Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Langer leven

‘Dokter, als ik gezond ga eten, leef ik dan langer?’
‘Nee, meneer Jansen. Het lijkt alleen langer.’
Artsen die dit nog beweren zijn waarschijnlijk net zo oud als het grapje zelf. Cohortonderzoeken hebben allang aangetoond dat mensen met een gezond voedingspatroon ouder worden. Het jongste onderzoek in die richting gaat zelfs nog een stap verder en berekent hoeveel levensjaren er met gezonde eetwissels in theorie te winnen zijn. Verstokte vleeseters met een meer dan gezond wantrouwen ten opzichte van de Wereldgezondheidsorganisatie, zullen de ‘plantaardige agenda’ achter dit soort onderzoeken kritiseren. Dus bekijk de achterliggende tabellen en de publicatie kritisch om tijdens eventuele discussies beslagen ten ijs te komen.
Wetenschap en ook de berichtgeving daarover is nooit helemaal objectief. Alleen al de selectie is een subjectieve aangelegenheid. Zo koos Divitaal, als nieuwsbrief van een vereniging die op wat vis na een vegetarisch dieet propageert, er niet voor te berichten over een muizenstudie die de aandacht vraagt met een persbericht waarvan de kop luidt: ‘Nutriënt uit rundvlees en zuivel verbetert de immuunrespons tegen kanker.’ Ook al staat het onderzoek in Nature en ook al is zuivel een onderdeel van de voedingsrichtlijnen van MMV (het Moermandieet en de NTTT).
De corresponderende auteur, zo meldt de sectie ‘belangenconflicten’ heeft patentaanvragen lopen op het bewuste nutriënt (TVA) en derivaten daarvan. Overigens is hij wel zo fideel te melden dat er aanwijzingen zijn dat plantaardige vetzuren gelijksoortige receptoren activeren. ‘Dus we geloven dat er een goede mogelijkheid is dat plantaardige nutriënten hetzelfde kunnen doen.’ En dus bericht Divitaal liever over een originele studie met echte mensen die twee maanden puur plantaardig aten. Ook met het oog op de komende online sessie van het platform Gezondlevenmetkanker. Ditmaal met tips van financieel journalist Erica Verdegaal. Als voorafje vast deze tip: peulvruchten zijn een prima vleesvervanger en kosten minder dan de helft van een plofkip.
Tips voor meer bestaanszekerheid van Erica Verdegaal
Als klant ben je al lang geen Koning meer, maar ‘eerder gehersenspoeld kanonnenvoer dat onze economie draaiende houdt’, dat zegt financieel journalist Erica Verdegaal. Tijdens de online sessie over bestaanszekerheid geven zij anderen tips over hoe je aan dat lot kunt ontsnappen. Meld je aan voor de bijeenkomst op 13 december.
Lees verder of klik hier om je direct aan te melden.

Met gezonde voeding win je levensjaren - ook als je al 70-plus bent
Dankzij een eigen rekenmodel en een half miljoen deelnemers aan de UK Biobank kon een internationaal team van onderzoekers inschatten hoe een overstap naar gezondere eetpatronen uitpakt op de levensverwachting. Dat blijkt de moeite waard te zijn. Veertigers die van ongezonde voeding omschakelen naar gezond kunnen daar elf levensjaren mee winnen. Zeventigers nog altijd ruim vijf jaar.
Lees verder


Gezondheidsvoordelen door een veganistisch eetpatroon?
Wat is gezonder, een omnivore of een veganistische voedingswijze? Wetenschappers van Stanford University ontwierpen een klinische studie die deze vraag op originele wijze benadert. Ze zetten identieke tweelingen twee maanden op dieet. Wat bleek? Het diervrije voedingspatroon verlaagde ldl-cholesterol, nuchtere insulinewaarden en gewicht meer dan het eveneens gezonde dieet met dierlijke producten.
Lees verder
Gelukkig zijn - is het al gelukt?
Ken jij jezelf? Zelfkennis, zelfbewustzijn en weten wie je werkelijk bent zijn voorwaarden voor het vinden van geluk. Begrijp je dat óf doet dat de wenkbrauwen fronsen? Nee? Gelukkig!
Een hier de nieuwe column van Hans Klaasse
En verder:


    Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
    roderoos728