Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Het kan lichter
Om de tijd te overbruggen naar de eerste zaterdag van januari, bevat deze allerlaatste nieuwsbrief van 2023 net iets meer informatie dan gebruikelijk. Een uitgebreid verslag bijvoorbeeld van de online sessie over bestaanszekerheid. De raadgevingen van econoom en ‘geldschrijver’ Erica Verdegaal concentreren zich op de psyche. Dat geld niet gelukkig maakt is niet voor niets een cliché. Tegelijk is het zo dat serieus geldgebrek wel degelijk ongelukkig kan maken. Dus lees het artikel tot het eind toe en maak kennis met de Stichting Kans tegen Kanker. Misschien kan de stichting iets voor u doen, of u voor de stichting.

‘Ja alles, alles kan een mens gelukkig maken’, dichtte liedjesschrijver Henk Westbroek lang geleden. Het omgekeerde geldt helaas ook. Waar de ene mens van aanleg met een humeur gezegend is dat – no matter what – niet kapot te krijgen is, daar schiet een ander van ogenschijnlijk niets al in een depressie. Een flink deel van de bevolking overkomt dat steevast tijdens de donkere dagen. De tips om dat te voorkomen of te genezen hebben het karakter (sorry!) van goede voornemens. Komen deze u voor als een uitdaging? Dat bent u bij Hans Klaasse aan het goede adres.
Fijne feestdagen!
Betere prognose met vitamine C bij darmkanker met KRAS- of BRAF-mutatie
Colorectale tumoren met mutaties in het KRAS en BRAF-gen zijn moeilijker behandelbaar en hebben een slechtere prognose. Wetenschappers van Harvard gingen in twee grote bevolkingscohorten na of een hogere inname van vitamine C het overlijdensrisico verlaagt. Dat blijkt het geval te zijn.
Lees verder
Verminder en voorkom geldstress (in december) met deze tips
‘Heb je een meevaller? Geef die dan niet in één keer uit, maar beetje bij beetje, zodat je je geluksgevoel meerdere keren een oppepper geeft’, aldus econoom en financieel publicist Erica Verdegaal tijdens de online sessie over bestaanszekerheid op 13 december. Voor wie geldstress ervaart vanwege een niet vergoede kankertherapie, biedt de stichting Kans tegen Kanker vaak een helpende hand.
Lees verder
SAD of gewoon wat somber? 7 tips om de moed erin te houden
Donkerder dan dit gaat haast niet. Met de zon boven de Steenbokskeerkring, de onophoudelijke stroom depressies over ons land en ramptijdingen op het journaal, zijn de omstandigheden ideaal voor een winterdip. En met wat aanleg en andere pech ontwikkelt deze zich tot een Sesonal Affective Disorder (SAD). Hoe blijven we uit de gevarenzone?
Lees verderFocus op de uitdaging, niet op de top
Sommige mensen blinken uit in het stellen van allerlei doelen. Columnist Hans Klaasse is daar weleens jaloers op. Overtuigend weten zij hun paaltjes in de grond te slaan, constateert hij. ‘Vandaag sta ik hier en mogen sta ik daar, ik ga mijn doel bereiken!’. Hoe doen zij dat?
Lees verder


En verder:
 • Veel Nederlanders leven ongezond. NU al de grootste uitdaging is voor de gezondheidszorg in 2050. RIVM
 • IKNL: verdubbeling patiënten met leverweg- en galwegkanker
 • Hoe groeien kinderen op tot gezonde en gelukkige volwassenen?
 • Rhino, Sars en nu waart ook de influenza al rond. Het wordt weer druk in de ziekenhuizen. RIVM
 • Weer eens wat anders tijdens het gezellig samenzijn met de feestdagen. De Kahootquiz van de WHO over niet-overdraagbare ziekten (in het Engels)
 • Baat het niet, dan schaadt het niet. 'Digitaal slaapprotocol' in app. Hier downloaden
 • Corine Bethlehem stelt met enige regelmaat een paracetamolvergiftiging vast. Een doosje kan al dodelijk zijn. Filmpje
 • AmsterdamUMC onderzocht. ‘Gemeente kan burgers beschermen tegen ongezonde voeding.’ Wanneer gaan ze het doen?
 • Wat is er bekend over bestaanszekerheid in relatie tot ondergewicht bij kanker? Het onderzoeksteam van de MMV zette de literatuur op een rij
 • Op zoek naar last minute geschenk? Tips van Voeding Leeft voor cadeau voor een 'gezonde leefstijl'
 • 8 januari: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728