Bekijk deze nieuwsbrief online?
mailheader
Een nuttig medicijn
Heeft u ooit een kankerdiagnose gehad? Grote kans dat de oncoloog niet over aspirine is begonnen. Toch is het wetenschappelijke debat daarover bijna zo oud als MMV. En wat een groep wetenschappers van Cardiff University betreft is dat debat eigenlijk al lang beslist. Hoewel het bewijs uit interventiestudies met kankerpatiënten schaars is en wisselende resultaten laat zien, vinden zij het bewijs uit andersoortig onderzoek ruim voldoende om artsen aspirine aan te laten bevelen bij kanker. De relatieve veiligheid van het medicijn speelt daar overigens een grote rol in.

Hoe mooi zou het zijn als ter zake deskundige wetenschappers in een gerenommeerd vakblad als de British Journal of Cancer ook eens een lans zouden breken voor het bespreekbaar maken van de rol van voeding bij kanker. Die is waarschijnlijk groter dan aspirine en over de veiligheid van voeding als therapie hoeven we ons al helemaal geen zorgen te maken. Wat het meteen ook uitstekend geschikt maakt voor de preventie van kanker.

Want voor de goede orde: nuttige, van planten afgeleide medicijnen zoals aspirine – en ook metformine – horen niet door gezonde mensen preventief gebruikt te worden. Een placebogecontroleerde studie onder vele duizenden gezonde ouderen toonde geen enkel voordeel van aspirinegebruik voor de preventie van kanker. Eerder nadelen. Over oudere onderzoeken en aspirine gesproken, bij de omzetting van flavonoïden uit groenten en fruit door darmbacteriën komt een zuur vrij dat een afgeleide is salicylzuur; het hoofdbestandsdeel van aspirine. Vooral lekker veel groenten en fruit (blijven) eten dus! En natuurlijk ook de noodzakelijke gezonde eiwitten en vetten. Kortom, het dagelijkse Budwigpapje.
roderoos728
De voors en tegens van aspirine bij kanker
Britse onderzoekers zetten de voor- en nadelen van aspirine nog eens op een rij en concluderen: ‘Het gebruik ervan bij kanker lijkt gerechtvaardigd. De ethische implicatie daarvan is dat patiënten daarover geïnformeerd zouden moeten worden en aangemoedigd worden het thema bij hun behandelteam aan de orde te stellen.’
Lees verder
Meer dan 100.000 nanoplastics per liter gebotteld water
Amerikaanse wetenschappers presenteren een meetmethode om nanoplastics te detecteren. Als demonstratie onderzochten ze in PET-flessen gebotteld water van drie veel verkochte merken. Per liter bevatte dat water ruim honderdduizend tot bijna vierhonderduizend minuscule plasticdeeltjes. Waarvan negentig procent in nanoformaat.
Lees verder
Hoe maak ik een Budwigpapje? En wat is er zo gezond aan? Video-instructie
Haar bijnaam was de ‘Vetkoningin’. Dat dankte de Duitse biochemicus en arts Johanna Budwig (1908-2003) aan haar passie voor vetzuren. Ze ontwikkelde het Budwigpapje, een populair en zeer gezond ontbijt. Hoe maak je het? Speciaal voor haar leden maakte MMV deze video-instructie.
Ga naar de video


Column - leiding geven aan jezelf
In grote en kleine organisaties staat leiderschap op de agenda. De leider moet inlevend, betrokken en verbindend zijn. Inspiratievol en tegelijk dienend. Toch blijft het altijd weer een kunst om leiding te geven aan jezelf.
Lees verderEn verder:
Iedere week houdt de redactie van Uitzicht / MMV het nieuws over voeding, gezondheid en kanker bij. Noteer hier je mailadres om onze nieuwsbrief Divitaal rechtstreeks te ontvangen. Meer weten over MMV? Klik dan hier. Lid worden, gewoon doen