Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Zinvol snacken

Tegen de tijd dat je er zelf iets over de zeggen krijgt, is het meeste al beslist. Het verblijf in de baarmoeder bepaalt al voor flink deel welke kant het uitgaat. Gevolgd door een stormachtige hersenontwikkeling in de eerste twee jaar, die ook weer onder invloed staat van externe factoren waar je als zuigeling bepaald niet de regie op kunt voeren.

Ook de voedingsgewoonten en eventuele voedselvaardigheden krijg je van huis uit mee. Van generatie op generatie worden deze in toenemende mate gedicteerd door de voedselindustrie. Een kleine rondvraag onder familie en vrienden leverde welgeteld één persoon op die het zonder Koopmans' oliebollenmix af kon. Het is dus als een goed voornemen te verstaan dat de NVWA zeer kritisch is op ultra-bewerkte voeding die als een ‘zinvolle snack’ verkocht wordt. En dat sommige oncologen de fout maken hun patiënten gesuikerde rommel aan te bevelen, wil gelukkig nog niet zeggen dat fabrikanten van eiwitrijke gebakjes dit ook mogen.

Hoe kun je dan wél zinvol snacken? En hoe speel je het dán klaar op een gezonde manier meer eiwitten binnen te krijgen? Vragen die bij uitstek geschikt zijn voor MMV’s voedingsspreekuur. Vanaf dit jaar twee keer zo vaak en verzorgd door nieuwe, (ervarings)deskundige en bevlogen natuurvoedingskundigen.

Bel gerust. Want het is bijzonder zinvol om dat deel van ons leven waar we wél invloed op hebben, niet aan een winstgedreven raadgever over te laten. Maar check eerst de vijf meest gestelde vragen. Misschien zit die van u er wel tussen.

De redactie van Divitaal wenst u een zinvol en smakelijk 2024 toe!
(Gratis) voedingsspreekuur voortaan iedere week op maandag
Met ingang van 1 januari biedt MMV iedere week een telefonisch voedingsspreekuur aan. Iedere maandag van 10 tot 12 uur staan natuurvoedingskundigen u te woord met vragen over de voedingsrichtlijnen. Deze service is gratis voor leden van MMV.
Lees verder
NVWA: 'Veel misleidende claims bij eiwitrijke producten'
De Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam 54 eiwitrijke producten uit de supermarkt onder de loep en concludeert dat in bijna helft van de gevallen sprake is van ‘misleiding of ernstige misleiding’. De producenten kregen waarschuwingen en in enkele gevallen een boete. Probleem was niet de hoeveelheden eiwitten, maar meestal de suggestie dat de producten gezond zouden zijn.
Lees verder
Mag ik nu nooit meer chocola of taart? Top-5 vragen over voeding
Veranderen van voedingspatroon is een flinke omschakeling die bij tijd en wijle onzeker kan maken. Mag je nu nooit meer chocola of een glas rode wijn? Hoe blijf je je nieuwe voedingsgewoonten trouw als je op vakantie gaat? Antwoord op de top-5 van vragen over voeding aan MMV.
Lees verder


Babybrein programmeert naar omstandigheden in baarmoeder
Stress tijdens de zwangerschap leidt ertoe dat het ongeboren kind onbewust wordt geprogrammeerd voor een overlevingsstrategie met meer angst en agressie. Hoe meer stress tijdens de zwangerschap, hoe angstiger en depressiever kinderen zich later gaan voelen. Column van klinisch chemicus prof. dr. Frits Muskiet.
Lees verder


En verder:
  • Eiwittransitie. Opschuiven naar 60 procent plantaardige eiwit is gezonder voor de meeste Nederlander en de aarde, leest Nieuws voor diëtisten uit het rapport van de Gezondheidsraad
  • Hoe lang reizen voor een oncologische behandeling? Meeste mensen bereid tot een uur reizen, blijkt uit onderzoek onder 4.337 mensen met kanker
  • Misschien maar eens nadenken over een alternatief? Olijfolietekort wakkert de zwendel aan
  • Nederlandse onderzoekers vinden afwijkende spierfunctie bij mensen met long-Covid
  • Denk na over je ziekenhuiskeuze bij kanker. En informeer je over het omzetplafond
  • Kruiden gunstig voor een gezond gewicht
  • 'We moeten het ongeluk leren omarmen', vindt psychiater Dirk de Wachter. Is zijn kijk op het leven veranderd sinds hij zelf de diagnose longkanker heeft? Kijktip
  • Hoog tijd dat lichaam en geest met elkaar verbonden worden in de psychiatrie. Interview met psychiater Wiebke Kahn
  • 8 januari: voedingsspreekuur - Een natuurvoedingskundige beantwoordt uw persoonlijke vragen over de voedingsrichtlijnen van MMV tussen 10 en 12 uur. 06-57574461 (alleen voor leden) - Houd uw lidmaatschapsnummer bij de hand.
  • 20 januari: houdt u van wandelen? De eerste wandeling van 2024 is op 20 januari in de omgeving van Ommen/Varsen. Geen kosten, toegankelijk voor iedereen, wel aanmelden.
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen
roderoos728