mailheader
Corona gaat viral. Zo al niet COVID-19 zelf, dan toch de berichtgeving er over. Hoe we op beide reageren, is sterk afhankelijk van onze eigen conditie en die van onze naasten. Een fitte twintiger heeft minder te vrezen dan een tachtiger met astma of COPD en/of hartklachten. Hoeveel minder, dat is de vraag. Op radio 1 zei oud-inspecteur van de Gezondheidzorg Reinoud Bon vanmorgen dat de cijfers die over de sterfte aan het virus circuleren, uiteenlopen van 0,7 tot ‘vijf-komma-nog-wat’ procent. ‘Dat hangt heel erg af van hoe de zorg in een land geregeld is, hoeveel mensen je kunt beademen bijvoorbeeld.’ Bon vindt dat premier Rutte het verkeerde voorbeeld geeft door nog altijd handen te schudden.
Hoe belangrijk contact mijden ook is, niemand lijkt nog serieus te geloven dat dit meer kan opleveren dan een vertraagde verspreiding. In de hoop dat de ziekenhuizen de toeloop aan kunnen en dat de industrie tijdig een werkend vaccin kan leveren. Voor wie afzonderen en afwachten nét te weinig eigen inbreng is, zijn er zat aanvullende maatregelen te bedenken. Veel slaap, weinig stress, veel beweging, gezonde voeding, voldoende vitamine D, sporenelementen (zie de selenium uit de vorige nieuwsbrief) en veel ontstekingsremmende plantstoffen en vitamine C.
Een groot onderzoek moet meer wetenschap leveren over wat de Afrikaanse bevolking te wachten staat bij de overgang naar een Westers voedingspatroon. De vraag is of het gevarieerde plantaardige dieet met weinig vlees in combinatie met het actieve immuunsysteem, extra gevoelig maakt voor ultrabewerkt voedsel vol ‘lege calorieën’. Iets wat in Europa niet meer onderzocht kan worden. Wat in Europa wel prima onderzocht kan worden is wat de overgang naar een natuurlijk voedingspatroon met het immuunsysteem doet. Op individueel niveau zijn daar baanbrekende resultaten mee behaald.
Zoals bij Lilian Schönhage die zich ondanks haar COPD ‘nog nooit zo goed’ heeft gevoeld. Zij zoekt meer mensen die ervaring hebben met obstructieve longklachten en leefstijlinterventie. Over interacties met het immuunsysteem van nutriënten, omgevingsfactoren en de individuele variatie daarin, is veruit het meeste nog onbekend. Er is nog een wereld te winnen met alle beetjes die helpen. Zelfs het tijdstip van de eerste beet, het ontbijt, scheelt een slok op een borrel.
roderoos728
Lillian staand
Gezocht: ervaringsdeskundigen COPD en Moerman/Niet Toxische Tumor Therapie
Heeft u COPD en ervaring met de Moerman- of NTT-therapie? Of kent u iemand die daar ervaring mee heeft? Dan bent u in de positie MMV-lid Lillian Schonhage een groot plezier te doen. Zij wil haar studie 'voeding en diëtetiek' afronden met een scriptie over dit thema en zoekt daar ervaringsdeskundigen voor. Schönhage heeft zelf longemfyseem en is genezen van longkanker. Lees verder
banner_rawmilk
Verstedelijkte Afrikaan wacht westerse ziekten
Alsof Afrika geen problemen genoeg heeft, staat het op de drempel van een pandemie aan metabole ziekten. Nederlandse wetenschappers registreren hoe de veranderende leefstijl samengaat met het verdwijnen van beschermende plantstoffen in het bloed en de opkomst van metabolieten die met de cholesterolstofwisseling te maken hebben. De onderzoekers willen onder andere uitvinden of Afrikanen gevoeliger zijn voor welvaartsziekten dan Europeanen. Lees verder
800px-Tengeru_market staand
Banner DiVitaal 2020 merkvermaal 728x90pix AOV
Man eet pap staand
Betere vetverbranding met ontbijt
Wel of niet ontbijten? Binnen het regime van time restricted feeding – het zich in beperkte tijd voeden – lijkt het logisch het ontbijt over te slaan. Hoe langer het lichaam nuchter is, hoe meer vet het tenslotte kan verbranden. Nieuw onderzoek toont aan dat die vlieger niet helemaal op gaat. Lees verder
Enra Stevia
Ook in het nieuws:
  • Start Europese registratie zeldzame kankers
  • Meer wamte-ontwikkeling door ontbijt dan door diner. Uitleg en samenvatting
  • Neem een koude douche voor hartgezondheid, luidt in de toekomst mogelijk het advies van de cardioloog
  • Propolis versnelt wondgenezing bij mensen met diabetes
  • Link de prijs van medicijnen aan hun therapeutische waarde
  • Hoe ongezond is de blootstelling aan straling? Op 28 maart geeft Wim Massop, natuurgeneeskundige en bouwbioloog, hier op verzoek van MMV een lezing over in Hoogeveen. 5 euro voor leden, 7,50 voor niet-leden
  • MMV in de regio? Kijk hier in de agenda.
Noteer in uw agenda: 16 mei MMV-ledendag in Bunnik. In Uitzicht nr. 3 die op 31 maart verschijnt, staan interviews met de sprekers en het volledige programma!

Kreeg u Divitaal doorgestuurd via een bekende? Schrijf u hier in om deze zelf gratis te ontvangen.

Uitzicht automatisch ontvangen? Voor 35 euro ontvangt u 10 nummers per jaar, dat is slechts € 3,50 per nummer! Lees hier meer over dit aanbod.
lamberts720
d3k2
MailPoet