen met borstkanker. De titel ‘gezond zonder borsten’ veranderde ze een week tevoren naar 'vitaal zonder borsten'. In haar column legt ze uit waarom.
Lees verder

Is pure chocola nog wel zo'n gezond idee?
Nieuwe testresultaten bevestigen de aanwezigheid van cadmium en/of lood in chocola en producten met chocola. In pure chocola zit het meeste. Daar komt bij dat de flavanolen in cacaobessen, die hart en bloedvaten zouden beschermen, bij de verwerking tot chocola verloren gaan.
Lees verder


Bewegen en ondergewicht bij kanker
Je wilt bewegen, maar is het verstandig als je last hebt van ondergewicht bij kanker? Daarover wisselden een arts, oncologisch fysiotherapeut en ervaringsdeskundige hun kennis in een online sessie. ‘Bewegen is altijd aan te bevelen. Maar bij ziekte: niet teveel en niet te intensief.’
Lees verder
En verder:
 • Goed nieuws van de WUR voor koffieleuten: Zwarte koffie zonder suiker lijkt gunstig voor de gezondheid van de nieren
 • Rivm: vooral blootstelling aan cadmium en lood te hoog. Kans op nierschade
 • Hoogleraar mucosale immuniteit werkt aan neusspray met 'postbiotica' tegen virusinfecties
 • Casper van Eijck (Support Casper) nam afscheid van zijn patiënten. Zijn werk gaat door. Interview
 • Diabetes type 2? Vanaf volgend jaar wordt de leefstijlbehandeling met medicatieafbouw vanuit de basisverzekering vergoed
 • Aantal volwassen gebruikers van ADHD-medicatie neemt toe
 • Een jas van schimmels, isolatiemateriaal van schimmels. Schimmels lijken het materiaal van de toekomst
 • In navolging van Gezond Dorp Leende zet ook deze huisarts een leefstijlproject op in haar gemeente
 • (Onderzoeks)vragen naar de bekende weg. Nog meer miljoenen naar obesitasonderzoek
 • Gratis adem-achtdaagse van 12-19 november
 • 20 november: voedingsspreekuur - Een MMV-natuurvoedingskundige beantwoord uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMVet Moermandieet en de Niet-Toxische Tumor Therapie tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
  Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
  roderoos728