Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Gif en tegengif

Een buurman is inspecteur bij de NVWA. Hij ziet er op toe dat er geen voedsel verbouwd wordt op de vervuilde gronden in zijn rayon. Hij doet zijn werk naar eer en geweten. Maar ook als al zijn collega’s dat doen en alle andere Europese voedselveiligheidsautoriteiten ook, dan nog laat een zekere mate van verontreiniging in ons voedsel zich niet vermijden.
Dat hebben we te danken aan al die knappe koppen die domme dingen doen. Zo belandde alleen al in de Verenigde Staten naar schatting zeven miljoen ton (zeven miljard kilo) lood via de benzine in het milieu. En alles wat we in de kringloop brengen, krijgen we uiteindelijk weer op ons bordje. Er zitten teveel zware metalen in de bodem en te weinig selenium. Vooral dat laatste zou eindelijk eens politieke aandacht mogen krijgen. Want selenium is essentieel, ook voor onze ontgifting.

Andere gevaren voor de volksgezondheid zijn veel beter zichtbaar: de pakjes en de zakjes en tachtig procent van wat in de supermarkt ligt. Consumptie ervan vergroot het risico op kanker en andere niet-overdraagbare ziekten. En niet alleen omdat je er dik van kunt worden of omdat er geen vitaminen inzitten. Dat achten onafhankelijke wetenschappers zo langzamerhand wel bewezen. Dat het optimaliseren van de voeding ook helpt bij de behandeling van kanker is helaas nog geen gemeengoed. Voor de erkenning daarvan blijft MMV zich inzetten. Met een bestuur dat versterkt is met een gemotiveerde ervaringsdeskundige.
Negen op de tien Nederlanders heeft een seleniumtekort
Selenium is een onmisbaar sporenelement. Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland verhoogden de adequate inname recent met vijftig procent. Volgens deze nieuwe Scandinavische norm loopt negentig procent van de Nederlanders met een seleniumtekort rond, betoogt Frits Muskiet.
Lees verder
Hoe kom ik uit mijn hoofd?
Misschien ken je het fenomeen dat je in de trein (soms zelfs in de stiltewagon) zit en mensen heel hard aan het telefoneren zijn. Je kan letterlijk het hele gesprek volgen, soms inclusief de persoon die gebeld wordt. Een nieuwe column van Frank Lageweg.
Lees verder

Penningmeester Peter Gooijer wil voeding op de kaart zetten
Peter Gooijer (60) werd in juni aangesteld als penningmeester van MMV. Hij nam het stokje over van Nico Sleeuwenhoek die de functie ruim tien jaar vervulde. Gooijer heeft ervaring met prostaatkanker en koos in 2018 na een zeer slechte prognose bewust voor een integrale benadering. Zijn missie bij MMV? ‘Ik wil leefstijl en gezonde voeding meer onderdeel laten worden van de kankerbehandeling.’
Lees verder


Multi-morbiditeit met ultrabewerkte voeding
De consumptie van ultra-bewerkte voeding verhoogt het risico op multi-morbiditeit, rapporteren Britse onderzoekers deze week in The Lancet Regional Health. Het verhoogde risico bleef overeind na correctie voor overgewicht en tekorten aan micronutriënten. Dit ‘suggereert dat de invloed van ultra-bewerkte voeding op de ontwikkeling van kanker en cardiometabole ziekten verder reikt dan de voedingswaarde van ultra-bewerkte voedingsproducten’.
Lees verder

En verder:
    Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
    roderoos728