Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Kerstboodschappenlijstje

Er is een relatie tussen voeding en kanker. Dankzij de kankerregistraties en de cohortstudies die de meeste ontwikkelde landen sinds het eind van de vorige eeuw optuigden, kan iedereen daar inmiddels mee instemmen. Ook al valt uit de analyse van deze data geen ideaal antikankerdieet af te leiden, binnen de grote lijnen is er zeer wel het Moerman/NTTT-dieet in te kleuren: geen vlees, beperkt vis, geen snelle suikers en juist wel veel groenten, fruit, peulvruchten en volle granen. Iets om ook bij de kerstinkopen rekening mee te houden.
Of dat dieet nog betere kansen geeft dan een voedingspatroon dat hoog scoort op het laag houden van de insulinewaarden of biomarkers voor ontsteking? Daarvoor zijn weldegelijk aanwijzingen. Maar het ‘retrospectief onderzoek naar de effectiviteit van de Moermantherapie’ dateert al weer van meer dan dertig jaar geleden. Hoe mooi zou het zijn als MMV met hulp van haar leden een prospectief onderzoek naar de effectiviteit van de – geactualiseerde – Moermantherapie opstartte!
Lager nierkankerrisico en betere prognose met gezond, suikerarme voedingspatroon
De ‘empirische dieetindex voor hyperinsulanemmia’ (EDIH) en het ‘empirische inflammatoire voedingspatroon’ (EDIP) zijn relatief nieuwe maatstaven om de kwaliteit van eetpatronen in kaart te brengen. Deze zetten andere accenten dan de officiële Amerikaanse voedingsrichtlijn. Onderzoekers van de Ohio State University gingen na hoe deze drie scoorden bij het voorkomen van en overlijden aan nierkanker bij vrouwen.
Lees verder
Isoflavonen gelinkt aan een betere prognose bij borstkanker
Voor borstkanker behandelde vrouwen die de meeste isoflavonen via hun voedsel binnen kregen, hadden negentien procent minder kans dat de ziekte terugkwam. Ook hadden ze een gemiddeld vijftien procent lager risico om aan andere oorzaken te overlijden. Dat concluderen Koreaanse onderzoekers uit de analyse van veertien prospectieve studies. Wat zijn isoflavonen ook al weer en waar zitten ze in?
Lees verder
Uit eten in Moermanstijl?
Wie een anti-kanker dieet volgt, komt al snel in de problemen bij het uit-eten gaan. Op veel menukaarten is vlees en frituur de norm, en wordt de groente er als een slap excuus bij geserveerd. Wat zijn de mogelijkheden?Uit eten volgens Moerman?
Lees verder'Ik dacht dat ik doodging, maar ik heb er al twaalf goede jaren bijgekregen!'
De nieuwe Uitzicht is onderweg. In deze speciale kersteditie kijkt Wouthiera Crommelin terug op de diagnose darmkanker die ze in 2012 kreeg. Ze koos naast reguliere behandelingen voor optimale voeding, acupunctuur, homeopathie, maretakinjecties, darmspoelingen en cannabis. Ook ging ze bewust 'in de vertraging leven'. De kanker verdween. 'Soms komt wel de gedachte boven dat het ook na tien of twaalf jaar ineens weer mis kan zijn. Maar dan heb ik er toch mooi twaalf goede jaren bij gekregen!'
Ontvang Uitzicht automatisch voor € 2,91 per maand of koop dit nummer los in de webshop
En verder:
 • Advies Gezondheidsraad: opschuiven naar meer plantaardig voedingspatroon beter voor mens en milieu. De eiwittransitie
 • NVWA: een derde van de telers houdt zich onvoldoende aan de wet- en regelgeving rondom gewasbescherming. Uitvoering is eigen verantwoordelijkheid
 • Vooral blijven proberen! Zelftest voor kanker in de maak
 • Volgens ZLTO is ‘vrijwel het hele aardoppervlak nodig’ om de mensheid bio te kunnen voeden. Feit of fictie? Luisteren
 • 'Aandachttekort voor vrouwenaandoeningen kost de samenleving miljarden' NOS
 • 'Gentechvoedsel dreigt verplichte kost te worden' Column directeuren Demeter en Bionext
 • Hanzehogeschool start hbo-master 'Duurzame en gezonde voeding'
 • Uit eten in een all you can eat-restaurant? Zo overleef je dat. Advies van voormalig TV-dokter Tamara de Weijer
 • Verslavende middelen zoals methyfenidaat en oxazepam vrij gemakkelijk zonder doktersrecept verkrijgbaar. Consumentenprogramma Kassa
 • Krijg er grip op: 4 vragen en antwoorden over de winterdip
 • Waar moet je op letten als je een duurzame kerstboom wil? Kijk tien minuten naar deze uitzending van Radar
 • Januari en februari: gratis online leergang om met zelfonderzoek aan de slag te gaan
 • Ministerie kwam met een kennisagenda 'Biologische productie en consumptie' maar niet met budget. Verwacht ze dat Bayer bijspringt?
 • 20 december: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728